Home Office ‘plas’ statistikat e reja: Mbi 11 mijë shqiptarë kanë hyrë ilegalisht në nëntë muajt e parë të këtij viti

60
Sigal

Emigrimi në Angli u rrit në 504,000 në vitin deri në qershor 2022, sipas statistikave të reja të Home Office. The Sun shkruan se shifra është më e larta që ka parë Britania e Madhe që nga fundi i Luftës së Dytë Botërore, me rekordin e mëparshëm të pasluftës që ishte vendosur në 390,000 në 2015.

Numri i emigrantëve që erdhën në Britaninë e Madhe në vitin 2021 ishte 173,000, që do të thotë një rritje prej 191 për qind. Lajmi vjen pasi Suella Braverman përballet me presion në rritje për të trajtuar çështjen e anijeve të vogla që mbërrijnë në Britani. Rreth 33,000 emigrantë kanë hyrë ilegalisht në Britani në nëntë muajt e parë të këtij viti. Nga ky numër 11,241 erdhën nga Shqipëria.

Por numri i njerëzve që iu dha azil në 2022 ishte 24 për qind më i ulët se në 2019, edhe pse ka pasur një rritje prej 77 për qind të kërkesave. Ka një sërë arsyesh pse shifrat e fundit të emigracionit në Mbretërinë e Bashkuar janë jashtëzakonisht të larta, ku shumë prej tyre janë ngjarje të mëdha globale.

Këto përfshijnë fundin e kufizimeve të bllokimit pandemik, periudhën e parë të plotë pas tranzicionit nga BE, luftën e Vladimir Putin në Ukrainë, rivendosjen e afganëve dhe një rrugë të re vizash për shtetasit britanikë të Hong Kongut. Deri në vitin që përfundon në qershor 2022, rreth 89,000 njerëz erdhën në Mbretërinë e Bashkuar sipas një rruge të porositur për ukrainasit që ikin nga lufta.

Dhe kishte 22,833 njerëz që u zhvendosën sipas skemave për afganët e prekur nga pushtimi i talebanëve në gusht të vitit të kaluar. Vizat studentore janë rritur gjithashtu në nivelin më të lartë rekord, me 476,000 të dhëna vitin e fundit. Shifra shënon një rritje prej 77 për qind në vitin 2019. Ndërkohë, numri i vizave të punës të lëshuara nga Home Office është rritur me 72 për qind krahasuar me vitin 2019, me 331,000 të miratuara në vitin deri në qershor 2022.