Hezitimi ndaj vaksinave COVID një fenomen i përhapur edhe midis profesionistëve mjekësorë

72

Nuk është sekret që hezitimi ndaj vaksinave ndodhet në të gjitha kohërat, madje edhe midis shumë mjekëve dhe shkencëtarëve. Kjo në të vërtetë është vërejtur për një kohë. Për shembull, një studim i botuar në revistën EbioMedicine në 2013 përshkruan këtë pikë, duke thënë në hyrje:

Gjatë dy dekadave të fundit, janë shfaqur disa polemika për vaksinat në vende të ndryshme, përfshirë Francën, duke shkaktuar shqetësime për efekte të rënda anësore dhe duke prishur besimin tek autoritetet shëndetësore, ekspertët dhe shkenca. Këto dy dimensione janë në thelbin e hezitimit të vaksinave të vërejtura në popullatën e përgjithshme. Hezitimi ndaj vaksinave përcaktohet si vonesë në pranimin e vaksinimit, ose refuzim, apo edhe pranim me dyshime për sigurinë dhe përfitimet e tij, me të gjitha këto sjellje dhe qëndrime që ndryshojnë sipas kontekstit, vaksinës dhe profilit personal, pavarësisht nga disponueshmëria e shërbimeve të vaksinës, hezitimi ndaj vaksinave paraqet një sfidë të mjekëve që duhet të adresojnë shqetësimet e pacientëve të tyre në lidhje me vaksinat dhe të sigurojnë një mbulim të kënaqshëm të vaksinimit.

Në një konferencë të vitit 2019 mbi vaksinat e vendosura nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, ky fakt u theksua nga Profesor Heidi Larson, një Profesor i Antropologjisë dhe Drejtor i Shkencave të Rrezikut dhe Vendimeve në Projektin e Besimit të Vaksinave. Ajo është referuar, siç mund ta shihni, nga autorët në studimin e mësipërm. Në konferencë, ajo theksoi se shqetësimet e sigurisë midis njerëzve dhe profesionistëve të shëndetit duket se janë çështja më e madhe në lidhje me hezitimin ndaj vaksinave.

Ajo gjithashtu deklaroi :

Gjëja tjetër që është një tendencë dhe një çështje, nuk është vetëm besimi te ofruesit por besimi i ofruesve të kujdesit shëndetësor, ne kemi një vijë frontale shumë të trazuar të shëndetit që po fillon të vërë në dyshim vaksinat dhe sigurinë e vaksinave. Ky është një problem i madh, sepse deri më sot personi më i besuar në çdo studim që kam parë globalisht është ofruesi i kujdesit shëndetësor

Ne duhet t’i bëjmë vetes pyetjen, pse ? Vaksinat nuk janë me një madhësi të përshtatshme për të gjithë produktin, vetëm në SHBA gati 4 miliard dollarë janë paguar për familjet e fëmijëve të dëmtuar nga vaksina, dhe një numër studimesh po vë në dyshim sigurinë e tyre. Alumini, për shembull, duket se është një shqetësim.

Ndërsa detajet mbi pretenduesit e fundit të vaksinave COVID përmbytin ciklin e lajmeve në baza ditore, raportet e shqetësimeve në lidhje me sigurinë dhe efikasitetin e vaksinës janë të përhapura në shumë demografi, duke përfshirë edhe komunitetin profesional mjekësor.

Ndërsa hezitimi i vaksinave rritet, agjencitë, përfshirë Organizatën Botërore të Shëndetësisë (OBSH), po shtojnë përpjekjet për të ndërtuar besimin e vaksinave përmes fushatave të marrëdhënieve me publikun dhe komunikimit.

Sondazhet zbulojnë hezitimin ndaj vaksinave

Studiuesit nga Shkolla e Shëndetit Publik Karin Fielding në Universitetin e Kalifornisë në Los Anxhelos anketuan personelin e kujdesit shëndetësor që punonte në zonën metropolitane të Los Angeles. Siç raportoi Washington Post, ata zbuluan se dy të tretat (66.5%) e punonjësve të kujdesit shëndetësor “synojnë të vonojnë vaksinimin”, që do të thotë se nuk kanë ndërmend të marrin vaksinën COVID kur të vihet në dispozicion. Ata planifikojnë në vend të rishikimit të të dhënave pasi ato administrohen gjerësisht dhe provohen të sigurta.

76% e punonjësve të kujdesit shëndetësor hezitues të vaksinave përmendën “zhvillimin e vaksinës së shpejtë” si një arsye kryesore për shqetësimet e tyre. Në mënyrë tipike, vaksinat marrin midis tetë deri në 10 vjet për t’u zhvilluar, tha Dr. Emily Erbelding, një ekspert i sëmundjeve infektive në Institutin Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive, në një artikull të titulluar, “Afati për një vaksinë koronavirus është 18 muaj. Ekspertët thonë se kjo është e rrezikshme ”.

Paraardhësit e vaksinave koronavirus – Pfizer, Moderna dhe AstraZeneca – pritet të bëjnë debutimin e tyre në janar. Gjigandët farmaceutikë kanë përshpejtuar në mënyrë eksponenciale nivelin mesatar të sigurisë dhe rishikimit për zhvillimin dhe prodhimin e vaksinave, për t’i nxjerrë vaksinat në treg brenda një viti. Erbelding pranoi se ritmi i përshpejtuar do të përfshijë “mos shikimin e të gjitha të dhënave”.

Susan Bailey, presidente e Shoqatës Amerikane të Mjekëve, tha në një video se numri i mjekëve që shprehnin hezitim ishte “i pashembullt” dhe “përbënte një rrezik real” për besimin e publikut te vaksinat.

Një sondazh i fundit i Gallup tregoi se vetëm 58% e amerikanëve planifikojnë të marrin vaksinën COVID kur të jetë në dispozicion. Një sondazh i tetorit i kryer nga Zogby zbuloi se gati 50% e amerikanëve kanë shqetësime në lidhje me sigurinë e vaksinave të ardhshme COVID.

Një projekt i ri i anketimit bashkëpunues nga Shoqata Kombëtare për Avancimin e Njerëzve me Ngjyrë dhe Kërkimet Langer zbuloi se Amerikanët e Zinj dhe Latinë janë jashtëzakonisht të shqetësuar për vaksinën e ardhshme COVID.

Sondazhi, siç raportohet në Uashington post, pretendon të jetë “një nga më të mëdhenjtë dhe më rigorozët e kryer në këtë temë deri më tani”. Ai zbuloi se vetëm 14% e Amerikanëve të zinj besojnë se një vaksinë do të jetë e sigurt, ndërsa vetëm 34% e latino Amerikanëve besojnë se do të jetë e sigurt.

Sondazhi gjeti gjithashtu, në kontekstin e COVID, se vetëm 19% e amerikanëve të zinj u besojnë kompanive të ilaçeve, ndërsa më pak se një e treta i besojnë Administratës së Ushqimit dhe Barnave të SH.B.A.-së si “kujdestarë të interesave të tyre”.

Sipas një grup ekspertësh mjekësorë të Komitetit Këshillimor për Praktikat e Imunizimit, që këshillojnë Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), frikërat rreth efekteve anësore të dhimbshme ose të dëmshme të vaksinës COVID janë të rrënjosura në realitet.

Sipas CNBC, gjatë një takimi virtual të Komitetit Këshillimor për Praktikat e Imunizimit më 23 nëntor, Dr. Sandra Fryhofer u tha zyrtarëve të tjerë të CDC se pacientët duhet të jenë të vetëdijshëm se efektet anësore nga vaksinat COVID “nuk do të jenë një shëtitje në park ” Fryhofer pranoi që efektet anësore nga vaksinat janë raportuar të imitojnë simptomat e një rasti të lehtë të COVID, duke përfshirë dhimbjen e muskujve, ethet, dridhjet dhe dhimbjen e kokës.

Fryhofer, e cila shpjegoi se të dy vaksinat Pfizer dhe Moderna për COVID kërkojnë dy doza, shqetëson që pacientët e saj mund të mos kthehen për një dozë të dytë pasi kanë përjetuar efekte anësore potencialisht të pakëndshme pas goditjes së parë.

Siç vuri në dukje një pjesëmarrës i provave të vaksinave Moderna ” nuk kam qenë kaq e sëmurë ndonjëherë “.

Zyrtarët shëndetësorë përpiqen të luftojnë hezitimin e vaksinave

Pavarësisht kësaj, zyrtarët në ballë të planit të përgjigjes COVID për të luftuar shqetësimet e sigurisë së vaksinave dhe hezitimet po përdorin, atë që disa po e quajnë, teknika të diskutueshme psikologjike.

Për shembull, OBSH, e cila e quajti “hezitimin ndaj vaksinave” si kërcënimi kryesor global i shëndetit publik, ka punësuar firmën e PR Hill + Knowlton për të identifikuar mikro-ndikuesit, makro-ndikuesit dhe “heronjtë e fshehur” për të “siguruar që këshillat dhe udhëzimet e OBSH-së të ndiqen”.

Cass Sunstein, kryetari i Grupit Këshillues Teknik të OBSH-së për Vështrimet e Sjelljes, kohët e fundit shkroi një artikull në Bloomberg në të cilin ai promovoi përdorimin e personave të famshëm, atletëve dhe aktorëve si mjete për bindjen e vaksinave kundër atyre që “nuk kanë besim tek vaksina”.

“Politikanët, atletët ose aktorët e besuar – që mendohet të jenë” një nga ne “sesa” një prej tyre “- mund të mbështesin në mënyrë të qartë vaksinimin dhe të raportojnë se ata vetë e kanë marrë vaksinën”, shkroi Sunstein.

Pastaj është “Udhëzuesi për komunikimet e vaksinave COVID-19”, të zhvilluar nga Universiteti i Florida-s dhe Kombet e Bashkuara që synon të ndihmojë qeveritë të përmirësojnë marrjen e vaksinave COVID. Autorët e udhëzuesit promovojnë taktikën e përdorimit të fshehtë të udhëheqësve të besuar të komunitetit për të ndihmuar me informacionin pro-vaksinave.

Duke cituar hezitimin e vaksinave midis komunitetit afrikano-amerikan, udhëzuesi sugjeron që dyqanet e berberëve dhe sallonet e flokëve në lagjet kryesisht të zeza mund të përgjohen për të ndihmuar në shpërndarjen e mesazheve të miratuara të vaksinave.