9 truke për të ngrënë ushqimet që doni, pa shtuar peshë

24
Sigal

Mund të duket e pabesueshme për të qenë e vërtetë, por për diçka duhe të jeni të sigurt: mund të hani çfarë të doni, pa shtuar peshë! Por, me disa truke të vogla që nuk janë ndonjë sakrificë e madhe për çdokënd që e ka betejën me kilogramët një sfidë të përditshme.

Sigurisht, kjo nuk do të thotë që ju mund të hani çfarë të doni, kur të doni dhe në çfarëdo sasie të doni. Sekreti qëndron në mënyrën e kompensimit, nisur nga stili i ushqyerjes, ora, sasia e porcioneve në tryezë etj.

Disa truke të thjeshta për ju që nuk doni të shtoni asnjë gramë në peshën trupore, janë këtu!

?#1 Hani porcione më të vogla

9 truke për të ngrënë ushqimet që doni, pa shtuar

FOTO: SHUTTERSTOCK

Në vend që të ndiqni një dietë të rreptë që eliminon ushqimet e preferuara, shumë njerëz e shohin më të arsyeshme që të hanë gjërat që duan, por në mënyrë të moderuar.

#2 Hani ngadalë

9 truke për të ngrënë ushqimet që doni, pa shtuar

FOTO: SHUTTERSTOCK

Një mënyrë tjetër për të ngrënë gjithçka që dëshironi pa shtuar peshë është të hani ngadalë. Sipas një studimi të vitit 2019 të botuar në revistën “Nutrients”, të ngrënit ngadalë është një strategji efektive për reduktimin e sasisë së ushqimit pa bërë ndonjë ndryshim në regjimin tuaj.

#3 Provoni të hani me kohë të kufizuar

9 truke për të ngrënë ushqimet që doni, pa shtuar

FOTO: PHEELINGS MEDIA/SHUTTERSTOCK

Për shumë njerëz, mosngrënia për disa orë shërben si një mënyrë për të konsumuar të gjitha ushqimet që u pëlqejnë pa dëmtuar sasinë e kalorive. Ju mund të mos hani asgjë për 16 orë rresht dhe të konsumoni çfarë të doni për tetë orët në vazhdim.

#4 Llogarisni kaloritë tuaja

9 truke për të ngrënë ushqimet që doni, pa shtuar

FOTO: SHUTTERSTOCK

Nëse jeni duke gjurmuar kaloritë ose “pikat” që përfaqësojnë lirshëm përmbajtjen e kalorive, atëherë mund të klasifikoni ushqimet që doni pa shtuar peshë. Me kalimin e kohës, kjo do t’ju ndihmojë të bëheni më të vetëdijshëm për përmbajtjen kalorike të vakteve tuaja, duke i bërë vendimet tuaja për të ngrënë më intuitive.

#5 Shihni përbërësit e çdo produkti

9 truke për të ngrënë ushqimet që doni, pa shtuar

FOTO: SHUTTERSTOCK

Përdorimi i një makine llogaritëse për përbërësit mund t’ju ndihmojë të krijoni një dietë më të shëndetshme pa hequr dorë nga ushqimet e preferuara. Për më tepër, kjo do t’ju bëjë më të vetëdijshëm për vlerën ushqyese të ushqimeve që hani, përtej përmbajtjes kalorike.

#6 Provoni rregullin 80/20

9 truke për të ngrënë ushqimet që doni, pa shtuar

FOTO: SHUTTERSTOCK

Disa njerëz zotohen për rregullin 80/20 si një mënyrë tjetër për të shijuar ëmbëlsirat e preferuara pa pasoja. Për ta provuar, thjesht do t’ju duhet të keni një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar 80%, duke lejuar kënaqësi vetëm gjatë 20% të kohës.

#7 Ushtrohuni rregullisht

9 truke për të ngrënë ushqimet që doni, pa shtuar

FOTO: SHUTTERSTOCK

Kompensimi i kalorive me aktivitet fizik është një mënyrë tjetër për të ngrënë ushqimet që dëshironi pa shtuar peshë. Dieta ka një efekt më të fortë në humbjen e peshës sesa aktiviteti fizik, por kjo e fundit duke përfshirë ushtrimet, ka një efekt më të fortë në parandalimin e marrjes së peshës pas dobësimit.

#8 Frenoni të ngrënit impulsiv ose emocional

9 truke për të ngrënë ushqimet që doni, pa shtuar

FOTO: ISTOCK / ZI3000

Nëse shpresoni të humbni peshë ose të mbani një peshë të shëndetshme, një nga gjërat më të mira që mund të bëni është të hiqni dorë nga ushqimi impulsiv ose emocional dhe të shijoni diçka tjetër që ju pëlqen. Hani sasi të kënaqshme të ushqimeve më të shëndetshme dhe frenoni dëshirat.

#9 Mbani shënime për mënyrën sesi ushqimi ju bën të ndiheni

9 truke për të ngrënë ushqimet që doni, pa shtuar

FOTO: ISTOCK

Një mënyrë për të ndihmuar në frenimin e të ngrënit emocional është të mbani një ditar ushqimor. Kjo për shkak se shkrimi i asaj që po hani dhe si ju bën të ndiheni mund t’ju ndihmojë të përshtateni me nevojat dhe shenjat e trupit tuaj.