Zbardhet drafti për Shqipërinë e RMV në Samitin e BE, pritet vendim për Ukrainën e Moldavinë

69
Sigal

Mediat kanë zbardhur draftin për Shqipërinë e Maqedoninë e Veriut, që pritet të diskutohet në mbledhjen e Samitit të BE. Formulimi sugjeron se nuk ka asnjë qëllim për të lidhur Ukrainën dhe Moldavinë së bashku si një “marrëveshje paketë”, siç është bërë me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë, ku njëra nuk mund të vazhdojë me procesin pa tjetrin.

Ballkani Perëndimor duhet të humbasë

Udhëheqësit e BE-së ka të ngjarë të shprehin gjithashtu “angazhimin e plotë dhe të qartë të bllokut ndaj perspektivës së anëtarësimit në BE të Ballkanit Perëndimor” dhe “thirrje për përshpejtimin e procesit të anëtarësimit”, pas një takimi të planifikuar midis liderëve të BE-së dhe gjashtë homologëve të tyre nga rajoni. Nga gjashtë kandidatët, vetëm Mali i Zi dhe Serbia kanë hapur zyrtarisht negociatat e pranimit, ndërsa Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut kanë qenë në dhomën e pritjes për disa vite. Serbia, së bashku me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, të cilat janë pjesë e Iniciativës për Ballkanin e Hapur, kërcënuan me një mos-shfaqje në samit ndërsa në fund vendosën se do të marrin pjesë në takimin e ardhshëm. Presidenti serb Vuçiç është nën presionin në rritje të BE-së për t’u lidhur me sanksionet e BE-së ndaj Rusisë, diçka që ai ka refuzuar ta bëjë, duke thirrur miqësinë tradicionale midis Beogradit dhe Moskës. “Këshilli Evropian u bën thirrje të gjitha vendeve që të harmonizohen me sanksionet e BE-së, në veçanti vendet kandidate”,- thuhet në konkluzionet e Këshillit. Sipas draft-përfundimeve të samitit, pritet që ata të komentojnë mosmarrëveshjen dypalëshe midis Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë, e cila ka penguar përparimin e vendit në procesin e zgjerimit për atë që Sofja e sheh si politikë antibullgare në vendin fqinj, si dhe çështjet e identitetit. Teksti i vetëm nga draft-konkluzionet për të cilin ende nuk është rënë dakord është “negociatat mes Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut”. Megjithë disa përparime dhe një propozim francez për një afat kohor për zgjidhjen e çështjeve, parlamenti bullgar mbetet kundër hapjes së bisedimeve të pranimit të Shkupit përpara se të arrihet përparim i prekshëm. “Bazuar në metodologjinë e rishikuar, Këshilli Evropian fton Komisionin, Përfaqësuesin e Lartë dhe Këshillin që të avancojnë më tej integrimin gradual midis Bashkimit Evropian dhe rajonit tashmë gjatë vetë procesit të zgjerimit në një mënyrë të kthyeshme dhe të bazuar në merita. Lexohet drafti i Konkluzioneve të Këshillit. Megjithatë, ata nuk do të përmbushin çdo angazhim më të fortë përsa i përket afatit kohor të mundshëm për anëtarësimin e vendeve të Ballkanit Perëndimor në bllok.

Propozimi i Macron

Liderët e BE-së do të diskutojnë gjithashtu propozimin francez për krijimin e një “Komuniteti Politik Evropian”. Sipas projekt-konkluzioneve, synohet të ofrohet një platformë për koordinimin politik për vendet evropiane në të gjithë kontinentin. Nisma mund të ketë të bëjë me Ballkanin Perëndimor, vendet e asociuara të Partneritetit tonë Lindor, vendet e EFTA-s dhe të gjitha vendet e tjera evropiane me të cilat Bashkimi ka marrëdhënie të ngushta. “Një kuadër i tillë nuk do të zëvendësojë politikat dhe instrumentet ekzistuese të BE-së, veçanërisht zgjerimin, dhe do të respektojë plotësisht autonominë vendimmarrëse të Bashkimit Evropian”, do të thonë liderët, në një përpjekje për të hedhur poshtë ndjenjat se nisma është një tjetër mashtrim për të vonuar anëtarësimin në BE. vendet kandidate. Këshilli Evropian ka vendosur t’i japë statusin e vendit kandidat Ukrainës dhe Republikës së Moldavisë, “ pritet të deklarojnë liderët e BE-së gjatë takimit për samitin e tyre. Udhëheqësit e BE-së do të vendosin për hapat e mëtejshëm pasi të përmbushen plotësisht të gjitha kushtet e përcaktuara nga Komisioni Evropian, shton draft komunikata.

Radhët e mbylljes 

Pas disa ditësh diskutimesh të brendshme të BE-së, asnjë kundërshtim midis 27 vendeve anëtare nuk është shfaqur, i thanë EURACTIV disa diplomatë të BE-së, duke thënë se ata kryesisht besojnë se opinioni i Komisionit do të pasqyrohet në vendimin e liderit të BE-së më vonë këtë javë.