Mbrojtja nga sulmet kibernetike, Balluku: Mburojat tona janë më të fuqishme

23
Sigal

Zëvendëskryeministrja, Belinda Balluku, njëherësh ministre e Infrastrukturës dhe Energjisë ishte e pranishme në një tryezë të organizuar për simulimin e menaxhimit të një krize kibernetike. Ajo tha se në më pak se 2 vite, vihet re një ndryshim thelbësor nga Autoriteti Kombëtar Për Certifikimin Elektronik dhe Sigurinë Kibernetike (ACESK) sa i takon mbrojtjes nga sulmet kibernetike.

Zv.kryeministrja theksoi se për t’u mbrojtur nga sulmet kibernetike, duhet që edhe bizneset private në secilën fushë të koordinohen me shtetin për zhvillimin e “mburojave kibernetike”. “Duhet thënë që ka pasur një ndryshim rrënjësor në më pak se 2 vite, është bërë një punë me themele nga ACESK-u. Secili nga aktorët në kuadrin ligjor ka të qartë detyrimet e tij ndaj sistemeve dhe gjithë ekspozimit që mund t’i vijë shoqërisë nga sulmet kibernetike. Duhet pasur parasysh që kriza kibernetike, kërkon bashkëpunim të të gjithë sektorëve dhe shoqërisë. Ashtu si qeveria ka vendosur fokus të veçantë për zhvillimin e mburojave kibernetike, kështu duhet të jetë edhe procesi i bizneseve private në secilën fushë ku operojnë duke pasur koordinim. Korniza ligjore është e qartë”, – tha Balluku.

Duke risjellë në vëmendje sulmet e vazhdueshme kibernetike me të cilat vendi ynë është përballur nga korriku i vitit 2022, Balluku tha se duhet t’i jepet besim i plotë strukturës së ACESK pasi kjo do të bëjë të mundur një mbrojtje kibernetike sa më efektive.

“Por do u kërkoja që t’i lehtësojmë punën ACESK-ut e di që qarkullon ideja se ACESK-u do futet në database. Por është e kundërta, ACESK është aty për të mbrojtur informacionet e secilit sektor. Siguria kibernetike nuk vë në rrezik as nuk komprometon asnjë prej proceset e institucioneve që do e përdorin. Trupa që funksionon brenda ACESK-ut është trupë që ka shkuar atje përmes një filtrimi të CV-ve dhe të eksperiencës. Duhet të kuptoni se jeni në duar të sigurta. Çdo proces i ri fillimisht paragjykohet, por jam shumë e sigurt se të gjithë ju e dini se Shqipëria vazhdon të jetë në sulme të vijueshme. Nuk kemi pasur moment qetësie pas korrikut të 2022-it, por nuk dëgjohen më në publik sepse ne jemi të përgatitur. Ne jemi rafinuar, mburojat tona janë më të fuqishme. Mësojmë nga këto sulme, pasi e dini shumë mirë si është procesi i ngritjes së mburojave, dhe gjej rastin të falënderoj BE-në për mbështetjen e dhënë gjatë këtij procesi. Gjithashtu edhe SHBA-të që na janë gjendur pranë nga momenti i parë. Por është e rëndësishme të themi se kemi 2 partnerë që kanë kontribuar fuqishëm sa i takon ngritjes së kapaciteteve në sigurinë kibernetike, agjencia simotër e Izraelit dhe agjencia simotër e Emirateve të Bashkuara”- u shpreh Balluku në mbyllje të fjalës së saj.