Sigal

Hulumtimi modern i sotëm konfirmon vetëm atë që paraardhësit tanë e dinin pa testimin dhe analizën laboratorike. Ka qindra studime të publikuara dhe dokumente që tregojnë se pse molla është një nga produktet më të shëndetshme të frutave.

Studiuesit përmendin pesë arsye kryesore për një ose dy mollë në dietat e përditshme:

Molla mesatarisht përmban 115 kalori dhe 5 gramë fibra të mbushura. Është një burim i mirë i vitaminës C dhe nuk përmban yndyrë, natrium ose kolesterol. Pavarësisht nga speciet, mollët janë burimi i antioksiduesve në bazën e bimëve dhe të gjitha janë rekomanduar për promovimin e shëndetit.

-Ul rrezikun nga kanceri – hulumtimet tregojnë se molla mund të ulë rrezikun e kancerit dhe të sigurojë mbrojtje kundër kancerit të ezofagut, qafës, mushkërive, zorrës së trashë, gjirit, kancerit ovarian dhe prostatës.

– Djeg yndyrat- studimet e mëparshme kanë treguar se dy deri tri mollë në ditë mund të ndikojnë në humbjen e 2 kg peshë për 10 javë.

– Ushqenë trurin – Materiet ushqyesve në mollë mund të mbrojnë neuronet e trurit nga dëmtimi oksidues që shkakton sëmundjen e Alzheimer ose Parkinson. Shkencëtarët besojnë se kompleksi i mollës kuarcetim mbron nga këto sëmundje. Gjithashtu, te njerëzit me simptoma më të buta të sëmundjes Alzheimer, molla në dietë rezulton me një përmirësim në 27% të rasteve.

– Ndihmon frymëmarrje më të lehtë – antioksiduesit në mollë mund të ndihmojnë në mbrojtjen e mushkërive kundër dëmit oksidues, të cilat janë të lidhura me astmën, bronkitin dhe emfizemën. Gjithashtu, ato më shpesh rekomandohen për femra shtatzëna, pasi mund të zvogëlojnë rrezikun e këtyre sëmundjeve.