KANCERI NË STOMAK- Ja si të evitoni kancerin në stomak

399
Sigal

Kanceri në stomak ndodh kur qelizat në një pjesë trupi fillojnë të mos funksionojnë mirë. Ka shumë lloje kanceri dhe zhvillimi i tyre do të vijë vetëm si pasojë e rritjes jashtë kontrollit të qelizave jo normale. Lloje të ndryshme kanceri sillen në mënyrë të ndryshme. Kanceri në mushkëri, në gjoks, në vaginë dhe kanceri në stomak janë sëmundje shumë të ndryshme. Sëmundja rritet me ritme të ndryshme dhe i kundërpërgjigjet në mënyra të ndryshme mjekimit. Njerëzit me kancer kanë nevojë për një mjekim që i nevojitet llojit të kancerit në stomak që ata kanë. Nëse një person mjekohet për një lloj tjetër kanceri në stomak, atëherë sëmundja ekzistuese do të zhvillohet duke u rrezikuar edhe jetën. Kanceri i stomakut quhet ndryshe edhe kanceri gastrik dhe fillesën e tij e ka pikërisht aty, në stomak. Stomaku është i ndarë në 5 shtresa të ndryshme. Kanceri mund të zhvillohet në secilin prej këtyre seksioneve. Duke filluar nga shtresa më e jashtme, numërohen 5 shtresa dhe shtresa më e brendshme quhet mukozë. Acidi i stomakut dhe lëngu tretës janë të përbëra nga shtresa e mukozës. Shtresa tjetër quhet submukoza dhe është e rrethuar nga muskulaturë, një shtresë muskujsh që lëviz dhe përzien stomakun. Dy shtresat e tjera janë subseroza dhe seroza që janë dhe pjesa mbyllëse ose mbështjellëse e stomakut. Shtresa më e jashtme e stomakut është seroza. Pjesa më e madhe e kancerit në stomak fillon në mukozë. Kanceri mund të zhvillohet edhe më thellë për shkak se infekton edhe shtresat e tjera. Sa më i thellë të bëhet dëmtimi aq më e vështirë është të kurohet kjo sëmundje. Kanceri në stomak mund të zhvillohet me ngadalë në shumë vjet. Ai nuk shfaqet në mënyrë të papritur. Pasi kanceri zhvillohet ka shumë ndryshime që ndodhin në pjesën e brendshme të tij. Ndryshimet e fillimit nuk sjellin shumë simptoma ndaj dhe në pjesën më të madhe të rasteve janë të pakuptuara. 

1- Përdorni sa më shumë fruta dhe
përime
2-Evitoni nitratin dhe potasiumin. Këta përbërës nitrogjen njihen se janë shumë
të dëmshëm dhe japin më shumë mundësi zhvillimit të kancërit të stomakut. Gjenden
më së shumti në mish, sallam, salçiçe.
3- Limitoni duhanin, ushqimet që përmbajnë djëges si dhe që janë shumë të kripësuara.
4-Në vendet që tymoset shumë dhe që preferojnë ushqimet me shumë kripë është vërtetuar
së kanë një nivël më të lartë të prekurve nga kjo sëmundje.
5- Limitoni konsumimin ë alkoolit. Alkooli mund të shkaktojë ndryshime në qëlizat
dhe mund të çojë drejt kancerit.
6- Limitoni mishin ë kuq. Konsumimi i sasive të mëdha të mishit të kuq, sidomos
nese është i skuqur, rrit mundësinë për zhvillimin e kancerit të stomakut.
7- Vizitohuni tek mjeku nëse keni simptoma të ulceres, si dhimbja e stomakut,
djegia apo të vjellat.