Gjykata spanjolle hedh poshtë kërkesën e Shakirës, ja çfarë rrezikon këngëtarja

98
Sigal

Shakira akuzohet se i detyrohet shtetit spanjoll taksa prej 15 milionë dollarësh për të ardhurat që ka fituar nga 2012 deri në 2014.

Një gjykatë në Spanjë thuhet se hodhi poshtë ankesën e Shakirës në një rast mashtrimi fiskal, duke vendosur se kishte prova të mjaftueshme për të çuar çështjen përpara.

Image

Rezidenca e Shakira-s është vënë në pikëpyetje pasi prokurorët argumentojnë se ajo jetonte në Spanjë ndërsa rezidenca e saj zyrtare ishte në Bahamas në atë kohë, sipas Associated Press.

Image

Ligji spanjoll thotë se nëse një individ kalon më shumë se 183 ditë në vend, ai konsiderohet rezident i ligjshëm dhe përgjegjës për pagimin e taksave mbi të ardhurat e fituara ndërkombëtarisht. Sidoqoftë, ata që kalojnë më pak se 183 ditë në Spanjë do të jenë përgjegjës vetëm për të ardhurat e fituara brenda vendit.

Shakira më parë pretendoi se ajo kishte kaluar shumicën e atyre viteve si banore e Bahamas, dhe kishte paraqitur taksat e saj në përputhje me rrethanat. Në dokumentet e siguruara nga El Periodico dhe El Pais, mbrojtja e këngëtares pretendonte se ajo me të vërtetë e kishte kaluar pjesën më të madhe të kohës jashtë vendit dhe nuk bëri asnjë përpjekje për të fshehur qëllimisht të ardhurat e saj, duke përmendur çdo keqkuptim si “ndryshim në kritere”.

Image

Gjykata spanjolle vendosi të enjten se është vërtetuar se ylli i muzikës ishte “banore e zakonshme në Spanjë” dhe nuk kishte prova të mjaftueshme për të treguar se ajo jetonte diku tjetër.

Gjykata la në fuqi një vendim të korrikut 2021, kur gjykatësi spanjoll Marco Juberías përcaktoi se kishte “prova të mjaftueshme kriminaliteti” pas një hetimi që vazhdoi për tre vjet.

Përfaqësuesit e Shakira-s i thanë Associated Press se ajo e pagoi borxhin pasi agjencia e taksave e vendit i tha asaj se çfarë kishte borxh.

Image