Kundër TikTok-ut! Gjobitet qindra milionë euro për vënien në rrezik të të dhënave të fëmijëve

13
Sigal

TikTok, është gjobitur me 345 milionë euro (368 milionë dollarë) në Bashkimin Europian për gabime të supozuara në mënyrën se si kujdeset për të dhënat personale të fëmijëve.

Komisioni Irlandez i Mbrojtjes së të Dhënave zbuloi se TikTok dështoi të mbronte të miturit nga përpunimi i panevojshëm i të dhënave dhe nuk veproi në mënyrë transparente, sipas një vendimi të bërë publik të premten.

Agjencia, e cila mbikëqyr kompaninë sepse baza e saj në BE është në Dublin, i dha TikTok një ultimatum tre mujor për të sjellë përpunimin e të dhënave të tij në përputhje me Rregulloren e Përgjithshme të Mbrojtjes së të Dhënave të bllokut, GDPR.

Gjoba vjen pas shqyrtimit intensiv të praktikave të mbrojtjes së fëmijëve në kompani, e njohur më së miri për sfidat e kërcimit viral dhe në pronësi të ByteDance Ltd të Kinës. TikTok, i cili ka më shumë se 1 miliard përdorues në mbarë botën, vazhdon të përballet me ndalime të mundshme dhe në fillim të këtij muaji u shtua në lista e firmave të teknologjisë që kanë gjashtë muaj kohë për të respektuar rregullat e reja strikte të tregjeve dixhitale në BE.

“Ne me respekt nuk pajtohemi me vendimin, veçanërisht me nivelin e gjobës së vendosur”, tha TikTok në një deklaratë. Ai tha se “kritikat e autoritetit irlandez janë përqendruar në veçoritë dhe cilësimet që ishin në fuqi tre vjet më parë, dhe se ne kemi bërë ndryshime shumë përpara se të fillonte hetimi, të tilla si vendosja e të gjitha llogarive nën moshën 16 vjeçare në private si parazgjedhje”.

Përveç shqyrtimit në BE, ligjvënësit amerikanë kanë propozuar projektligje të shumta që mund të bllokojnë aplikacionin. Në BE dhe SHBA, kompania ka krijuar plane për të ndarë të dhënat në serverët lokalë dhe për të angazhuar partnerë vendas për të mbikëqyrur kontrollet e saj të aksesit të të dhënave.

Mbikëqyrësi irlandez është rregullatori për dhjetëra kompani të mëdha teknologjike. Ai hapi dy hetime në TikTok në vitin 2021, duke thënë se ishte i shqetësuar se të dhënat e përdoruesve të rinj nuk mbroheshin mjaftueshëm dhe se donte të hetonte rreziqet e aksesit të disa të dhënave të përdoruesve të TikTok nga “inxhinierë të mirëmbajtjes dhe AI ​​në Kinë”.

Vitin e kaluar, ajo gjobiti Instagramin e Meta Platforms Inc. me 405 milionë euro, për trajtimin e pahijshëm të të dhënave personale të fëmijëve.