Studimi në SHBA: Dy e treta e shtrimeve në spital mund të ishin parandaluar

26
Sigal

Amerikanët me katër gjendje – mbipesha, diabeti, presioni i lartë i gjakut dhe dështimi i zemrës – përbëjnë dy të tretat e të gjithë shtrimeve në spital për  COVID-19 në SHBA, vlerëson një studim i ri.

Studiuesit e Universitetit Tufts vërejnë se shumë raste të këtyre kushteve janë të parandalueshme, dhe po ashtu ka të ngjarë të kenë qenë edhe shtrimet në spital.

Studimi sugjeron që deri në dy të tretat e 906.849 shtrimeve në spital për COVID-19 – ose rreth 575,000 prej tyre – u atribuohen katër kushteve dhe mund të ishin parandaluar nëse ata pacientë nuk do të kishin qenë tashmë në gjendje të dobët shëndetësore.

Studiuesit u bëjnë thirrje mjekëve që jo vetëm të këshillojnë pacientët e tyre në rrezik të marrin vaksinat COVID-19, por të bëjnë ndryshime në dietën e tyre dhe zakonet e ushtrimit për t’u mbrojtur nga koronavirusi.

‘Ne e dimë që ndryshimet vetëm në cilësinë e dietës, edhe pa humbje peshe, përmirësojnë me shpejtësi shëndetin metabolik brenda vetëm gjashtë deri në tetë javëve. Është thelbësore të testohen mënyra të tilla jetese për të zvogëluar infeksionet e rënda COVID-19, si për këtë pandemi ashtu edhe për pandemitë e ardhshme që mund të vijnë, ‘tha Dr Dariush Mozaffarian, autori kryesor dhe dekani i Shkollës Friedman në Tufts.

Më shumë se 70 milion amerikanë janë obezë dhe 68 milion kanë presion të lartë të gjakut. Më shumë se 34 milion kanë diabet dhe 88 milion janë në prag të diagnostikimit.

Megjithëse gjenetika luan një rol në këto kushte, një studim i botuar në janar zbuloi se fitnesi dhe dieta janë parashikuesit më të mirë se kush do të zhvillojë sëmundje metabolike.

Edhe para pandemisë, mbipesha dhe inflamacioni që shoqërohej me të u konsideruan si një faktor kryesor rreziku për sëmundje kronike dhe vdekje të hershme në SHBA, ku dietat priren të jenë të pasura me yndyrë dhe mish të kuq.