Tarifa e hyrjes në Venecia, datat kur do t’ju duhet të paguani për ta vizituar në 2024

26
Sigal

Venecia po vendos një taksë turistike në përpjekje për të ndaluar mbipopullimin gjatë fundjavave të pikut. Autoritetet e Venecias kanë zbuluar një program pilot për planin e tyre të diskutuar prej kohësh për të tarifuar udhëtarët ditorë për të vizituar qytetin. Taksa turistike duhej të niste në fillim të këtij viti, por u vonua për çështje logjistike dhe frikë se do të godiste të ardhurat turistike.

Tarifa e hyrjes synon të reduktojë turmat, të inkurajojë vizita më të gjata dhe të përmirësojë cilësinë e jetës për banorët. Këtu keni gjithçka që duhet të dini se kur do t’ju duhet të paguani dhe sa.

Pse Venecia vendos një taksë turistike?

Përhapja e taksës turistike vjen pasi Venecia i shpëtoi mezi vendosjes në listën e rrezikut të UNESCO-s në fillim të këtij viti për shkak të dëmtimit nga mbiturizmi në ekosistemin e saj delikat. Shtetet anëtare cituan tarifën e re të propozuar të hyrjes në vendimin për të hequr Venecian nga lista. Të enjten, kryebashkiaku i Venecias Luigi Brugnaro tha se tarifa nuk është një përpjekje për të sjellë të ardhura shtesë. Përkundrazi, është një ‘eksperiment i parë në llojin e tij’ për të rregulluar flukset turistike në një nga vendet më të vizituara në botë.

Qëllimi i tarifës është të stimulojë vizitorët që të shmangin periudhat me trafik të lartë dhe të vijnë në ditë të tjera. “Përpjekja jonë është të bëjmë një qytet më të jetueshëm,” tha ai në një konferencë shtypi duke përshkruar programin pilot.

Kur do të duhet të paguajnë vizitorët për të vizituar Venecia?

Duke filluar nga viti i ardhshëm, vizitorët do të duhet të paguajnë një tarifë prej 5 euro për të hyrë në qytetin e brishtë lagunor. Tarifa do të jetë në fuqi gjatë fundjavave të pikut dhe ditëve të tjera midis prillit dhe mesit të korrikut – 29 ditë në total.

Tarifa e udhëtimit ditor do të jetë në fuqi gjatë orëve të pikut nga ora 8:30 deri në orën 16:00, që do të thotë se vizitorët që vijnë në Venecia për darkë ose një koncert nuk do të duhet të paguajnë.

Kush duhet të rezervojë një biletë për të vizituar Venecia?

Një mori përjashtimesh zbatohen për sistemin e tarifave të hyrjes. Ata që nuk duhet të paguajnë taksën turistike njëditore përfshijnë banorët, vizitorët e lindur në Venecia, studentët dhe punëtorët, si dhe turistët që kanë rezervime hotelesh ose akomodimi të tjera.

Si mund të rezervoj biletën time për në Venecia?

Më 16 janar, një faqe interneti do të shfaqet drejtpërdrejt në të cilën vizitorët mund të ‘rezervojnë’ ditën e tyre në Venecia. Udhëtarët ditorë paguajnë 5 euro dhe marrin një kod QR, i cili më pas do të kontrollohet në kontrollet e vendit në shtatë pika aksesi në të gjithë qytetin, duke përfshirë edhe stacionin kryesor të trenit.

Vizitorët me rezervime hoteli futin informacionin e tyre të hotelit dhe gjithashtu marrin një kod QR për të treguar. Megjithatë, ata nuk duhet të paguajnë, pasi fatura e tyre e hotelit tashmë do të përfshijë një tarifë akomodimi në Venecia.

Si po e bën Venecia turizmin më të qëndrueshëm?

Pasi bllokimet e COVID-19 shkatërruan industrinë e saj të turizmit, Venecia është përpjekur të rimendojë marrëdhëniet e saj me vizitorët në një mënyrë më të qëndrueshme, duke kërkuar gjithashtu të stimulojë banorët e saj të qëndrojnë të vendosur. Qyteti është detyruar të ndërmarrë veprime në përgjigje të eksodit të vazhdueshëm të venecianëve në kontinent.

Pas presionit nga UNESCO dhe ambientalistët, autoritetet më në fund kanë ndaluar anijet e mëdha të lundrimit të lundrojnë pranë Sheshit të Shën Markut dhe përmes kanalit Giudecca. Venecia ka vënë në dukje turistët afatgjatë si çelësin e mbijetesës së saj, pasi ata priren të shpenzojnë më shumë.

Brugnaro tha se në asnjë mënyrë kontributi i ri i udhëtimit ditor nuk e dekurajon turizmin në përgjithësi, por thjesht kërkon ta menaxhojë atë më mirë. Ai pranoi se programi i vizitorëve ndoshta do të ketë defekte dhe do të duhet të ndryshohet. Por ai tha se pas vitesh studimi dhe bisede, ishte koha për ta nxjerrë atë.