Nesër do të lexoni/ Për fuqinë e artit në shpirtrat dhe karakteret njerëzore

707
DOSTOJEVSKI
Një ndër monografët më në zë të Quo vadis? ka qenë pa dyshim slloveni Janko Lavin, novelist, poet, kritik, përkthyes, profesor në universitetin e Nottingamit (Angli) për gjuhët sllave dhe si studiues, entuziast i psikanalizës. Në monografinë e shkëlqyeshme mbi Dostojevskin, na ka dhënë mundësinë të shohim analizat psikologjike të gjeniut rus: Gjeti këndvështrimin e mrekullueshëm për të parë këtë realitet për të cilin vete Dostojevski ka deklaruar: Ç’gjë mund të jetë për mua më fantastike se realiteti? Lavin shkruan: Në qoftë se këtu shohim që një nga detyrat më themelore të artit është zgjerimi dhe thellimi i njohjes sonë mbi njerëzit e jetën, atëherë Dostojevskin si artist mund ta vendosim pa ngurim pranë Shekspirit: Ndërsa shkrimtari i famshëm Leon Daudet thotë: “Mundet që ai të jetë, pas Shekspirit dhe Eskilit, njeriu që ka zbritur më thellë, më ashpërsisht, në humnerat e zemrave dhe trupave.”…


Për më shumë lexoni nesër në Gazetën “Telegraf”
Sigal