Na ndodh shpesh, por pse është ngjitëse

369
Gogësima është ngjitëse dhe së fundmi studiuesit kanë zbuluar se çfarë ndodh me trurin tonë para se të gogësijmë. Gogësitja është një formë e zakonshme e echophenomena ose siç njihet ndryshme: imitimi automatik i fjalëve ose veprimeve ndaj dikujt tjetër.
Echophenomena shihet gjithashtu edhe në sindromën e Tourette dhe në kushte të tjera, duke përfshirë epilepsinë dhe autizmin. Për të provuar se çfarë ndodh në tru gjatë fenomenit, shkencëtarët kanë monitoruar 36 vullnetarë, ndërkohë që kanë parë si sillen të tjerët që shohin dikë duke gogësitur. Disa prej pjesëmarrësve në eksperiment iu kërkua të lejonin fenomenin, ndërsa të tjerëve iu kërkua ta frenonin gogësimën.
Duke përdorur stimulimin e jashtëm ose simulimin magnetik transkranial, u rrit niveli i ngacmimit në korteks dhe së bashku me të dhe prirja e natyrshme për gogësimën ngjitëse.