Evropa nis sot lehtësimin e masave bllokuese, ja çfarë ndodh…

297
Sigal

Sot shumë vende nisin lehtësimin më tej të kufizimeve për shkak të masave të marra kundër koronavirusit.

Shumica e bizneseve në Itali, përfshirë bare dhe parukierë, do të jenë të lirë të rihapen pas më shumë se dy muajve të masave të bllokimit në shkallë vendi, raporton sot BBC.

Spanja është e vendosur të lehtesojë kufizimet e saj jashtë Madridit dhe Barcelonës, ​​me grupe deri në 10 persona të lirë për t’u takuar.

Masat pasojnë me rënie të vazhdueshme në numrin e vdekjeve të regjistruara ditore.

Dje, Italia regjistroi vdekjet më të pakta ditore që kur filloi të mbyllet në mars.

Thuhet se 145 persona kishin vdekur me virusin në 24 orët e mëparshme. Kjo shënoi një rënie të konsiderueshme nga numri i saj më i lartë ditor i vdekjeve, i cili ishte më shumë se 900 në 27 Mars.

Në Spanjë, numri i përditshëm i vdekjeve ra nën 100 për herë të parë pasi vendosi kufizimet e tij të mbylljes.

Por zyrtarët po paralajmërojnë se vetëkënaqësia për virusin mund të çojë në një valë të dytë të infeksioneve.

Masat

Restorantet, baret, kafenetë, parukerite dhe dyqanet do të lejohen të rihapen në Itali duke siguruar distancimin shoqëror.

Kishat katolike po përgatiten për rifillimin e Meshës, por do të ketë një distancë të rreptë sociale dhe besimtaret duhet të mabjne maska në fytyrë. Besime të tjera gjithashtu do të lejohen të mbajnë shërbime fetare.

Por zyrtarët shëndetësorë kanë paralajmëruar për rreziqet e vazhdueshme të tubimeve të mëdha sociale.

Në Spanjë, shumica e njerëzve do të kenë dalë nga bllokimi deri në fund të javës.

Në Madrid dhe Barcelonë, ​​së bashku me pjesë të veri-perëndimit, shumica e kufizimeve do të qëndrojnë në vend, por disa dyqane të vogla do të lejohen të rihapen.

Diku tjetër në Evropë, Belgjika do të fillojë sot rihapjen e shkollave fillore dhe të mesme në kushte të rrepta.

Portugalia, Greqia, Danimarka dhe Irlanda janë në mesin e një numri vendesh të cilat gjithashtu janë vendosur të relaksojnë masat e tyre të bllokimit.