Trupi ynë ka arritur kulmin: Shkencëtarët paralajmërojnë se nuk është gjë e mirë …

745
Sigal

Sipas shkencëtarëve trupi njerëzor ka arritur kulmin, me njerëzimin që arrin kufijtë maksimalë për lartësinë, jetëgjatësinë dhe performancën fizike. Pavarësisht nga historitë se çdo brez do të jetojë më gjatë dhe më gjatë, një raport i ri sugjeron se mund të ketë një prag maksimal për kufijtë tanë biologjikë që nuk mund t’i kalojmë. Në veçanti, ekipi hulumtues francez pas studimit gjeti atë që duket të jetë një pikë në kufijtë maksimalë biologjik për lartësinë, moshën dhe aftësitë fizike të njerëzve.

“Këto tipare nuk rriten, pavarësisht progresit të vazhdueshëm ushqimor, mjekësor dhe shkencor”, tha profesor Jean-François Toussaint nga Universiteti i Paris Descartes.

Në vend që të përmirësohet vazhdimisht, shkencëtarët thanë se do të shohim një ndryshim në përqindjen e popullsisë duke arritur limitet maksimale të regjistruara më parë. Për shembull, do të thyhen më pak të dhëna sportive dhe do të arrijnë më shumë njerëz, por jo më shumë se jetëgjatësia më e lartë e tanishme. Për më tepër, studiuesit paralajmëruan se ndikimi i njerëzimit në mjedis, duke përfshirë ndryshimet klimatike, mund të shihte këto kufizime.

“Kjo do të jetë një nga sfidat më të mëdha të këtij shekulli, pasi presioni i shtuar nga aktivitetet antropogjene do të jenë përgjegjës për dëmtimin e efekteve në shëndetin e njeriut dhe mjedisit”, tha profesor Toussaint. “Rënia e tanishme e kapaciteteve njerëzore që mund të shohim në ditët e sotme është një shenjë se ndryshimet mjedisore, duke përfshirë klimën, po kontribuojnë tashmë në kufizimet në rritje që tani duhet të marrim në konsideratë”.

Ai vuri në dukje se në disa vende afrikane, lartësia njerëzore ka rënë në dekadën e fundit, duke sugjeruar se disa shoqëri nuk janë më në gjendje të sigurojnë ushqim të mjaftueshëm për fëmijët e tyre. Studiuesit shpresojnë që gjetjet e tyre, të publikuara në Frontiers in Physiology, do të inkurajojnë hartuesit e politikave të përqëndrohen në strategjitë për rritjen e cilësisë së jetës, duke maksimizuar numrin e njerëzve që mund të arrijnë kufijtë biologjikë.