Gjumi gjatë ditës po u rrezikon jetën, mos flini më shumë se kaq

102
Sigal

Studimi i fundit ka zbuluar se njerëzit që flenë shpesh dhe shumë kanë një rrezik më të madh për të vuajtur nga presioni i lartë të gjakut dhe për të pësuar goditje në tru. Pjesëmarrësit e studimit që flinin çdo drekë rregullisht kishin 12% më shumë gjasa për të pasur presion të lartë të gjakut dhe 24% më shumë gjasa për të pasur një goditje në tru sesa njerëzit që nuk demisnin kurrë gjatë ditës.

Rreziku i rritur ishte edhe më i lartë tek njerëzit nën moshën 60 vjeç. Ata që dreminin çdo ditë kishin 20% më shumë gjasa të zhvillonin presion të lartë të gjakut.

Studiuesit përjashtuan nga studimi njerëzit me rrezik të lartë për hipertension, duke përfshirë njerëzit me diabet të tipit 2, presionin e lartë të gjakut ekzistues, kolesterolin e lartë, çrregullimet e gjumit dhe ata që bëjnë punë gjatë natës.

“Kjo mund të jetë sepse, megjithëse dremitja në vetvete nuk është e dëmshme, shumë njerëz që bëjnë sy gjumë mund ta bëjnë këtë për shkak se nuk kanë fjetur mirë gjatë natës. Gjumi i dobët gjatë natës lidhet me një shëndet më të dobët dhe dremitjet nuk janë të mjaftueshme për ta kompensuar atë”, tha për CNN psikologu Michael Grandner, i cili drejton Klinikën e Mjekësisë së Gjumit në Qendrën Mjekësore të Universitetit Banner në Tucson, Arizona.

Shoqata Amerikane e Zemrës së fundmi shtoi kohëzgjatjen e gjumit në listën e saj të matjeve thelbësore për shëndetin optimal të zemrës dhe trurit.

Studimi, i botuar në revistën Circulation të AHA, përfshiu të dhëna nga 360,000 njerëz. Një nga kufizimet e studimit ishte se nuk mblidhte informacion për kohëzgjatjen e gjumit.

Specialistët e gjumit thonë se një sy gjumë 15 deri në 20 minuta midis mesditës dhe 14:00 mund të ofrojë një nxitje të nevojshme për njerëzit që nuk kanë fjetur mjaftueshëm natën e kaluar. Sidoqoftë, nuk rekomandohet për njerëzit me pagjumësi kronike, sepse një sy gjumë gjatë ditës mund ta bëjë më të vështirë të bini në gjumë gjatë natës. Specialistët e gjumit këshillojnë gjithashtu të mos dremitni për një kohë më të gjatë se 20 minuta.

Hulumtimet e përgjithshme mbi efektet shëndetësore të gjumit mbeten kontradiktore. Dremitja duket të jetë e lidhur me efekte pozitive dhe negative shëndetësore në varësi të nuancave të zakoneve të gjumit të një personi.

Specialistët e gjumit thonë se nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar më mirë se si dremitjet e rregullta ndikojnë në shëndetin. Pyetja më e madhe që duhet bërë, thonë ata, është se çfarë e shtyn nevojën për dremitje gjatë ditës?

Ekspertët e gjumit rekomandojnë që njerëzit të flenë të paktën shtatë orë çdo natë për një shëndet optimal.

Gjumi i dobët është një faktor i njohur rreziku për shumë çështje shëndetësore, duke përfshirë presionin e lartë të gjakut, diabetin, sulmin në zemër, mosfunksionimin e zemrës, goditjen në tru, obezitetin dhe funksionin e reduktuar të sistemit imunitar, thotë Klinika e Cleveland.