Rumania vë nën hetim shefin e Anti-Korrupsionit për sjellje të pahijshme

300
Laura Codruta Kovesi dyshohet se u kërkoi prokurorëve të fillonin ndjekjen e rasteve të profilit të lartë, që përfshijnë ministrat, për të fituar vëmendjen e medias
Inspektorati Gjyqësor i Rumanisë ka nisur një hetim ndaj drejtueses së prokurorisë së vendit kundër korrupsionit, Laura Codruta Kovesi, e cila akuzohet për sjellje të papërshtatshme. Inspektorati gjyqësor i Rumanisë dje tha se kishte nisur një hetim kundër kryeprokurorit të Drejtorisë Kombëtare Anti-Korrupsion, Laura Codruta Kovesi, për shkak të sjelljes së keqe. Inspektorati Gjyqësor, organi që mbikëqyr magjistratët, tha se hetuesit kishin paraqitur një kërkesë në Këshillin e Lartë të Magjistraturës për të hetuar Kovesin. Ajo është akuzuar për shkelje të disa dispozitave të statutit të magjistratëve, pasi dyshohet se përdorin gjuhë të pahijshme në mbledhjet e stafit. Gjithashtu, ajo dyshohet se u kërkoi prokurorëve të fillonin ndjekjen e rasteve të profilit të lartë që përfshijnë ministrat për të fituar vëmendjen e medias. Kovesi gjithashtu dyshohet se ka dërguar e-mail, duke fyer prokurorët, të cilët nuk kanë ndjekur një rast të caktuar dhe kanë caktuar një rast një prokuror, i cili ishte i papërshtatshëm për një rast të tillë. Kovesi nuk i është përgjigjur akuzave.

Sipas mandatit të Kovesit, prokurorët anti-korrupsion kanë paditur qindra zyrtarë publikë në Rumani, duke përfshirë kryetarët e bashkive, ish-ministrat dhe krerët e partive për shkelje. Fushata është lavdëruar nga zyrtarët e Bashkimit Evropian dhe diplomatët e huaj, veçanërisht në dritën e imazhit të dobët të Rumanisë si një vend i mbushur me korrupsion. Megjithatë, disa politikanë janë zemëruar me fushatën e saj dhe e kanë akuzuar atë për shpërdorim të detyrës dhe për bashkëpunim me shërbimet e inteligjencës. Asnjë nga akuzat nuk u vërtetua. Kohët e fundit, një komision parlamentar që hetoi mashtrimin e mundshëm në zgjedhjet presidenciale të Rumanisë 2009 e thirri atë në mënyrë të përsëritur për të dëshmuar – por ajo nuk pranoi ta bënte këtë. Gjatë vitit të kaluar, Rumania është zhytur në trazira, me protestuesit që kanë dalë në rrugë për të akuzuar Partinë Social Demokrate në pushtet për miratimin e projektligjeve, që ata i konsiderojnë kërcënim për pavarësinë e prokurorëve.

“Balkan Insight”