Suplementi Pena Shqiptare/ Sulejman Mato: Prometeu

12
Sigal

Në natën e errët

dhe të pafund të Kaukazit,

unë ndeza një zjarr mbi gjithësinë.

Tani qëndroj i lidhur

në këtë shpat mali

duke më shqyer orlat

ditë e natë, mëlçinë.

Unë zjarrin e solla

për ju o njerëz,

që u treguat indiferentë ndaj fatit tim!

I latë Zotat të më lidhnin me zinxhirë:

Pra, ky ishte prej jush shpërblimi im.

Tani rri i varur nën yje

e tundem në erë,

si pendul i gjithësisë

që ndan dy kohëra…

Ndërsa Zotat bëjnë festë në Olimpin e lartë,

pinë verë të kuqe, e harbohen ndër lodra.

Mund të isha dhe unë midis tyre i qetë,

duke kthyer gotat më verë,

po si do ta bëja një gjë të tillë,

kur populli im

i gdhinte netët në terr?

Ndaj e braktisa Olimpin

që të vuaj në këtë shpat mali, vetminë,

për ty, o popull, mosmirënjohës dhe i ftohtë,

duroj sqepat e orlave të më shqyejnë mëlçinë.

 

Ajo dhe muret

Djathtas mure,

majtas mure.

Midis mureve ajo.

Lëviz e vetmuar.

Nga dhoma e gjumit në kuzhinë.

Prek me dorë pjatat, lugët, pirunjtë.

Ka kohë që nuk ka shtruar një tavolinë pritjeje.

I shoqi i saj dhjetë vjet që ka vdekur.

Herë pas here cicërin telefoni:

-Mami? Si je?

-Mirë…

Një ” mirë” e mekur,

një “mirë” e trembur,

një “mirë” e ftohur,

një “mirë” e hidhur.

Një “ mirë” që nuk është aspak “mirë”!

Një “mirë” orë e çast e minuar

me takikardi dhe hypertension.

Po ajo s’flet. S’i ankohet askujt,

as të gjallëve, as të vdekurve.

Mbledh thërrimet e bukës mbi tavolinë.

Niset t’i hedhë në kosh. Me thërrime në dorë

përfundon në korridor.

“ U qyqja! Ku e pata mendjen? Çfarë desha të bëja?

Tani më ka lënë dhe mendja.

Cërr… cërr telefoni

Herë pas here shqyen muret

-Mami? Si je?

-Mirë…!

Një “mirë” e mekur,

Një “mirë” e trembur,

Një “mirë” e ftohur,

Një “mirë” e hidhur.

Zonja e shtëpisë vërtitet nëpër shtëpi.

Djathas mure ,

majtas mure…

Brenda mureve një qenie që pret

si në katakombin e vet.