Greqi, studimet 2023/ Si aplikohet në universitetet greke për studimet Bachelor

163
Sigal

Rregullat, dokumentet dhe kërkesat e pranimit për një Master.

Aktualisht, studimi në një universitet grek mund të jetë një mundësi shumë joshëse për studentët e huaj. Udhëtimi për në këtë vend magjepsës u lejon studentëve të zhyten në një kontekst të larmishëm kulturor dhe historik, shoqëruar me një atmosferë pasuruese. Greqia dihet gjithashtu se është një nga vendet më të lira në Evropë. Në Greqi, universitetet nuk paguajnë tarifa shkollimi për studentët e brendshëm universitar. Nëse dëshironi të jeni pjesë e kësaj tradite akademike si student ndërkombëtar, tashmë është koha për të marrë disa informacione se si të studiojnë në një universitet në Greqi.

Dokumentet e duhura për një Bachelor

 • një çertifikatë të shkollës së mesme.
 • të paktën 10 GPA në një shkallë nga 10 në 20.
 • Certifikatë e gjuhës angleze.
 • Certifikatë e gjuhës Greke për të gjithë Bachelors.

Dokumentet e duhura për një Master

 • Një diplomë e njohur Bachelor.
 • 2-5 vjet përvojë pune.
 • Certifikatë e gjuhës angleze (C1 Advanced, TOEFL, IELTS) me notën më të vogël të shkallës B ose 7 në një shkallë nga 1.0 në 9.0.
 • Rezultatet e GMAT të paktën 500 (vlen vetëm për MBA).
 • Të paktën 7, 5 GPA në një shkallë nga 1 në 10.

Procesi i aplikimit në universitetet greke për studimet Bachelor

Procesi i aplikimit ndryshon sipas shkallës për të cilën po aplikoni. Nëse doni të aplikoni për një diplomë Bachelor, duhet të paraqisni dokumentet e aplikimit tuaj përmes platformës kombëtare të pranimit të menaxhuar nga Ministria Helenike e Arsimit Kombëtar dhe Çështjeve Fetare. Pas kësaj, ju gjithashtu duhet të dërgoni dokumentet në të njëjtin autoritet qeveritar. Dokumentet e aplikimit përmbajnë saktësisht.

 • Një formular aplikimi.
 • Fotokopje e certifikatës së ekuivalencës së certifikatës së diplomimit të kandidatit të lëshuar nga autoriteti grek në vendin tuaj.
 • Regjistrime transkriptimi me GPA-në tuaj.
 • Një fotokopje të certifikatës së diplomimit me përkthim zyrtar grek.
 • Fotografi e kartës së identitetit
 • Fotokopje e pasaportës.
 • Vërtetim i aftësive gjuhësore (anglisht, greqisht, etj).
 • Afati i fundit për të aplikuar për një diplomë Bachelor në Greqi është zakonisht në korrik. do të njoftoheni për rezultatet përmes një njoftimi në faqen e internetit.

 

Pasi të jeni pranuar në një universitet Grek

Pavarësisht nëse është një program Bachelor ose Master për të cilin jeni pranuar në universitetin Grek, nëse jeni nga jashtë BE / EEA, do t’ju duhet një vizë studentore. Gjithashtu, mos harroni se nëse shkoni me një diplomë Bachelor dhe nuk flisni Greqisht, do të duhet të kaloni një vit përgatitor duke mësuar gjuhën para se të regjistroheni në universitet. Pas marrjes së letrës tuaj të pranimit, do të udhëzoheni për hapat e ardhshëm për t’u regjistruar në universitetin grek dhe tarifat që do të duhet të paguani (nëse jeni student jashtë Bashkimit Evropian). Këtu janë disa figura thelbësore për t’ju dhënë një ide mbi kostot e studimeve tuaja në Greqi:

 • 2,000-4,000 EUR / vit është tarifa e shkollimit në universitetet Greke për studentë jo-BE:
 • Kostot e jetesës në Greqi për student: 450-800 EUR / muaj.

 

 • Universiteti i Athinës
 • Universiteti i Athinës u themelua me dekret mbretëror më 14 prill 1837 dhe u përurua më 3 maj 1837. Fillimisht u vendos në një ndërtesë të restauruar otomane në anën verilindore të Akropolit. Sot kjo ndërtesë funksionon si Muzeum i Universitetit. Fillimisht u emërtua Universiteti «Othon» nga emri i ish-mbretit të Greqisë Othon dhe përbëhej nga 4 degë studimi me 52 studentë. Më 1841 shërbimet administrative dhe degët e studimit u transferuan në “godinën qendrore” aktuale që njihet si godina e Universitetit të Athinës në qendër të kryeqytetit grek. Më 1932 Universiteti u emërua zyrtarisht Universiteti Kombëtar dhe Kapodistrian i Athinës, për nder të Ioannis Kapodistrias, guvernatori i parë i Greqisë pas çlirimit të kombit. Sot, godina kryesore strehon Rektoratin, Senatin, Sallën e Madhe të Ceremonive dhe shërbime të tjera të rëndësishme qendrore. Oborri i saj (propylaea) ka fituar vlerë shoqërore historike, pasi është bërë një vend i tubimeve politike, protestave shoqërore dhe demonstratave të studentëve dhe grupeve të tjera shoqërore, që marrin pjesë në lëvizjet për mbrojtjen e të drejtave shoqërore. Deri në vitin akademik 1925-1926 Universiteti i Athinës ishte i vetmi universitet në Greqi. Ajo e furnizonte shoqërinë greke me shkencëtarë të kualifikuar në mjekësi, shkencat natyrore dhe shoqërore, drejtësi dhe ekonomi, shkencat humane dhe teologji. Gjatë shumë viteve të funksionimit të tij, ai ka funksionuar si një qendër të prodhimit intelektual, duke inkurajuar funksionimin e qarqeve intelektuale brenda dhe jashtë mjediseve të tij. Në ditët e sotme ai vazhdon të ofrojë shërbime të rëndësishme shoqërore, pasi stafi i tij shkencor dhe mësimdhënës shpesh merr pjesë në komisione kombëtare dhe ndërkombëtare, zhvillon projekte kërkimore arsimore, organizon dhe merr pjesë në seminare për grupe të ndryshme shoqërore, shpesh paralelisht me punësimin e tij të plotë. Një nga kontributet e tij më të rëndësishme është në fushën e shëndetit kombëtar, pasi studentët e praktikës ofrojnë shërbimet e tyre mjekësore për publikun, nën mbikëqyrjen e stafit mësimor.