“Thirrje për një grusht shteti”, Presidenti turk Erdogan: Të arrestohen ushtarakët e lartë

87
Sigal

Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan, vlerësoi sot se deklarata e ish-admiralëve tejkalon lirinë e shprhehjes dhe bëri thirrje për një grusht shteti ushtarak.

Ish admiralët i dhanë mbështetjen e tyre Koventës së Montreux, nga 85 vjet më parë.

Turqia arrestoi 10 admiralë në pension për nënshkrimin e një deklarate në mbështetje të një konvente 85-vjeçare që rregullon kalimin përmes Bosforit dhe Dardaneleve, dhe të arrestuarit akuzohen për komplot kundër rendit kushtetues, njoftoi Reuters.

Të Dielën, admiralët kritikuan propozimin që Turqia të tërhiqej nga marrëveshja ndërkombëtare nga Montreux, e arritur në 1936, e cila rregullon trafikun e anijeve përmes Bosforit dhe Dardaneleve, të cilat lidhin Mesdheun me Detin e Marmara dhe Detin e Zi.

Nënpresidenti turk Fuat Oktay e krahasoi deklaratën e admiralit me “fishkëllimën e një frikacaku të frikësuar në varreza”, dhe nënkryetari i Partisë në pushtet për Drejtësi dhe Zhvillim, Numan Kurtulus, i quajti nënshkruesit “dashamirët e Turqisë së vjetër që e shohin veten mbi vullneti i kombit “, raportoi AP.

Zyrtarë të shumtë të Ankarasë thanë se deklarata e përbashkët, e cila, përveç admiralit, u nënshkrua nga më shumë se 100 ish-anëtarë të lartë të marinës, ishte një sfidë e drejtpërdrejtë për qeverinë civile dhe kujtonte veprimet e mëparshme ushtarake.

Në Turqi, një pjesë e ushtrisë u përpoq të kryente një grusht shteti kundër Erdoganit në 2016, dhe më pas një numër i madh i qytetarëve u vranë dhe më shumë se 1.000 u plagosën.