Martin Henze, këshilltari i Merkel/ Rama po çon Shqipërinë në diktaturë, dekreti patriotik dhe shkarkimi arbitrar pa Gjykatën Kushtetuese

700
Sigal

Këshilltari i Merkel: Dekreti i Metës patriotik, Rama po çon Shqipërinë në diktaturë

Kryekëshilltari ekonomik i Angela Merkel, Martin Henze në një intervistë për gazetarin Basir Çollaku ka folur për zhvillimet e fundit politike në Shqipëri e veçanërisht pas vendimit të presidentit Ilir Meta për anulimin e zgjedhjeve.

Martin Henze: Trupi më i lartë kushtetues i Shqipërisë, Presidenti Meta, lëshoi një dekret kushtetues në përputhje me nenin. 93 të Kushtetutës së Shqipërisë të shtunën gjatë kryerjes së detyrave dhe i referohet, ndër të tjera, pikave 3, 4. Kjo u parapri në javët e fundit nga referime dhe apele të përsëritura për qeverinë shqiptare dhe opozitën e zgjedhur nga populli shqiptar. Opozita shqiptare ka treguar gatishmëri për të negociuar dhe ne kemi dëgjuar një qëndrim negativ nga qeveria Rama. Presidenti i Republikës ka nxjerrë një dekret në mënyrë të përkryer, korrekte dhe përmbajtje në pikëpamje të emergjencës ekzistuese legjislative dhe kushtetuese në Republikën e Shqipërisë, i cili, sipas mendimit tim, është një shqetësimi i zjarrtë për vendin. Ky dekret, i lëshuar nga Presidenti Meta, duhet të respektohet sipas ligjit kushtetues. Kam dëgjuar se qeveria ekzistuese e shtetit shqiptar pretendon se nuk ekziston një sistem ligjor funksional dhe parlamenti, administrata,nuk e njohin dekretin e Presidentit të Republikës. Kjo sigurisht që është e papranueshme nga pikëpamja e sundimit të ligjit. Askush nuk duhet të shmanget nga ligji shqiptar pa sanksione, madje as nga qeveria e Ramës. Përndryshe, urdhërimet dhe ndalimet, e Kushtetuta do të ishin vetëm për budallenjtë, të dobëtit dhe ndërkombëtarët. Kushtetuta është sistemi ligjor i ndihmon njerëzit të dallojnë të mirën nga e keqja. Presidenti, si një organ i Kushtetutës shqiptare, përpiqet të mbrojë atë , e cila është gjithashtu detyra e tij. Z. Meta u dëshmua si një patriot i vërtetë kushtetues të shtunën, urime, zoti President. Dyshimet që partia qeverisëse Rama po bën ndaj një shtëpie mediatike të lirë dhe të pavarur si Axel Springer, janë shumë irrituese dhe unike. Gazeta dhe redaktori nuk janë për shitje dhe nuk mund të shantazhohen. Nga rruga, kërcënimet nuk ndihmojnë aspak dhe japin përshtypjen se parimi themelor i shtypit të pavarur nuk kuptohet. Ne jemi një vend i lirë në Gjermani dhe shtypi në Gjermani nuk kërcënohet nga partia qeverisëse Rama. Në Gjermani, liria e shtypit mbrohet me Kushtetutë, gjë që duket se anashkalohet nga udhëheqësit e PS në Shqipëri. edhe “Der Spiegel”, që është media kryesore drejtuese dhe revista kryesore në Gjermani, e ka marrë përsipër këtë çështje të dielën rreth qeverisë Rama dhe ka vendosur një lidhje të drejtpërdrejtë në raportimin e tij ndaj raportimit të “Bildzeitung”. Kjo do të thotë, sigurisht, se “Der Spiegel” është gjithashtu i bindur për interpretimin dhe vërtetësinë e prezantimit të figurës dhe regjistrimeve të kasetave. Nëse dikush mendon se Presidenti ka thyer kushtetutën, vetëm Gjykata Kushtetuese është autoriteti që mund të kontrollojë. Në kushtet kur qeveria ka shfuqizuar Gjykatën Kushtetuese dhe atë të Lartë, një vendim nga qeveria për të shkarkuar Metën nuk mund të rishikohet në përputhje me sundimin e ligjit dhe Kushtetutën. Nuk ka siguri ligjore, asnjë sundim të ligjit, asnjë parlament funksional. Standardi minimal i një demokracie parlamentare në Shqipëri është jo ekzistent dhe përgjegjësi për të gjitha këto, është kryeministri Edi Rama. Nëse qeveria shkarkon organin e fundit kushtetues, presidentin, sepse kryeministri mendon se vendimi është i pasaktë, ai thyen sistemin kushtetues. Sipas përkufizimit, tashmë nuk ka demokraci parlamentare (3. fuqitë funksionale + shtypi i lirë), nëse organi kontrollues, presidenti,shkarkohet arbitrarisht pa e gjykuar një gjykatë Kushtetuese, atëherë de facto kemi një rregull arbitrar një-dimensional, dhe kjo mund të quhet autokraci, grusht shteti, diktaturë, apo çfarëdo qoftë.