Sigal

Edhe pse përpiqemi jo të gjithë mund t’i ndërgjegjësojmë në lidhje me puthjet e bebeve. Disa prej të afërmve ndihen keq e madje edhe të ofenduar nëse jua kërkon një gjë të tillë por ju duhet të insistoni.

Bebet e vogla nuk kanë një sistem imunitar të maturuar si duhet dhe për pasojë janë të rrezikuar nga infeksione të ndryshme.

Të mos harrojmë se për 9 muaj këta ëngjëj kanë jetuar në një mjedis steril prandaj duhet të mbrohen nga bakteret dhe viruset, kur vjen puna tek të posalindurit nuk duhet të nënvlerësohet as një virozë e lehtë e madje as një puthje! Nuk është mungesë edukate të thuash “mos e puth” fëmijën.

Edhe pse përpiqemi jo të gjithë mund t’i ndërgjegjësojmë në lidhje me puthjet e bebeve. Disa prej të afërmve ndihen keq e madje edhe të ofenduar nëse jua kërkon një gjë të tillë por ju duhet të insistoni.

Disa studiues në SHBA shprehen se:

Para së gjithash kur prekni një bebe duhet të lani mirë duart ndërsa puthjet duhet të evitohen duke qenë se janë një rrezik serioz për shëndetin e bebes. Jo vetëm fytyra por edhe duart e fëmijës nuk duhet të puthen duke qenë se ai i fut vazhdimisht në gojë apo i afron tek buzët. Nga kaviteti oral dalin shumë baktere dhe me anën e pështymës mund të ngjiten tek duart e bebes. Pra në këtë mënyrë futen në organizmin e tij.

Në disa raste pasojat do të jenë të rënda duke qënë se tek bebet mund të shfaqet herpes i cili është tepër i rrezikshëm për të.

Pra mos u druaj të thuash: Të lutem mos e puth beben!