Rregullorja e re/ Zbardhet plani i Gjermanisë për të marrë më shumë punëtorë nga Ballkani, ja kush përfiton

98

Rregullorja e re u jep të drejtë punëdhënësve në Gjermani të rekrutojnë deri në 25,000 punëtorë të kualifikuar çdo vit nga këto vende

Sigal

Plani i Gjermanisë për të marrë më shumë punëtorë nga Ballkani, ja kush përfiton

  • Interes për punëtorët nga Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Kosova, Republika e Maqedonisë së Veriut, Mali i Zi dhe Serbia.

Krahas ligjit të ri të punëtorëve të kualifikuar, Gjermania po prezanton masa për të inkurajuar më shumë migrim për punëtorët nga Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Kosova, Republika e Maqedonisë së Veriut, Mali i Zi dhe Serbia. Parlamenti gjerman ra gjithashtu dakord të zgjerojë të ashtuquajturën “Rregullorja e Ballkanit Perëndimor”, për ta bërë më të lehtë për më shumë punëtorë nga vende të caktuara jashtë BE-së të vijnë në Gjermani, shkruan The Local.

Çfarë është rregullorja e Ballkanit Perëndimor?

Rregullorja e Ballkanit Perëndimor u prezantua për herë të parë në vitin 2016 dhe u jep shtetasve nga Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Kosova, Republika e Maqedonisë së Veriut, Mali i Zi dhe Serbia mundësi në tregun gjerman të punës për çdo lloj punësimi. Sipas rregullores aktuale, punëtorët kanë nevojë për një ofertë detyruese pune nga një punëdhënës në Gjermani dhe kualifikime të njohura. Fillimisht, rregullorja duhej të skadonte në fund të vitit 2020, por, për shkak të kërkesës së madhe nga punëdhënësit në Gjermani për punëtorë nga këto vende, rregullorja u zgjat deri më 31 dhjetor 2023. Rregullorja konsiderohet një model suksesi që ka lejuar punëdhënësit në Gjermani të rekrutojnë deri në 25,000 punëtorë të kualifikuar çdo vit nga këto vende.

Si do të ndryshojë ligji?

Me zgjerimin e ligjit, Rregullorja e Ballkanit Perëndimor do të mbetet e përhershme dhe kuota vjetore e punëtorëve të lejuar nga këto rajone do të dyfishohet në 50,000 në vit. Ata do të lejohen të hyjnë në Gjermani për çdo lloj punësimi pa pasur nevojë të paraqesin dëshmi të kualifikimeve profesionale. Ky është një lajm veçanërisht i mirë për industrinë e ndërtimit, e cila ka mirëpritur faktin se rregullorja e re nuk kërkon kualifikime nga emigrantët, por përkundrazi u lejon kompanive të vendosin nëse përvoja profesionale afatgjatë është e mjaftueshme për ta. Përveç zgjerimit të kuotës për punëtorët nga Ballkani, Parlamenti gjerman synon gjithashtu të sjellë një kuotë migrimi për punëtorët e pakualifikuar nga vende të tjera përveç Ballkanit Perëndimor, të cilët mund të tregojnë se kanë një ofertë punësimi në Gjermani,- shkruan The Local. Numri që po diskutohet aktualisht është 30,000, i cili do të përcaktohet nga Agjencia Federale e Punësimit (BA) në bazë të kërkesës. Këta punëtorë do të lejohen të ndërmarrin çdo lloj punësimi që kërkon pagesa të sigurimeve shoqërore për tetë muaj brenda një viti nëse punëdhënësi është i lidhur me marrëveshje kolektive dhe mbulon plotësisht shpenzimet e udhëtimit. Ka gjithashtu plane për t’u dhënë asistentëve të huaj të infermierisë nën nivelin e punonjësve të kualifikuar akses në tregun e punës, me synimin për të marrë rreth 1200 kujdestarë shtesë.

Berlini, Kryeqyteti i Gjermanisë kërkon më shumë fuqi punëtore

Berlini është kryeqyteti dhe një nga gjashtëmbëdhjetë shteteve të Gjermanisë. Me një popullsi prej 3.4 milionë në kufijtë e saj të qytetit, Berlini është qyteti më i madh i vendit. Ai është qyteti i dytë më i populluar dhe zona e nëntë më e populluar urbane në Bashkimin Evropian. E vendosur në Gjermani verilindore, kjo është qendra e zonës Berlin-Brandenburg metropolitane, i përbërë nga 5 milion njerëz nga mbi 180 kombe. Berlini është i vendosur në Gjermaninë Lindore, rreth 70 kilometra (44 mi) në perëndim të kufirit me Poloninë në një zonë me terren kënetore. Peizazhi i Berlinit ishte formuar nga fletët e akullit gjatë Ice Age e fundit. Qendra e qytetit shtrihet përgjatë lumit në Berlin-Varshavë Urstromtal i formuar nga uji që rrjedh nga shkrirja fletë akull në fund të Ice Age. Urstromtal shtrihet në mes të pllajës të ulët Barnim në veri, dhe pllajë Teltow në jug. Në Spandau, njësisë bashkiake perëndimore të Berlinit, takohet me lumin Havel, i cili rrjedh nga veriu në jug përmes Berlinit perëndimor. Kurse i Havel është më shumë si një zinxhir të liqeneve, më e madhe qenë Tegeler Shih dhe Grosser Wannsee.

Berlin U-Bahn – Metro Sistemit

Berlin U-Bahn është një hekurudhë e shpejtë tranzit në Berlin, kryeqytetin e Gjermanisë, dhe është një pjesë e madhe e sistemit të transportit publik të qytetit. U hap në 1902. U-Bahn shërben 173 stacione përhapur në të gjithë dhjetë linja, me një gjatësi totale udhë prej 146.3 kilometra (90.9 mi), rreth 80% e të cilave është nën tokë. Trenat drejtuar çdo dy deri në pesë minuta gjatë orëve të pikut, në çdo pesë minuta për pjesën tjetër të ditës dhe çdo dhjetë minuta në mbrëmje. Ata udhëtojnë 132 km (83 mi), që mbante 496 milion pasagjerë, gjatë vitit. I tërë sistemi është i mirëmbajtur dhe operuar nga Berliner Verkehrsbetriebe, i njohur zakonisht si BVG. Projektuar për të lehtësuar trafikun rrjedhin në dhe jashtë Berlinit qendrore, U-Bahn zgjeruar me shpejtësi, derisa qyteti u nda në Lindje dhe Berlinin Perëndimor, në fund të Luftës së Dytë Botërore. Edhe pse sistemi fillimisht mbeti i hapur për banorët e të dyja palëve, ndërtimi i Murit të Berlinit dhe kufizimet e mëvonshme të vendosura nga të Gjermanisë Lindore udhëtimit të kufizuar të qeverisë përtej kufirit: Linjat Berlin East U-Bahn janë shkëputur nga Berlini Perëndimor; ndërsa dy linja West Berlin që u përmes Berlinit Lindor (U6 dhe U8) u lejuan të kalojnë pa u ndalur, edhe pse stacionet ishin të mbyllura, me përjashtim të Friedrichstrasse, e përdorur si një pikë e transferimit (mes U6 dhe West Berlin S-Bahn sistemi) dhe një kalim kufitar në Berlinin Lindor. Sistemi u rihap tërësisht pas rënies së Murit të Berlinit dhe bashkimit të Gjermanisë.