Naxhi Zhupa/ Komanda e operacionit: Në Shqipëri nuk e arritëm qëllimin, Jugu po qendron heroikisht

705
Historikisht është e njohur se në Galishtin e Fterrës janë kryer përpjekje dhe luftime të shkallëve të ndryshme. Por përqendrime dhe luftime të shkallëve taktiko-operative, ka patur vetëm në dy raste. Më 15-19 dhjetor 1940 kur dy regjimente këmbësorie ( i 12-ti, 42-ti) të Divizionit të ll-të të Ushtrisë Greke dhe Detashmenti “Thespotia”, kaluan nëpërmjet Grykës së Galishtit në qafa e Rrëmullës-Fterrë-Qafa e Kuçit dhe që gjatë luftës italo-greke luftuan në zonën Papadhija e Kuçit-Çipin i Bolenës- Vranisht-Himarë dhe rasti i dytë është ai 17-18 qershorit 1944, ku drejtimit Delvinë- Galisht-qafa e Rrëmullës-Kuç, iu shtua dhe ai mali i Gjerë -maja e Lucës-Kroi i Mollës- Papadhi e Kuçit dhe ku forca me gati 4500 ushtarë të “Grupit të Luftimit Shtajrer” e përshkuan këtë drejtim me një manovër të veçantë dhe me luftime të ashpra, prej të cilave mund të nxjerrim disa përfundime:
I- Për armikun:
Lexoni për më tepër gazetën Telegraf
Sigal