Universitetet, ja si mund të studioni në Kroaci

464
Sigal

Dokumentat dhe aplikimi  për studime në Kroaci, proccedurat për vizë të shtetasve të huaj, ku duhet adresuar kërkesa. Kushtet e pranimit, lista me 10 universitetet më të mira dhe kostoja e jetesës

Si të studiosh në Kroaci, dokumentet dhe procedurat për vizë studimi

Kroacia është një vend i Evropës Lindore që po bëhet më tërheqëse për të studime, për shkak të diversitetit të saj. Pothuajse e gjithë pjesa perëndimore dhe jugore e vendit, është bregdeti me detin Adriatik. Studentët që e duan sportin e ujit dhe aventurat e detit, do të gjejnë një parajsë si Kroacia. Ka qindra ishuj për t’u eksploruar. Në brendësi, ka kështjella të shumta, male dhe lumenj, për të zënë kohën e lirë të studentit. Ky vend prej rreth 4 milionë  banorë, është pothuajse në pikën e kalimit midis Perëndimit dhe Lindjes. Që e bën atë një përzierje perfekte të kulturave të ndryshme. Vendndodhja e vendit e bën të lehtë udhëtimin në vende si Austri, Itali, Hungari, dhe Slloveni.

Kostoja e  jetesës

Kostoja e jetesës në Kroaci varet nga shumë faktorë, si vendndodhja dhe mënyra e jetesës. Megjithatë, për studentët me buxhet, kostoja mesatare e jetesës duhet të jetë midis 400 dhe 700 euro çdo muaj. Kjo shumë duhet të mbulojë koston e qirasë, ushqimin, shërbimet, transportin dhe shpenzimet e tjera.

Kërkesat për vizë

Studentët ndërkombëtarë në Kroaci duhet të marrin një leje qëndrimi të përkohshme, (e cila ka një kohëzgjatje prej një viti) para se të lejohen të ndjekin mësimet. Gjithashtu, studentët që vijnë nga jashtë, duhet të marrin një vizë hyrëse në Kroaci. Aplikimet për vizë, mund të dorëzohen në konsullatën ose ambasadën në vendin tuaj. Dorëzimi mund të bëhet përmes postës elektronike, ose personalisht. Nga ana tjetër, leja e qëndrimit, mund të paraqitet në stacionin më të afërt të policisë, në Kroaci. Megjithatë, për ata që ende janë në vendin e tyre, një aplikim për leje qëndrimi, mund të paraqitet në ambasadën lokale kroate gjatë aplikimit për vizë hyrjeje. Procesi para miratimit të vizës, mund të zgjasë deri në 3 muaj. Pra, studentët duhet të aplikojnë në kohë për të faktorizuar në kalendarin e shkollës.

Dokumentet e kërkuara për aplikacionet për studime

 • Diploma e përkthyer anglisht/ kroatisht
 • Një fotografi me madhësi pasaporte
 • Pasaporta e vlefshme (origjinale dhe fotokopje)
 • Studentët e BE-së mund të dorëzojnë letërnjoftim në vend të pasaportës
 • Dëshmi se ju keni siguruar pranimin dhe akomodimin në Kroaci
 • Dëshmia e sigurimit shëndetësor
 • Dëshmi që ju keni të holla të mjaftueshme për të mbështetur veten, ndërsa jeni në Kroaci
 • Tarifë aplikimi:
 • Tarifa e aplikimit për leje qëndrimi të përkohshme për studentët është rreth $ 73.
 • Kërkesat e pranimit

Të gjitha universitetet janë të hapura për të gjithë studentë ndërkombëtarë në Kroaci, po ashtu, keni një Zyrë të Bashkëpunimit Ndërkombëtar. Ky departament është kryesisht për të siguruar informacionin e kërkuar për studentët që vijnë në atë shkollë. Pra, studentët janë të këshilluar që të kontaktojnë këtë zyrë, për informacionin përkatës. Në përgjithësi, megjithatë, studentët universitarë duhet të posedojnë një diplomë ose çertifikatë të shkollës së mesme që njihet ndërkombëtarisht, para se të pranohen në një kurs universitar.

Studentët që dëshirojnë të vërtetojnë diplomën e tyre të shkollës së mesme, mund të dorëzojnë certifikatat e tyre në Agjencia e Edukimit dhe Mësimdhënësve.

Studentët e huaj që ndjekin shkollat e mesme profesionale, mund të dorëzojnë certifikatat e tyre validim këtu, për miratim për një kurs universitar.

Studentët e diplomuar dhe postdiplomuar – studentët ndërkombëtarë që dëshirojnë të avancojnë programet e tyre për të diplomuar ose postdiplomuar  në Kroaci, duhet të dorëzojnë certifikatat e tyre për validim në Zyrën për njohjen akademike të kualifikimit të arsimit të lartë, të jashtëm.

Të gjitha universitetet që ofrojnë programe universitare dhe pasuniversitare për studentët e huaj kanë atë departament. Pra, kërkesa zakonisht i dërgohet universitetit në fjalë.

Lista e Top Universiteteve në Kroaci

Këtu është një listë e universiteteve më të mira në Kroaci.

 1. Universiteti i Zagrebit, Zagreb
 2. Universiteti i Rijekës, Rijeka
 3. Universiteti i Splitit, Split
 4. Universiteti “JJ Strossmayera” nga Osijek, Osijek
 5. Universiteti i Zadarit, Zadar
 6. Universiteti “Juraj Dobrila” i Pula, Pula
 7. Universiteti i Dubrovnikut, Dubrovnik
 8. Universiteti Sjever, Koprivnica
 9. Universiteti Katolik i Kroacisë, Zagreb
 10. Universiteti “Libertas”, Dubrovnik