Më pak duhan dhe më shumë kafshë: Si do të ndryshojë bota në epokën post-Covid

263
Sigal

Mos harroni maskën kur dilni nga shtëpia. Po ashtu edhe dezinfektantin kudo me vete. Telefonata me videocall me gjyshen që mezi dinte të përdorte celularin e saj më parë. Pandemia ka ndryshuar çdo ditë tonën. Disa janë ndryshime shumë të dukshme – maska, thirrje video – por një analizë statistikore e sektorëve të ndryshëm në vitin 2020 tregon zakone të tjera: ne kemi braktisur paranë fizike ose kemi blerë 40% më pak rroba.

Ata që kanë punë kursejnë më shumë dhe blejnë më pak nga frika e së ardhmes. Ne studiojmë dhe punojmë në distancë; shkojmë më pak në palestër dhe bëjmë më shumë sporte në rrugë, pimë duhan dhe alkool më pak në përgjithësi. Restorantet janë zëvendësuar me ushqimin e bërë vetë. Ne sigurisht që udhëtojmë shumë më pak. Dhe ka të ngjarë që kur të hiqen kufizimet, shumë zakone të përditshme nuk do të kthehen më siç ishin më parë.

Kinemaja dhe teatri kanë përjetuar një katastrofë. Kinematë kanë humbur 72% të shikuesve në vitin 2020 dhe teatrot 62%, sipas statistikave. Atëherë, si do të argëtohemi? Ekran përpara do të kemi sërish, por në shtëpi: nëse në vitin 2019 ne shikonim TV për një mesatare prej 3 orësh dhe 41 minutash, janarin e kaluar ishin tashmë 4 orë e 19 minuta. Për më tepër, ne kemi filluar të shohim filma dhe seriale në platforma dixhitale si Netflix.

Shumë hotele, bare e restorante janë mbyllur tashmë. Disa falimentuan e disa vendosën të hedhin sytë nga ndonjë ide tjetër biznesi. Ka një shtim të ndjeshëm të blerjeve online. Gjithashtu është rritur blerja e biçikletave. Komunikimet me Zoom janë trefishuar. Thirrjet me video janë shtuar si kurrë më parë.

Barra e mbylljes ka çuar në më shumë njerëz që kërkojnë një kafshë shoqëruese në vitin 2020. Siç thekson José Vicente Pestana, profesor i Psikologjisë Sociale në Universitetin e Barcelonës, “të kesh një kafshë shtëpiake ka një efekt psikologjik shumë pozitiv. Por ne duhet të jemi vigjilentë për të parë nëse kjo nuk çon në një shpërthim të braktisjes së kafshëve më vonë”.

Kështu që shumë zhvillime të reja në një kohë kaq të shkurtër, shpjegon Pestana, kanë efekte psikologjike: “Ndryshimet gjatë izolimit u pranuan sepse ishte një situatë e jashtëzakonshme. Ndryshimi pasues i zakoneve është kaluar më keq, sepse kur ktheheni në situatën e mëparshme, por nuk mund të bëni atë që keni bërë, njerëzit e kanë më të vështirë të adaptohen “. Frika nga vdekja jeton me ne tashmë.