Nesër do të lexoni/ Lufta e Valbonës (Në kuadrin e 105 vjetorit të zhvillimit saj)

650
Qazim Selimaj
Terror dhe gjenocid ndaj shqiptarëve

Shqiptarët kanë zhvilluar luftëra të pandërprera kundër pushtuesve për mbrojtjen e territoreve të të parëve të vet. Por në kujtesën historike njëra nga luftërat heroike por edhe kritike për mbrojtjen e territoreve të veta është ajo e zhvilluar në fshatin Valbonë në tetor-nëntor të vitit 1912. Ajo është njëra ndër faqet e lavdishme të rezistencës së popullit shqiptar kundër pushtuesve serbo-malazez. Për Luftën e Valbonës dhe qëndresën e prijësit Mushak Haxhi Selimaj është shkruar e folur në media, auditore dhe salla konferencash shkencore e historike. Gjithnjë ajo është parë si një akt sublim i burrave të Valbonës, por edhe vazhdim i traditës patriotike të shqiptarëve për mbrojtjen e territoreve të veta nga pushtuesit serbo-malazez. Por në fakt ajo është shumë më tepër se kaq. Dihet se vitet….
Per me teper neser ne gazeten “Telegraf”….
Sigal