Dr. Jorgo Mandili: “Dera e pasme” e emigracionit

180

Shqiptarët përbëjnë më shumë se një të tretën e 33,000 emigrantëve që mbërritën përmes Kanalit në nëntë muajt e parë të këtij viti në Mbretërinë e Bashkuar

Sigal

 Ministri britanik i imigracionit theksoi se shqiptarët duhet të “përjashtohen nga e drejta për të kërkuar azil” pasi vijnë nga një vend “demostrueshëm i sigurt”.Shqiptarët duhet të ndalohen të aplikojnë për rezidencë në Mbretërinë e Bashkuar, ka thënë ministri britanik i imigracionit. Robert Jenrick tha se njerëz të tillë duhet të “përjashtohen nga e drejta për të kërkuar azil” pasi ata vijnë nga një vend “demonstrativisht i sigurt”. Nivelet e imigracionit në MB janë “të paqëndrueshme”, vuri në dukje ai.

Komentet e tij erdhën pasi Ministria e Brendshme nuk pranoi të komentonte një raport nga The Sunday Times që pretendonte se ministrat po punonin mbi legjislacionin që mund të ndalonte azilkërkuesit që hyjnë ilegalisht në Mbretërinë e Bashkuar të vendosen në MB.

Sekretarja e Brendshme Suella Braverman thuhet se i ka kërkuar kryeministrit britanik Rishi Sunak të mbështesë një plan për të ndaluar çdo emigrant të paligjshëm pas mbërritjes, raporton Sky Neës.

Presion intensiv

Qeveria është nën presion të madh nga deputetët konservatorë për të trajtuar çështjen e tregtarëve të skllevërve që përdorin varka të vogla për të transportuar emigrantët përtej Kanalit.

Shqiptarët përbëjnë më shumë se një të tretën e 33,000 emigrantëve që mbërritën përmes Kanalit në nëntë muajt e parë të këtij viti dhe Jenrick tha se ata tani ishin “përparësia numër një”.Sunak javën e kaluar pati bisedimet e para me kryeministrin shqiptar Edi Rama.në të cilën ata ranë dakord të mbyllnin ‘zbrazëtirat’ që parandalonin kthimin e shpejtë të azilkërkuesve që nuk siguruan qëndrimin e tyre në MB.

Rama, nga ana e tij, i bëri thirrje Britanisë së Madhe që të mos fajësojë shqiptarët për krizën e migracionit dhe t’i përdorë ata si justifikim për “politikat e dështuara” të saj.

Megjithatë, Jenrick tha: “Shqipëria është një vend i dëshmuar i sigurt .Është shumë e vështirë të shihet se si një shqiptar mund të kërkojë me sukses azil këtu në MB.Ne kemi një marrëveshje kthimi, e cila është nënshkruar një vit më parë dhe mijëra shqiptarë janë kthyer tashmë. Ne po shikojmë se çfarë mund të bëjmë.Po ndjekim edhe kanale diplomatike”.

Vizat studentore

Ai paralajmëroi se imigracioni i paligjshëm ka të ngjarë të jetë një çështje që do të shqetësonte vendin për “shumë vite në vijim”. Ai iu referua gjithashtu vizave studentore, duke thënë se shumë të huaj i përdorin universitetet si një “prapa”.

“Ne nuk mund të kemi një milion njerëz që hyjnë në vend në një vit dhe një migrim neto prej gjysmë milioni,” vuri në dukje ai.Një fushë “e pjekur për reformë”, tha ai, janë rregullat e vizave studentore dhe numri i vartësve që njerëzit mund të sjellin në vend gjatë studimeve.”Ajo që më shqetëson është se ka njerëz që vijnë në universitete këtu si një mënyrë për të sjellë familjet e tyre në MB dhe për të qëndruar këtu për një periudhë të gjatë,” tha ai.“Një numër shumë i konsiderueshëm njerëzish i përdorin universitetet si një rrugë drejt jetës në MB. Ky është një shtytës i madh i migrimit neto”, nënvizoi ai. Ai tha se ata ishin gjithashtu të vendosur të reduktonin “ngarkesat masive” të rasteve të azilit, duke sugjeruar se mund të miratonin një “proces më të lehtë prekjeje” me ato nga vendet për të cilat ka “norma jashtëzakonisht të larta granti”.