Çfarë ndjen kur merr vaksinën e COVID-19

213
Sigal

Me garën e vaksinave të koronavirusit që po drejtohet në vijën e finishit, shumë njerëz po pyesin veten se si mund të ndihen kur të marrin ilaçin e aq shumë të dëshiruar.

Kjo do të jetë hera e parë që vaksinimet në Sh.B.A do të përdorin teknologjinë mARN, kështu që ekspertët kanë ende shumë pyetje në lidhje me efektet anësore të mundshme afatshkurtra dhe afatgjata.

Dr. Moncef Slaoui, udhëheqësi i programit të vaksinave COVID-19 të administratës Trump, Operacioni Warp Speed, tha se ilaçet e Pfizer dhe Moderna janë të sigurta, por prodhuan efekte anësore të dukshme në 10% në 15% të njerëzve që i morën ato në provat klinike.

Sipas CNBC, ata që vuajtën efekte anësore raportuan skuqje dhe dhimbje në vendin e infeksionit, së bashku me ethe, të dridhura, dhimbje muskulore dhe dhimbje koke.

“Llojet më të gjata dhe më të rëndësishme të efekteve anësore të tilla si sëmundja autoimune ose të tjera nuk janë raportuar në një mënyrë të ndryshme midis grupit placebo dhe grupit të vaksinave në këto dy prova, gjë që është shumë qetësuese”, tha Slaoui.

Sipas CNN, vaksinat përdorin RNA mesazhere, ose kode gjenetike, që rrjedhin nga proteina spike e SARS-CoV-2, virusi që shkakton COVID-19, për t’i dhënë trupit udhëzime se si të luftohet pushtuesi i huaj. Të dy barnat kërkojnë dy doza. Njëra, për ta bërë sistemin imunitar të gatshëm për veprim, dhe e dyta për të rritur përgjigjen për luftimin e sëmundjes.

Një vullnetar në provat Moderna, 24-vjeçari Yasir Batalvi, tha se doza fillestare nuk ishte e keqe dhe ai pësoi vetëm dhimbje të lokalizuara në vendin e injeksionit. Doza e dytë, megjithatë, ishte e ndryshme.

“Kam zhvilluar ethe të shkallës së ulët, lodhje dhe të dridhura”, tha ai për CNN. Ai u ndje më mirë të nesërmen. Përvoja e Batalvi pasqyron atë të disa vullnetarëve të vaksinës së Pfizer.

Sipas New York Post, megjithëse vullnetarëve që morën pjesë në provat e fazës 3 Pfizer nuk u tha nëse ishte injektuar vaksina ose një placebo, pjesëmarrësit që përjetuan efekte anësore të ngjashme me gripin si dhimbje të muskujve, ethe, dhe dhimbjet e kokës supozuan se e morën ilaçin.

Glenn Deshields, 44 vjeç, nga Austin, Teksas, pësoi simptoma të “ashpra hangover” që për fat të mirë u larguan shpejt. Një test i antitrupave pas vaksinës që u kthye pozitiv konfirmoi dyshimin e tij se ai ka marrë vaksinë dhe jo placebo, sipas Post.

Ekspertët thanë për CNN se të ndjehesh i sëmurë nuk është një shenjë që vaksina të infektoi me COVID-19, por se po bën punën e vet.

“Kjo do të thotë që imuniteti juaj i përgjigjet duke punuar për ju. Ju duhet të ndiheni mirë për këtë, ”tha Dr. Paul Offit, një ekspert i vaksinave dhe sëmundjeve infektive në Universitetin e Pensilvanisë për CNN. “Dhe me të vërtetë nuk duhet të ketë ndonjë vështirësi për t’u rikthyer për atë goditje të dytë, duke e ditur që tani jeni në një pozitë shumë më të mirë për të luftuar këtë virus të tmerrshëm i cili ka vrarë më shumë se 250,000 njerëz dhe mund të shkaktojë shumë efekte afatgjata “