Holanda: Tërhiquni nga ‘Pasaportat  e arta’, ndryshe do të rikthejmë vizat

138
Sigal

Raporti i Këshillit Europian: Nisma ku qeveria shqiptare do ofrojë pasaportë shqiptare për të huajt që blejnë apartament ka rrezik për pastrimin e parave. Pas izolimit nga Anglia edhe Holanda kërcënon se do të kërkojë zyrtarisht në Bruksel rikthimin e vizave nëse Shqipëria miraton skemën e pasaportave të arta. Zyrtarët holandeze thonë se skema e marrjes së nënshtetësisë shqiptare përmes investimit, do mbajë larg Shqipërinë me Perëndimin

Holanda kërcënon se do të kërkojë zyrtarisht në Bruksel rikthimin e vizave nëse Shqipëria miraton skemën e pasaportave të arta. Zyrtarë nga qeveria holandeze thonë se skema e marrjes së nënshtetësisë shqiptare përmes investimit, është kthyer në një shqetësim i madh për BE-në

Për të mbushur arkën e boshatisur të financave, më 29 korrik, qeveria shqiptare avancoi një ide të vjetër të kryeministrit Rama, duke i hapur dritën jeshile kontratës koncesionare për punësimin e një kompanie të huaj për promovimin e pasaportës shqiptare në botë. Pas raportit të KE , tashmë Holanda kërcënon se do të kërkojë zyrtarisht në Bruksel rikthimin e vizave nëse Shqipëria miraton skemën e pasaportave të arta. Zyrtarë nga qeveria holandeze thonë për Top News, përmes komunikimit elektronik se skema e marrjes së nënshtetësisë shqiptare përmes investimit, e njohur si pasaporta e artë, është kthyer në një shqetësim i madh për BE-në dhe Holandën. Zyrtari, që kërkoi të mbetet anonim,tha se Holanda i ka bërë vazhdimisht thirrje Shqipërisë të ndjekë rekomandimet e Komisionit Europian dhe të përmbahet nga zbatimi i kësaj skeme.

Raporti i KE që godet ‘Pasaportat e Arta’

Raporti i Këshillit Europian: Nisma ku qeveria shqiptare do ofrojë pasaportë shqiptare për të huajt që blejnë apartament ka rrezik për pastrimin e parave. Skemat e shtetësisë të përfshihen në kriteret e anëtarësimit në BE. Nëse vlerësohet se përbëjnë rrezik për sigurinë e brendshme të politikës së Shteteve Anëtare, regjimi pa viza mund të pezullohet.

 Pavarësisht shqetësimeve të Komisionit të shprehura që nga korriku 2020, Shqipëria ka pasur
legjislacionin në fuqi, që lejon krijimin e një ‘shtetësie sipas skemës së investimeve (‘pasaporta të arta’). Agjencia e Programeve të Veçanta të Shtetësisë ka krijuar një grup të përbashkët pune për të kryer studim fizibiliteti për zbatimin e tij në të ardhmen. Në vitin 2022, Qeveria miratoi një vendim me të cilin paraqet një bazë ligjore për Ministrinë e Brendshme për të nisur procedurën e Partneritetit Publik Privat për zbatimin e programeve të qytetarisë. Krijimi i një skeme qytetarie investitori do të ishte në kundërshtim me rekomandimet e bëra. Raporti i katërt në kuadër të Mekanizmit të Pezullimit të Vizave dhe paketës së zgjerimit 202112. Një skemë e shtetësisë së investitorit mund të përdoret për të anashkaluar procedurën e vizave me qëndrim të shkurtër të BE-së dhe të thelluar vlerësimi i rreziqeve individuale migratore dhe të sigurisë që përfshin kjo procedurë, duke përfshirë një të mundshme shmangia e masave për parandalimin e pastrimit të parave dhe financimit të terrorizmit. Kjo është një shqetësim i madh për BE-në në kuadër të marrëveshjes së saj pa viza me Shqipërinë. Përpara shqyrtimit nga Kuvendi i Shqipërisë të projektligjit për shtetësinë, raporti i tretë për vizën. Mekanizmi Pezullues kujtoi se në tetor 2019 Komisioni i kishte drejtuar një letër Qeverisë shqiptare duke kërkuar sqarime në këtë drejtim dhe duke e alarmuar për rreziqet e qenësishme dhe pasojat e mundshme duke prezantuar një skemë të tillë. Këto rreziqe u theksuan gjithashtu në Rekomandimin e Komisionit të datës 28 mars 2022 mbi hapat e menjëhershëm në kontekstin e pushtimit rus të Ukrainës në lidhje me skemat e shtetësisë së investitorëve dhe skemat e qëndrimit të investitorëve. Përveç kësaj, në një rezolutë të 9 marsit 2022, Parlamenti Evropian propozoi atë investitor fundor. Skemat e shtetësisë të përfshihen në kriteret e anëtarësimit në BE (2021 / 2026 (INL)). Nëse skema të tilla vlerësohet se përbëjnë një rrezik në rritje për sigurinë e brendshme dhe publikun, politikës së Shteteve Anëtare, regjimi pa viza mund të pezullohet.

Pikëpyetje për skemën

 Çfarë duhet të bëjnë të supozuarit investitor me një pasaportë shqiptare që nuk mund ta përdorin për momentin në BE dhe që Shqipëria mund të anëtarësohet me vonesë në Union? Çfarë ka për të ofruar Rama? Përjashtim nga taksat në kurriz të buxhetit të shtetit? A mos është një rrugë për pastrimin e parave?

Kundërshti dhe nga Dhoma Amerikane e Tregtisë

 Amnistia fiskale dhe Pasaportat e Arta janë dy propozime të qeverisë, të cilat i më herët i ka kundërshtuar fort kreu i Dhomës Amerikane të Tregtisë, Enio Jaço gjatë një konference. Ai argumentoi se nëpërmjet tyre do të krijohet hapësirë për pastrimin e parave, duke prodhuar një imazh të pasigurt të tregut dhe klimës së biznesit, që do të frenonte investitorët t’i afroheshin Shqipërisë.