Dr. Adem Harxhi*/Presidenti Uillson dhe fjalimi i tij në Lidhjen e Kombeve

432

Konferenca e Paqes, Paris 1919/ Plani me 14 pika i Presidentit te Shteteve të Bashkuara për paqen në Europë dhe pavarësinë e vendeve të Ballkanit

 *Nënkryetar  i Akademisë Shqiptaro-Amerikane N.Y.

Presidenti Uillson bëri çdo përpjekje që të ndalonte luftimet në Europë, por në  Shkurt të vitit 1917, gjermanët filluan një luftë të pakufizuar me nëndetëse kundër të gjitha anijeve tregtare, përfshi dhe anijet amerikane. Presidenti, menjëherë, preu marrëdhëniet diplomatike me Gjermaninë. Më vonë, po atë muaj, agjentët Britanikë zbuluan një komplot gjerman për të filluar një luftë midis Meksikës dhe Shteteve të Bashkuara.

për më tepër lexoni Gazetën Telegraf