BE-së i kërkohet të miratojë një “certifikatë vaksine” të përbashkët

28
Sigal

Greqia dhe Austria po u kërkojnë shteteve të tjera të BE të miratojnë një certifikatë të përbashkët vaksinimi kundër Covid, e cila mund të ndihmojë në ringjalljen e industrisë së turizmit këtë verë.

Në një takim virtual, udhëheqësit e BE po diskutojnë gjithashtu se si të përshpejtojnë vaksinimet.

Greqia dhe Izraeli tashmë kanë certifikata dixhitale të vaksinimit, por Franca dhe Gjermania kanë thënë se do të tregohen të kujdesshme, pasi të dhënat për infektivitetin janë të paplota.

Ekzistojnë gjithashtu shqetësime se mundësimi i një pakice të vaksinuar që të gëzojë udhëtime jashtë, ndërsa të tjerët vazhdojnë të përballen me kufizime, do të shihej nga shumë si diskriminues.

Një ndërlikim i mëtejshëm është përhapja e shpejtë e varianteve më ngjitëse të Covid – format angleze, afrikano-jugore dhe braziliane. Pra, ka më shumë të ngjarë që njerëzit do të kenë nevojë për vaksina përforcuese për të mbetur të mbrojtur.

Greqia dhe Qiproa kanë rënë dakord të pranojnë turistë izraelitë Covid-negativë këtë verë, që mund të provojnë statusin e tyre me certifikatën dixhitale “të gjelbër” izraelite.

Ministri grek i Turizmit Harry Theocharis tha se një marrëveshje e ngjashme mund të arrihet edhe me Mbretërinë e Bashkuar. Sidoqoftë, qeveria e Mbretërisë së Bashkuar nuk ka miratuar ende asnjë certifikatë vaksinimi.