Bizneset perëndimore ikin, malli serb zbarkon në Shqipëri

56
Sigal

Konfindustria vlerëson, se politikat tregëtare në fuqi po dëmtojnë rëndë industritë dhe prodhimin vendor, duke favorizuar grupet importuese. Indiferentizmi dhe mungesa e profesionalizmit të ministrive përgjegjëse është i papranueshëm kur qartësisht politikat tregtare të shteteve importuese në shumë raste janë në kundërshtim me marrëveshjet ndërkombëtare. Pasojat janë veçanërisht shqetësuese në industrinë ushqimore dhe sektorin bujqësor.

Rritja e fuqishme e importeve ushqimore dhe bujqësore ka ulur ndjeshëm edhe përfitimet e ekonomisë kombëtare nga sektori i turizmit. Konfindustria vlerëson, se në dy muajt e parë të vitit 2024 sasitë importe e fruta perimeve janë rritur afërsisht me 50-80% krahësimisht vitit pararendës. Ndërkohë, eksportet shqiptare bujqësore nuk shënojnë rritje.

Përfitues i madh në vitin 2023 ishte Serbia, që shtoi eksportet drejt Shqipërisë me mbi 30%, duke zënë vendin e parë. Problematikat e rënda tregtare të shoqëruara me ato fiskale, dhe financiare si dhe zhvleftësimin e fortë të Euro-s kundrejt lek-ut kanë shtuar ndjeshëm konkurencën e prodhimeve të huaja kundrejt atyre vendore me pasoja të rënda në afatgjatë.