Martin Cukalla: Memaliaj- qyteti në pritje të minierës

950
Sigal

INTERVISTA/ Flet inxhinieri i minierave, ish -drejtues i minierës së Memaliajt, Martin Cukalla

Qyteti Memaliaj është krijuar më 1946-n si qendër industriale për prodhimin dhe shfrytëzimin e mineralit qymyrguri, por vëmendja për këtë zonë të pasur kishte lindur në vitet ’30 me ekspeditat e ndryshme të specialistëve italian. Gjatë periudhës së monizmit Memaliaj ishte një nga qendrat prodhuese me kryesore të vendit. Në vitin 1990 ajo arriti kapacitetin 500.000 ton në vit. Me ndërrimin e sistemeve rëndësia e minierës u ul ndjeshëm. Kriza ekonomike dhe vështirësitë e një ekonomie tregu bën që miniera të shkoj drejt mbylljes. Qytetit Memaliaj është i vendosur rreth 7 km në veri të Tepelenës.

Kur është hapur për herë të parë miniera e Memaliajt?

për më tepër lexoni Gazetën Telegraf