Punësimi në Gjermani/ Mungesa e fuqisë punëtore nxit kompanitë gjermane për të thithur specialist të kualifikuar nga vendet jashtë BE. Ja profesionet më të paguara për vitin 2021 në shtet dhe privat…

488
Sigal

Gara e kompanive gjermane për të gjetur fuqinë e kualifikuar punëtore!

Mungesa e fuqisë punëtore të kualifikuar në Gjermani është shndërruar në një prej problemeve më të mëdha në këtë vend. Punëdhënësit po gjejnë zgjidhje kreative.

Praktikisht gjysma (49.7%) e kompanive të pyetura në anketën e institutit ekonomik Ifo ankohen, se janë të detyruar të reduktojnë ofertën e tyre për shkak të mungesës së fuqisë punëtore. E situata sa vjen e përkeqësohet: në të njëjtën anketë të realizuar në prill, 43.6% e kompanive e kishin këtë problem, që ishte përqindja më e lartë që nga fillimi i matjeve të tilla në vitin 2009. Në atë kohë vetëm dhjetë për qind e kompanive ankoheshin për mungesën e fuqisë punëtore të kualifikuar. Por ndërkohë kjo është shndërruar në një problem shumë të madh. Sektori i shërbimeve është më i godituri, pavarësisht nëse janë vetëm punonjës të përkohshëm (77.9%) ose shërbime të specializuara intelektuale si këshilltarët tatimorë dhe auditorët (71%). Ankohen edhe kompanitë nga industria përpunuese (44.5%), tregtisë me pakicë (41.9) dhe tregtisë me shumicë (36.3%), në sektorin e ndërtimit (39.3%). Ankesat më të vogla vijnë në kompanitë e sektorit farmaceutik (17.2 %) dhe industrisë kimike (24.1%). Ndërsa industria e automjeteve aktualisht ka probleme të tjera, kështu, që ankohen vetëm 30.5 % nga kompanitë e anketuara, ndërsa ky numër në inxhinieri mekanike është vetëm pak nën mesataren (43%). Ndërkohë që kompanitë e mëdha ende në një farë mënyre “arnojnë” prodhimin e tyre me punëtorët, që kanë, për kompanitë e vogla – dhe veçanërisht për artizanët, situata është një fatkeqësi e vërtetë. Për të gjetur punonjës të tjerë të mirë apo për t’i mbajtur disi punonjësit e mirë që kanë aktualisht, kompanitë e mesme detyrohen të kërkojnë zgjidhje të reja. / SCAN

Pagat më të larta: Këto janë profesionet më të paguara në Gjermani në 2021

Nëse jeni duke menduar për të bërë ndryshime në karrierën tuaj në Gjermani, atëherë, duhet të dini edhe cilat profesione paguhen më shumë. “Gehalt.de” ka analizuar se cilat profesione paguhen më shumë dhe në cilat qytete pagat janë më të mëdha. Renditja është në bazë të të ardhurave bruto gjatë një viti. Në vendin e parë është shefi i mjekësisë me një pagë vjetore prej 115 mijë euro. Në shumë raste përdoret termi ‘mjeku i lartë’. Ose është drejtues në një spital. Specialist i bashkimeve dhe blerjeve është në vendin e dytë me rreth 100 mijë euro në vit. Detyra e tyre është të ndihmojnë kompanitë e mëdha për të gjetur blerës ose për t’u rritur me një kompani tjetër. Menaxher i Fondit është në vendin e tretë, pastaj është specialist i mjekësisë, për t’u ndjekur nga menaxher i llogarisë. Siç është rasti në shumë vende të tjera, disa nga profesionet më të paguara në Gjermani janë në industrinë mjekësore dhe financiare.

Qytetet

Punonjësit në jug të Gjermanisë paguhen dukshëm më shumë se pjesa tjetër e vendit, sipas Atlasit të Pagave. Pagat më të larta janë në Hessen, sipas studiuesve. Mesatarisht, pagat në shtetin qendror gjerman janë 51,435 € – kjo është 14 për qind më e lartë se paga mesatare kombëtare prej 45,000 €, përcjell tutje albinfo.ch.Baden-Württemberg është në vendin e dytë me një pagë mesatare prej 48,870 €, 8,6 për qind mbi mesataren, e ndjekur nga Hamburgu (47,655 €), pastaj Bavaria (47,295 €).North Rhine-Westphalia, e cila ka një industri të fuqishme të aviacionit dhe telekomunikacioneve, është gjithashtu rreth mesatares kombëtare, me 45,360 €. Me 94,5 për qind, kryeqyteti Berlin arrin një nivel të lartë pagash krahasuar me shtetet e tjera federale lindore. Punonjësit marrin një pagë mesatare prej 42,525 €. Megjithatë, kostoja e jetesës është gjithashtu më e lartë.

Profesionet më të paguara

Shef i mjekësisë – € 115,317

Specialist i bashkimeve dhe blerjeve – 99,635 €

Menaxher i Fondit – 83,641 €

Specialist mjekësor – 80,722 €

Menaxheri i llogarisë – 75,671 €

Menaxheri rajonal i shitjeve – 74,528 €

Profesionist i biznesit (merret me matjen dhe menaxhimin e rrezikut dhe pasigurisë) – 71,042 €

Menaxhimi i shitjeve – 67,699 €

Tregtar i sigurimit – 64,784 €

Zhvillues i biznesit – 62,551 €

Sa është paga e mësuesve në Gjermani?

Pavarësisht nëse bëhet fjalë për shkollë fillore, shkollë të mesme apo shkollë profesionale mësuesit janë zakonisht ndër ata që fitojnë më shumë në Gjermani – veçanërisht nëse ata janë nëpunës civilë. Sidoqoftë, mësuesit e ardhshëm duhet të zgjedhin llojin e shkollës me shumë kujdes, sepse mësuesit e shkollave fillore ankohen për paga më të ulëta sesa mësuesit në shkollat e mesme ose shkollat profesionale. Ju mund të zbuloni saktësisht se sa fitojnë mësuesit në Gjermani në këtë artikull.

Sa është paga e arsimtarëve në Gjermani?

Edukatorët në çerdhet ditore, kopshtet ose institucionet e tjera shpesh fitojnë relativisht pak, të matur me trajnimin e tyre të gjatë dhe stresin psikologjik dhe fizik. Ju mund të lexoni në këtë artikull se sa e lartë është paga e edukatorëve.

Sa është paga e inxhinierëve?

Qofshin inxhinierë mekanikë, elektrikë ose civilë: Pagat për inxhinierët në Gjermani zakonisht duken mjaft të mira. Por siç ndodh shpesh, industria luan një rol të madh në pagesa. Këtu mund të zbuloni se në cilat industri janë pagat e mëdha për inxhinierët.

Sa është paga e infermierëv?

Shumë infermierë po punojnë në punën e tyre të ëndërruar. Por pa marrë parasysh sa e kënaqshme mund të jetë puna më e bukur – nëse paga është shumë e ulët, zhgënjimi përhapet shpejt. Ky artikull do t’ju mësojë se sa fitojnë vërtet infermierët dhe infermierët.

Çfarë fitojnë mjekët në klinika dhe praktika?

Mjekët janë ndër grupet profesionale më të paguara në Gjermani. Por sa fitojnë me të vërtetë varet jo më pak nga zona e specializuar, përvoja profesionale dhe vendi i punës. Kjo ndodh sepse mjekët praktikë vuajnë nga kostot shpesh jashtëzakonisht të larta për personelin dhe pajisjet. Ky pasqyrë tregon se sa e lartë është paga e mjekëve të klinikave dhe praktikave në fusha të ndryshme të specializuara.

Cilat paga paguhen në shërbimin publik?

Punonjësit e shërbimit publik punojnë për institucionet komunale, federale dhe shtetërore. Këto përfshijnë, për shembull, zyrtarë tatimor, edukatorë në kopshtet komunale, profesorë në universitete, regjistrues dhe punonjës të zjarrfikësve. Se sa del kjo për individin varet nga profesioni dhe grupi i profesionit dhe klasifikimi përkatës. Gjeni se sa punonjës të qeverisë mund të fitojnë në këtë artikull.

Çfarë rroge fitoni si nëpunës zyre?

Nëpunësit e zyrave janë profesione të njohura – edhe nëse trajnimi tani quhet ndryshe. Por edhe këtu, aplikantët duhet t’i kushtojnë vëmendje industrisë nëse duan të fitojnë mirë. Ju mund të zbuloni se sa e lartë është paga e nëpunësve të zyrës këtu.