UNHCR: Shqipëria destinacion për refugjatët

649
Sigal

Shqipëria ka kapacitete të mbajë deri në 600 mijë refugjatë- shprehet zv.ministri Hodaj në një intervistë për televizionin gjerman ZDF

Muajin e fundit ka pasur rritje të dukshme të migrantëve dhe refugjatëve që kanë hyrë në Shqipëri, si dhe rritje të numrit të kërkesave për azil. Nga muaji janar deri në 13 qershor të këtij viti rreth 2500 vetë kanë hyrë në Shqipëri dhe 1500 kanë kërkuar azil, bën të ditur zyra e UNHCR në qendrën rajonale në Bosnjë. Sidoqoftë situata nuk mund të quhet krizë, dhe sfidat e krijuara janë përballuar dhe pritet të përballohen nga aktorët relevantë. Puna duhet vazhduar për të siguruar strukturat dhe proceduat adekuate në vend, përfshirë identifikimin e njerëzve me nevoja të veçanta, si viktima trafikimi ose fëmijë të pashoqëruar apo të shkëputur nga familja, për t’ i drejtuar ata në institucionet përkatëse.  Zëdhënësi i shtypit të UHNCR-së, Neven Crvenkovic, i tha Deutsche Welles se ka prezencë në të gjitha pikat kryesore të kufirit dhe organizata e koordinon punën e saj me policinë kufitare dhe ata të migracionit  duke e monitoruar situatën. Po ashtu sipas UNHCR: “Shqipëria, e ka menaxhuar rritjen e numrit të refugjatëve dhe migrantëve në përputhje me standardet ndërkombëtare dhe ka respektuar të drejtën për të kërkuar azil”, thotë Komisariati i Lartë për refugjatët i OKB. Për shembull: qeveria shqiptare ka dyfishuar forcat për të siguruar kontrollin paraprak të refugjatëve dhe migrantëve të rinj në krahasim me vitin 2017. Po ashtu janë futur procedura të reja për identifikimin e personave me nevoja të caktuara dhe vlerësuar situatën, sidomos duke ofruar alternativa të tjera nga rrugët e rrezikshme. Qeveria është duke rishqyrtuar koordinimin me ministritë që janë të rëndësishme, si ajo e Shëndetësisë dhe e Ndihmës Sociale.“

Sikurse ve në duke më tej zëdhënësi, UNHCR-ja  po drejton procesin për përditësimin e planit përgatitor me agjenci të tjera të OKB-së dhe me shoqata të tjera për çështje të kapacitetit operacional për refugjatët dhe migrantët.  Institucionet përgjegjëse në Shqipëri po ndihmohen nga UNHCR-ja që të identifikojnë reagimin efektiv në rast të rritjes së mundshme të fluksit të refugjatëve, duke siguruar që azilkërkuesit dhe refugjatët të kenë akses në procedurat e azilit, të strehohen në mënyrë dinjitoze, t‘u mbulohen nevojat bazë dhe të kenë mbrojtjen e duhur, sidomos në rastet e grave dhe fëmijëve. UNHCR-ja shpjegon se vetë nuk ka njohuri për planet e përmendura nga shtypi, për propozime të bëra nga palët austriako – daneze për të rivendosur refugjatë në një vend evropian, por jashtë Bashkimit Evropian, siç është Shqipëria.

 

Plane për kampe pritëse?

Dje (19.06) duke folur për prioritetet e qeverisë austriake me marrjen e presidencës së radhës të BE-së më 1 korrik, kancelari austriak Sebastian Kurz theksoi në një konferencë të përbashkët shtypi në Vjenë me presidentin e Parlamentit Evropian, Antonio Tajani, se temat kryesore do të jenë mbrojtja e kufijve të jashtëm të BE-së, migracioni dhe rendi në Evropë. “Stabiliteti në Ballkan do të thotë stabilitet në Evropë”, tha ai. Edhe kryeministri danez Lars Lokke Rasmussen, ka folur në fillim të muajit për plane për krijimin e kampeve të tilla, që nuk janë brenda Bashkimit Evropian, por që ndodhen në Evropë.

Intervista e zvministrit shqiptar në ZDF

Media gjermane ZDF ka publikuar mbrëmjen e djeshme një reportazh për situatën me refugjatët, ku shkrua se qeveria shqiptare nuk është kundër ngritjes së një kampi refugjatësh. Pjesë e artikullit të titulluar “Më shumë refugjatë në Ballkanin Perëndimor”, është edhe një intervistë e zhvilluar me zv.ministrin e Brendshëm, Julian Hodaj. “Shqipëria ka kapacitete të mbajë deri në 600 mijë refugjatë. E ka treguar këtë edhe në të kaluarën gjatë luftës së Kosovës”, shprehet zv.ministri Hodaj në një intervistë për televizionin gjerman ZDF.