Kërkesat bazë, dhe dokumentacioni për studimet në Turqi

614
Sigal

Studimet në Turqi/ Fillimisht çdo student duhet të nxjerrë nga Ambasada Turke në Tiranë një vizë njëvjeçare

Turqia hap dyert e universiteteve të saj për studentët ndërkombëtarë nga e gjithë bota me “Bursat Türkiye”. Përveç sigurimit të mundësive arsimore në një shkallë globale së bashku me të qenit një pasuri e njohurive dhe përvojave, Turqia ofron bursa për të studiuar në universitetet më prestigjioze në Turqi. Në fakt është një program bursash, i financuar nga qeveria, konkurrues, i dhënë studentëve të shquar për të ndjekur programin afatshkurtër ose me kohë të plotë. Bursat me mundësi të mëdha dhe arsimimi në universitetet më prestigjioze turke do t’ju ndihmojnë të fitoni perspektiva dhe aftësi të reja duke ju bërë të jeni një hap përpara të tjerëve në karrierën tuaj. Çdo vit vihet re se numri i studentëve shqiptarë, që aplikojnë për të vazhduar studimet e larta në Turqi është gjithmonë e në rritje. Kjo rritje e kërkueshmërisë për të studiuar në këtë vend mund të shpjegohet prania e shumë kolegjeve Turke në Shqipëri, të cilat njihen për një sistem edukimi shumë të lartë dhe kanë prodhuar e vazhdojnë të prodhojnë elita studentore.

 

Si aplikohet?

Mënyra e aplikimit në universitet është tepër e thjeshtë. Nxënësit e vitit të fundit në gjimnaz duhet t’i nënshtrohen një provimi që quhet YOS (yabanci ogrenci sinavi) i përkthyer në shqip (provimi për studentët e huaj), që mbahet zakonisht në muajin prill të çdo viti. Provimi përfshin kryesisht pyetje nga matematika, fizika, kimia, biologjia dhe logjika dhe ka afërsisht 90 minut kohë. Një muaj mbas provimit çdo nxënësi i nisen me postë përgjigjet e provimit. Në bazë të këtyre pikëve të fituara, nxënësi ka të drejtë të aplikojë gjatë verës në çdo universitet të Turqisë. Informacionin për universitetet mund ta gjeni në faqet zyrtare të tyre, madje shumë aplikime bëhen on-line nga mund të shihni përparimin e aplikimit tuaj.

Kërkesat bazë dhe dokumentacioni i nevojshëm:

Për të aplikuar për bursë, ju duhet të regjistroheni para fillimit të një aplikimi. Të gjithë kandidatët duhet të dorëzojnë dokumentet e mëposhtme gjatë aplikim online:

 • Një dokument i vlefshëm kombëtar identifikimi ose një pasaportë të vlefshme
 • Një fotografi e kohëve të fundit e kandidatit (Ju lutemi vini re se fotografia që ngarkoni në sistemin e Aplikimit duhet të jetë një portret i duhur i vetes, fotot e kandidatëve që nuk janë të identifikueshme do të dëmtojnë vlerësimin e aplikacionit tuaj)
 • Rezultatet e provimeve kombëtare (të kërkuara për kandidatët, që nuk posedojnë kualifikime ose certifikime ndërkombëtare)
 • Diplomë ose certifikatë e përkohshme e Diplomimit
 • Transkriptet akademike (screenshotet në internet dhe transkriptet e paspecifikuara do të minojnë vlerësimin e aplikacionit tuaj)
 • Rezultatet e provimeve ndërkombëtare (GRE, GMAT, DELF, YDS, YÖS… etj. Nëse kërkohet nga universiteti dhe programi i zgjedhur)
 • Rezultatet e testit të gjuhës (nëse kërkohet nga universiteti dhe programi i zgjedhur)
 • Një propozim kërkimi dhe një shembull i punës tuaj të shkruar (vetëm për aplikantët e doktoratës)

Si shkohet?

Fillimisht çdo student para se të shkojë në Turqi duhet të nxjerrë nga Ambasada Turke në Tiranë një vizë një-vjeçare studentore me një kosto prej 2500 lekë të reja. Një muaj pas mbërritjes së studentit në Turqi, ai duhet të nxjerrë nga Drejtoria e Përgjithshme e Policisë një lejeqëndrim një-vjeçar, procedurë kjo, e cila bëhet për çdo vit.

 

 Bursa

Çdo vit mbahet edhe një provim, që organizohet nga Ambasada e Turqisë në Shqipëri me përfaqësi në Tiranë. 16 vendet e para që dalin nga ky provim, kanë mundësinë të studiojnë me bursë të plotë të ofruar nga ambasada Turke në Shqipëri. Ndërsa studentët që fitojnë me anë të YOS-it, gjatë kohës që janë në Turqi kanë mundësinë e aplikimit në shumë institucione shtetërore apo dhe shoqata të ndryshme, që kanë për qëllim ndihmesën ndaj studentëve; përmendim këtu bursën, që jep kryeministria 150 lira të reja turke për çdo muaj, dhe bashkia me 90 lira.

Akomodimi dhe jetesa

Jeta në Turqi në përgjithësi është tepër aktive. Turqia shquhet për shumë pika turistike me shumë vlera kulturore. Stambolli supozohet të kthehet në një qytet muze. I gjithë vendi është i mbushur me organizata studentore që organizojnë aktivitete të ndryshme dhe jeta e natës nuk mungon gjithashtu. Përsa i përket zbritjeve në çmime, normalisht për të gjithë studentët ofrohen zbritje çmimesh deri në 20-30% kryesisht në shërbime publike. Çdo universitet ka konviktet e tij shtetërore pagesa e të cilit shkon deri në 100 lira në muaj. Gjithashtu ka edhe konvikte private me kosto pak sa më të lartë, që mund të shkojë deri në 200 lira, ndërsa qiraja private mund të shkojë normalisht deri në 600 lira në muaj dhe studentët mund të gjejnë shtëpi ku të duan. Punësimi i studentëve të huaj gjatë kohës që ato vazhdojnë studimet ndalohet me ligj, por është parë që shumë studentë bëjnë çdo fundjavë rolin e një guide turistike të një agjencie,ose rolin e ndërmjetësit apo përkthyesit për biznesmenët shqiptarë ose angazhohen me punë në panaire të ndryshme, por kjo është e jashtëligjshme dhe konsiderohet si “punë e zezë”.

Kërkesat e bursave

 • Ky Aplikim Online i Bursave të Turqisë është i hapur për të gjithë studentët në të gjithë botën.
 • Duhet të kenë marrë certifikatën e tyre B. për ata që janë të interesuar për bursa pasuniversitare.
 • Aplikimi do të mirëpritet gjithashtu nga studiuesit dhe akademikët e arritur.
 • Përveç dëshmisë së nevojës financiare, formimi i shkëlqyeshëm arsimor është gjithashtu një kriter i rëndësishëm drejt marrjes së kësaj Burse.
 • Ata që janë tashmë nën një bursë në Turqi nuk lejohen të aplikojnë.
 • Për më tepër, Aplikantët nuk duhet të jenë më shumë se 21 vjeç për studentë, 30 për Master dhe 35 për programe Doktorature.

Ju do të duhet të keni parasysh të gjitha ato që renditëm më lart nëse jeni duke kërkuar se si të merrni një Bursë të plotë në Turqi.