Ismail Kadare në Kinë më 1967/ Intervista dhënë gazetares kineze:Nuk na priti asnjë shkrimtar kinez

727
Sigal

Tragjedia më e madhe e Revolucionit Kulturor kinez ishte zhdukja e shumë shkrimtarëve të shquar. Ja pse u shqetësua Enveri nga ky revolucion

Kadare: Kam vizituar Kinën në 1967 me ftesë të Lidhjes së Shkrimtarëve të Kinës por nuk na priti asnjë shkrimtar

– Tre shkrimtarët shqiptarë u dërguan në tre vende për të vëzhguar Kinën, unë u dërgova në Shanghai.

– Dita kur arrita në Shangai, ishte dita kur Shoqata e Shkrimtarëve të Shangait u shpërbë

-Atë kohë kishte zëra se veprat e Shekspirit mund të ndaloheshin në Kinë

Tragjedia më e madhe e Revolucionit Kulturor Kinez ishte zhdukja e një numri të madh të shkrimtarëve të shquar

Rebelët kinezë  qëllonin  shkrimtarët me fshesa dhe shkopinj dhe shkrimtarët e rrahur gjunjëzoheshin për tokë dhe lypnin mëshirë

-Ky revolucion e bëri Enverin më të shqetësuar pasi mendonte revoltë për përmbysje

Në interevistën dhënë gazetares kineze Kineze Fa Guang shkrimtari i madh shqiptar Kadare, flet për revolucionin kulturor. Në botën komuniste që zgjati për disa dekada në shekullin e kaluar, aleanca midis Kinës dhe Shqipërisë, dy vendet me distanca gjeografike shumë të ndryshme dhe tradita kulturore shumë të ndryshme, mund të thuhet se janë një vepër e mrekullueshme në historinë e komunizmit ndërkombëtar. Aleanca mes dy vendeve sigurisht bazohej në konsiderata politike dhe armiku i përbashkët i Bashkimit Sovjetik është boshllëku për aleancën e tyre. Sidoqoftë, përveç ndihmës së madhe ekonomike të Kinës për Shqipërinë, marrëdhëniet aleate midis të dy palëve duket se kanë shkëmbime dypalëshe shumë të kufizuara në fushat politike dhe kulturore. Pra, a ka lënë gjurmë sot kjo miqësi e veçantë që ka zgjatur për më shumë se dhjetë vjet mes dy vendeve? Zhvillimi i marrëdhënieve miqësore Kinë-Shqipëri përkon me Revolucionin Kulturor dhjetëvjeçar të Kinës. Çfarë ngjyre dukej dikur kjo lëvizje politike, që ndodhi në Kinë në sytë e aleatit të saj, Shqipërisë? Si e shikuan qeveria shqiptare dhe njerëzit e zakonshëm Revolucionin Kulturor të Kinës? Marrëdhënia e Revolucionit Kulturor midis dy vendeve a ka ndonjë ndikim? Shkrimtari i njohur shqiptar Ismail Kadare një herë vizitoi Kinën në vitin 1967, vitin e dytë pas fillimit të Revolucionit Kulturor. Kjo vizitë e vetme në Kinë i la atij një përvojë të paharrueshme. Kushdo, që ka lexuar kryeveprën e tij “Koncerti” mund të ndiejë konfuzionin dhe dyshimet e autorit, për Kinën, veçanërisht Kinën gjatë epokës së Revolucionit Kulturor.

Kadare përshkroi në detaje historinë e ndërprerjes së marrëdhënieve diplomatike midis Kinës dhe Shqipërisë. Përshkrimi i tij i dialogut absurd, midis të shurdhëve dhe memecëve midis diplomatëve të të dy vendeve. Ajo që u bëri më shumë përshtypje lexuesve ishte se një diplomat që kishte vizituar Kinën për dy javë kishte një ndjenjë kthimi nga ferri në botë, pasi u kthye në Shqipëri, sepse gjatë qëndrimit të tij në Kinë, ai nuk arriti të bënte dialog normal me askënd, dhe ai nuk kishte asnjë. Në hapësirën për aktivitete private, nuk ka perde në dritaret e dhomës së hotelit ku ai jeton, duke e bërë të ndiejë se të gjitha veprimet e tij, po monitorohen dhe gjurmohen. Libri u shkrua menjëherë pas vizitës së Kadaresë në Kinë dhe ndjenjat e protagonistit për Kinën janë kryesisht përvoja personale e autorit. Pra, çfarë dëshmoi Kadare, kur vizitoi Kinën në 1967? Pse la një përshtypje kaq të paharrueshme? Çfarë lloj shkëmbimesh kishin pasur Kadare, si përfaqësues i shkrimtarëve shqiptarë, dhe homologët e tij kinezë?

Ismail Kadare është një poet dhe romancier i njohur bashkëkohor shqiptar. Veprat e tij janë përkthyer në gati gjashtëdhjetë gjuhë dhe ai ka fituar shumë çmime letrare me famë ndërkombëtare, përfshirë Çmimin Ndërkombëtar “Booker” në 2005, Çmimin “Princi i Asturias” në Spanjë në 2009 dhe Izraelin në 2015, Çmimi “Jeruzalem”. Kadaré gjithashtu është nominuar për  Çmimin Nobel, për Letërsi shumë herë dhe është njohur nga shumë kritikë letrarë si një nga shkrimtarët që meritojnë Çmimin Nobel për Letërsi. Kadare është një shkrimtar i rrallë në historinë e letërsisë botërore, që mund të kërcejë me pranga. Me fjalë të tjera, rregulli autoritar i regjimit komunist nuk duket se e kufizon aspak frymëzimin krijues të shkrimtarit. Në vitin 1960, Kadare  u bë i famshëm për botimin e librit “Gjenerali i Ushtrisë së Vdekur” dhe më vonë u bë një shkrimtar profesionist. Shumë nga veprat e tij, të tilla si “Prilli i Thyer” dhe “Pallati i ëndrrave”, të cilat u përkthyen në kinezçe , u botuan në territorin para rënies së regjimit komunist shqiptar. Sigurisht, ai gjithashtu kishte shumë romane të ndjeshëm politikë që dikur ishin të ndaluar në Kinë. Për shembull, “Koncerti” që përshkruan marrëdhëniet midis Kinës dhe Shqipërisë prezantoi “Muzgun e Zotit të stepës”, i cili prezantoi procesin e ndërprerjes së marrëdhënieve diplomatike midis Shqipërisë dhe Bashkimit Sovjetik dhe “Pasardhësi” që zbuloi incidentin e Lin Biaos në Shqipëri. Ne vizituam këtë shkrimtar të famshëm, i cili sapo kishte mbushur të tetëdhjetat këtë vit në rezidencën e tij në Kadalay pranë Kopshteve të Luksemburgut në Paris. Në një intervistë për gati një orë, Kadare na tregoi, për vizitën e tij në Kinë, vëzhgimet e tij mbi evolucionin e Shqipërisë dhe Kinës dhe vendeve të tjera komuniste, dhe ndikimin e tij në veprimtaritë krijuese të autorëve në vendet demokratike dhe diktaturat. Një grup i kundër-revolucionarëve priti një grup tjetër të kundër-revolucionarëve

Fa Guang: Përshëndetje, Z. Kadare. Faleminderit shumë, që pranuat intervistën me Fa Guang. Para së gjithash, ju lutemi flisni, për atë që keni parë dhe dëgjuar kur keni vizituar Kinën atë vit.

Kadare: Kam vizituar Kinën në 1967. Gjatë vizitës, unë gjithashtu shkova në Vietnam një herë. Në atë kohë, Shtetet e Bashkuara filluan Luftën e Vietnamit dhe u kthyem në Kinë pas vizitës në Vietnam. Më bëri shumë përshtypje. edhe pse Shqipëria është gjithashtu një vend komunist, dhe megjithëse regjimi shqiptar mund të jetë më afër sistemit politik të Stalinit, sesa Kina, Revolucioni Kulturor në Kinë ishte me të vërtetë i pabesueshëm. Për shembull, delegacioni ynë i shkrimtarëve shqiptarë ka një total prej tre personash dhe u ftua të vizitonte Kinën nga Shoqata e Shkrimtarëve Kinezë. Sidoqoftë, në atë kohë, Shoqata e Shkrimtarëve Kinezë ishte në proces të shpërbërjes. Shumica e shkrimtarëve kinezë që duhet ta pranojnë janë bërë kundërrevolucionarë. Si shkrimtarë, ne natyrshëm bëhemi kundërrevolucionarë, domethënë një grup kundërrevolucionarësh marrin një grup tjetër kundërrevolucionarësh. Ne endeshim si një grup fantazmash. Nuk kishte asnjë orar vizitash dhe nuk u pritëm nga asnjë zyrtar kinez. I gjithë procesi ishte qesharak, por ishte gjithashtu shumë interesant. Për shembull, tre nga shkrimtarët tanë shqiptarë u dërguan në tre vende për të vëzhguar Kinën. Unë u dërgova në Shanghai. Dita kur arrita në Shanghai, ishte dita kur Shoqata e Shkrimtarëve të Shangait u shpërbë. Sidoqoftë, autoritetet u kërkuan shkrimtarëve të qëndronin. Takohuni, unë kurrë nuk kam marrë pjesë në një takim kaq absurd në jetën time. Kreu i grupit të shkrimtarëve, që më takoi duket se ka prejardhje ushtarake, sepse shenja e veshjes së një ylli me pesë cepa mund të shihet nga kapela që mban. Ai më prezantoi se këta janë anëtarë të Shoqatës së Shkrimtarëve të Shanghait, me shkrimtarë proletarë në të majtë, shkrimtarë kundërrevolucionarë në të djathtë dhe shkrimtarë në mes. Shkrimtarët proletarë duket se nuk janë aspak të interesuar për mua dhe ata nuk e dinë se ku është Shqipëria. Shkrimtarët kundërrevolucionarë në të djathtë kanë pritje të caktuara për paraqitjen time, duke shpresuar se vizita ime do të përmirësojë fatin e tyre, ndërsa shkrimtarët e nivelit të mesëm duket se po pyesin nëse qeveria po rregullon përsëri kursin e saj, sepse në Kinë në atë kohë, pozicioni i Maos, fuste çdo ditë politika të reja të paparashikueshme. Unë me të vërtetë nuk dija çfarë të thosha në atë kohë, sepse pa marrë parasysh se çfarë thatë, ajo mund të interpretohet keq. Unë madje shmanga me kujdes përdorimin e fjalës shkrimtar. Në atë kohë, personi përgjegjës i pritjes më sugjeroi që një dialog midis dy palëve mund të miratohej. Prandaj, u thashë atyre se jam shumë i nderuar që mund të vizitoj Kinën. Shqiptarët shpresojnë shumë të kuptojnë Revolucionin Kulturor të Kinës, sepse disa gjëra mund t’i kuptojmë, dhe disa duhet të dëgjojnë shpjegimin tuaj të mëtejshëm, se si të kryeni Revolucionin Kulturor. Për shembull, çfarë mendoni për shkrimtarët e njohur klasikë në historinë e letërsisë së shekullit? Për shembull, Shekspiri, sepse Shekspiri është shumë i popullarizuar në mesin e lexuesve në Shqipëri dhe tashmë kishte zëra se veprat e Shekspirit mund të ndaloheshin në Kinë. Shkrimtarët që më pritën në skenë diskutuan në grupe për një kohë të gjatë dhe më në fund më thanë se ata menduan se Shekspiri ishte një shkrimtar kundërrevolucionar, sepse vepra e tij, veçanërisht Othelo, ishte veçanërisht reaksionare. Si mund ta vriste gruan e tij për shkak të xhelozisë! Ishte jashtëzakonisht reaksionare!  Më vonë, u propozova atyre emrin e Servantesit dhe pas një kohe diskutimi, ata u përgjigjën se Servantesi ishte gjithashtu një shkrimtar kundërrevolucionar, sepse nëse të rinjtë janë si Don Kishoti, i cili do të bëhet kalorës Të vazhdosh të promovosh revolucionin? Ky i ashtuquajtur dialog është në të vërtetë një dialog midis të shurdhëve dhe memecëve, i cili më bëri të dëshpëruar. Kjo lloj urrejtje ndaj kryeveprave letrare, apo edhe pikëpamja e refuzimit të të gjithë letërsisë dhe artit, është e çmendur dhe është vërtet tronditëse. Mbaj mend Mao Ce Dun në atë kohë tha se Kina dëshiron të prodhojë një milionë shkrimtarë dhe Kina dëshiron që bota të shohë se çfarë është letërsia. Parulla të tilla janë me të vërtetë qesharake, sepse prodhimi i një milionë shkrimtarëve nuk do të promovojë zhvillimin e letërsisë, por vetëm do të mbytë letërsinë. Nëse policia, ushtria dhe burgjet nuk mund të eleminojnë plotësisht krijimin letrar, një milionë mediokër po. Shkrimtarët mund të shkatërrojnë letërsinë, për të mos përmendur një milionë, fuqinë shkatërruese e një mijë shkrimtarëve mediokër është e mjaftueshme për të bërë që niveli letrar i një vendi të kalojë në një koritë. Tragjedia më e madhe e Revolucionit Kulturor Kinez ishte zhdukja e një numri të madh të shkrimtarëve të shquar.

Fa Guang: Nga një perspektivë diplomatike, Shqipëria ishte aleati më i afërt politik i Kinës në atë kohë. Shqipëria gjithashtu përjetoi vdekjen misterioze të një pasardhësi të regjimit, që është ende konfuze deri më sot. Ka pasur incidente të panumërta të spastrimit brenda Partisë Komuniste të Shqipërisë dhe shtypjes jashtë partisë..Megjithatë, gjatë Revolucionit Kulturor, Kina ishte ende shumë larg Shqipërisë në fushën e ideologjisë. Revolucioni Kulturor në Kinë ende dukej si një libër pa fjalë për Kadarenë, gjë që e vuri në mëdyshje. Pra, cili ishte ndryshimi midis diktaturës shqiptare dhe regjimit kinez në atë kohë? Si e shikoi qeveria dhe populli shqiptar, mijëra milje larg, këtë revolucion kulturor në Kinë?

Kadare: Nga perspektiva e errësirës politike dhe terrorit, situata në Kinë dhe Shqipëri duhet të thuhet se ishte në të njëjtin nivel. Ndoshta, Shqipëria ka përjetuar ngjarje më të frikshme dhe tragjike se Kina. Ngjarja absurde dhe qesharake ishte në Revolucionin Kulturor Kinez. Për shembull, rebelët kinezë  mundin shkrimtarët letrarë me fshesa dhe shkopinj, dhe këta shkrimtarë të rrahur në të vërtetë do të gjunjëzoheshin për tokë dhe do të lypnin mëshirë. Skena të ngjashme qesharake  mungojnë absolutisht në Shqipëri. Në atë kohë, shqiptarët menduan se Revolucioni Kulturor i Kinës ishte qesharak, dhe qeveria shqiptare gjithashtu mbajti një farë distance nga Kina gjatë Revolucionit Kulturor, sepse jashtë botës komuniste, Kina është bërë një shaka e të gjithë botës. Edhe qeveria shqiptare shmangu të bënte komente. Ai u përpoq më të mirën e tij për të tërhequr  prapa, duke pretenduar se nuk e dinte se çfarë po ndodhte në Kinë. Në fakt, përveç absurditetit të Revolucionit Kulturor, parulla e Revolucionit Kulturor të rebelëve për të përmbysur partinë me revolucion gjithashtu e neveriti udhëheqësin e Partisë Komuniste Shqiptare Hoxha. Mao Ce Dun tha në atë kohë se udhëheqësit e Partisë Komuniste duhet të merrnin përgjegjësi nëse bënin gabime. Kjo gjithashtu e bëri Hoxhën më të shqetësuar dhe të shqetësuar se regjimi i tij do të përmbysej. Këto janë arsyet pse Shqipëria nuk ndoqi Revolucionin Kulturor Kinez. Sigurisht, gjatë kësaj periudhe, qeveria kineze vendosi marrëdhënie diplomatike me qeverinë e SHBA. Kjo e bëri qeverinë e Hoxhës edhe më të neveritshme. Një vend që renditi veprat e Shekspirit si libra të ndaluar u bashkua papritur në grup. Vendosja e marrëdhënieve diplomatike midis Shteteve të Bashkuara ka çuar në ndryshime gjithnjë e më të intensifikuara diplomatike midis Kinës dhe Shqipërisë, dhe përfundimisht atyre iu desh të ndaheshin dhe të ndiqnin rrugët e tyre të ndara

Në fakt, lëvizja Revolucioni Kulturor i Kinës, nga njëra anë, është një revolucion kundër-kulturor dhe një lëvizje kundër-revolucionare nga një perspektivë kulturore, dhe nga ana tjetër, është një lëvizje me një natyrë liberale.  Për shkak se kjo lëvizje nuk ka ndonjë parim, por zbaton vetëm disa nga idetë absurde personale të Mao Ce Dunit. Disa nga pikëpamjet e Mao Ce Dunit janë në përputhje me Hoxhën. Sidoqoftë, në një zonë të gjerë të Kinës, e cila është e izoluar nga bota e jashtme, Mao Ce Dun mund ta refuzojë atë. Hapni duart dhe bëni gjithçka që dëshironi. Shqipëria është e vendosur në Evropë dhe është e rrethuar nga një vend i lirë me informacion falas. Hoxha duhet të bashkohet. Përveç kësaj, nisja e një lëvizje korrigjimi në shkallë të gjerë në një vend të vogël mund të mos jetë e lehtë, sepse të gjithë në Shqipëri njohin njeri-tjetrin.

Nesër do lexoni:

-Në Shqipëri ka akoma njerëz që mendojnë të kthejnë sistemin komunist

– Kina sot është krejt ndryshe nga Kina gjatë Revolucionit Kulturor dhe nuk është më një shaka në skenën ndërkombëtare

– Kina është një vend i madh dhe rruga e zhvillimit të një vendi të madh shpesh është e trazuar dhe e thyer

Fa Guang: Sot, pesëdhjetë vjet pas shpërthimit të Revolucionit Kulturor, Maoistët e rinj kanë dalë në Kinë. Ata veshin rroba të kuqe, këndojnë këngë të kuqe dhe mbajnë mend epokën e Mao Ce Dunit. Në mënyrë të ngjashme, në Rusi më shumë se një dekadë pas largimit nga regjimi Komunist i Stalinit  ka nostalgji të panumërt, megjithëse kockat e miliona viktimave që u persekutuan nga diktatori janë akoma të ftohta, të vdekurit e tyre ende nuk mund të pushojnë. Si shkrimtar, inxhinier i shpirtrave njerëzorë, cili është interpretimi juaj? A ka ndonjë fenomen të ngjashëm nostalgjie në Shqipëri?

Kadare: Në të vërtetë, kjo duhet të pritet, në Shqipëri dhe në Rusi gjithashtu. Sepse edhe pse të gjithë i kujtojnë krimet e kryera nga diktatori, ata e dinë mirë atë. Sidoqoftë, nostalgjia është një emocion shumë i ndërlikuar, i cili nuk mund të shpjegohet me arsye. Kjo përfshin natyrën njerëzore. Siç e dini, Shqipëria ka braktisur regjimin komunist për më shumë se 25 vjet. Statujat e liderëve të Partisë Komuniste janë përmbysur. Megjithatë, pavarësisht kësaj, ka akoma njerëz që shpresojnë të rikthejnë sistemin komunist. Megjithatë, ata nuk kanë asnjë shans për sukses, sepse mos harroni Tani, Shqipëria është e vendosur në Evropë dhe është gjithashtu një anëtare e NATO-s. Sidoqoftë, është e vërtetë që vendet që sapo janë larguar nga sistemi komunist priren të jenë nostalgjikë. Për fat të mirë, Kina sot është krejt ndryshe nga Kina gjatë Revolucionit Kulturor dhe Kina sot nuk është më një shaka në skenën ndërkombëtare. Unë mendoj se Kina ka hyrë në një fazë pozitive të pashembullt. Udhëheqësit e sotëm në Kinë mund të mos kenë kurrë lavdinë e Mao Ce Dunit, por të paktën ai nuk do të konsiderohet si një klloun. Ai është i respektuar si udhëheqës të vendeve të tjera.  Megjithëse nuk di shumë për Kinën, Kina nuk është padyshim Koreja e Veriut që është dënuar nga bashkësia ndërkombëtare. Kina e sotme është një vend serioz dhe i respektuar. Sigurisht, Kina është një vend i madh dhe rruga e zhvillimit të një vendi të madh shpesh është e trazuar dhe e thyer.

Kadare : Thelbi i letërsisë nuk është t’i nënshtrohesh regjimit. A ndikon sistemi politik autokratik në krijimin artistik, veçanërisht në atë letrar? A përmban apo pjellë autokracia artin? Vetëm pasi la Shqipërinë në mërgim në Francë, Kadare, bëri një deklaratë të thellë për çështjet e mësipërme në librin “Pranvera e Shqipërisë”. Ai analizoi arsyen pse ai ishte personalisht i aftë të punonte në komunizëm. Krijimi i veprave letrare të klasit botëror nën sistemin autokratik nuk tregon se autokracia ka meritat e saj, as nuk tregon se ai ka talente të jashtëzakonshme letrare, por është për shkak të trashëgimisë unike historike dhe kulturore të kombit shqiptar. Ai shqetësohej se pasi të largohej nga toka magjike e Shqipërisë, materialet e tij krijuese mund të shteronin gradualisht. Sidoqoftë, sot duket se shqetësimet origjinale të Kadares janë të panevojshme. Për më shumë se 25 vjet, ai ka botuar një libër të ri pothuajse çdo vit, dhe entuziazmi i tij krijues mbetet i pandryshuar. Prandaj, cili është mendimi i tij për çështjet e mësipërme?

Fa Guang: Ju përmendët në librin tuaj “Pranvera Shqiptare” se para shembjes së regjimit komunist shqiptar, klasa intelektuale në Shqipëri zhvilloi debatin e mëposhtëm: Çfarë është saktësisht demokracia dhe të drejtat e njeriut? Ne së pari duhet të mbrojmë jetën materiale të njerëzve dhe pastaj të flasim për demokracinë. të drejtat e njeriut? Këto mosmarrëveshje janë ende shumë të ashpra në Kinë sot. Çfarë mendoni sot?

Kadare : Ky argument sigurisht nuk është plotësisht i paarsyeshëm, por në shumë raste shpesh është vetëm një justifikim. Ky është një mendim tipik Marksist, i ashtuquajturi material përcakton shpirtin. Sidoqoftë, faktet janë gjithmonë më të komplikuara se parullat. Sepse, duke gjykuar nga zhvillimi i historisë njerëzore, jeta materiale është gjithmonë duke ecur përpara, por përparimi i lirisë dhe të drejtave të njeriut nuk është i sinkronizuar me jetën materiale. Kjo nuk është aq e thjeshtë.

Fa Guang: Duke folur për lirinë, ju diskutuat marrëdhëniet midis autokracisë dhe krijimit në librin “Pranvera e Shqipërisë” Fa Guang: Çfarë dini për letërsinë kineze? A i dini emrat e shkrimtarëve kinezë?

Kadare : Unë di shumë pak. Për shkak se bota e jashtme ka mësuar pak për Kinën për dekada, dhe unë besoj se Revolucioni Kulturor i Kinës gjithashtu bëri që Kina të humbasë shumë shkrimtarë të shquar. Kjo mund të jetë një nga tragjeditë më të mëdha të Revolucionit Kulturor të Kinës. Sepse kaq shumë shkrimtarë kinezë u zhdukën pa lënë asnjë gjurmë. Sot, askush nuk e di se kush ishin! Si u zhdukën? Çfarë përjetuan? Unë kam shkruar në të kaluarën: Tragjedia më e madhe e një shkrimtari në botë ,është tragjedia e një shkrimtari kinez në shekullin e kaluar. Shumë shkrimtarë u zhdukën në këtë mënyrë, pa lënë gjurmë, askush nuk e di pse u zhdukën. Asnjë vend tjetër nuk ka përjetuar një tragjedi kaq të gjerë katastrofike. Shqipëria është me fat që është afër një vendi të civilizuar perëndimor. Puna ime në Francë. Pasi u botova në Evropë, emri im gradualisht u bë i njohur për lexuesit evropianë. Prandaj, nëse diçka më ndodh, lajmi do të përhapet në Perëndim. Nuk kam ide për regjimin komunist shqiptar. Çdo fantazi, nëse ata mund ta shtypin atë, ato kurrë nuk do të zbuten. Sidoqoftë, megjithëse qeveria shqiptare synon ta shtypë atë më tej, ajo nuk guxon të veprojë me nxitim, sepse ne jemi disi të mbrojtur nga opinioni publik evropian, por Kina është larg. Bota e jashtme nuk ka asnjë mënyrë për të ditur se çfarë po ndodh në Kinë. Kjo është tragjedia e Kinës.

Fa Guang: Librat tuaj janë përkthyer në kinezisht njëri pas tjetrit dhe lexuesit tuaj në Kinë do të rriten. Çfarë doni t’u thoni lexuesve kinezë? A keni ndonjë plan për të shkuar përsëri në Kinë një ditë?

Diktatura komuniste nuk e ndryshon natyrën njerëzore

Kadare : Unë me të vërtetë dua të shkoj në Kinë, por është e vështirë për mua të bëj plane udhëtimi tani. Kur isha i ri, studioja në Bashkimin Sovjetik. Për dekada, unë kam thënë çdo vit që duhet të kthehem përsëri në vendet e vjetra të Rusisë, por isha tepër vonë për të marrë një vendim. Agjenti im më tha se ai ka nënshkruar shumë kontrata përkthimi me botuesit kinezë. Kjo më bën shumë të ngazëllyer. Sepse besoj se lexuesit në vendet me ish-sistemin komunist duhet të kenë ndjenja të ndryshme për veprat e mia nga lexuesit perëndimorë. Megjithëse Kina nuk është ende një vend me sistemin e dikurshëm komunist, ajo pa dyshim po zhvillohet në këtë drejtim. Për shkak se njerëzit që kanë jetuar nën sistemin komunist kanë përjetuar personalisht shumë dhimbje dhe trishtim, dashuria e tyre e sinqertë për letërsinë dhe artin është përtej kuptimit të të tjerëve. Sepse ata e dinë se çfarë është dhimbja. Punimet e mia mund të jehojnë me lexuesit kinezë, gjë që gjithashtu më bën të ndjehem shumë i kënaqur, sepse tregon se autokracia komuniste nuk mund të ndryshojë natyrën njerëzore dhe se autokracia mund të shkatërrojë trupin e njeriut, por nuk mund të shkatërrojë shpirtin e njeriut. Shpirti njerëzor është i ndërlidhur, pavarësisht se çfarë lloj sistemi politik është ai. Mbaj mend që vepra ime u botua për herë të parë në Francë në 1970. Ajo që më befasoi ishte se lexuesit perëndimorë ishin kaq të interesuar për të. Në fillim, pritja më e madhe e atyre prej nesh shkrimtarëve që jetonin në vendet me sistemin komunist ishte që veprat që nuk mund t’i botonim në vendin tonë mund të botoheshin në Perëndim, gjë që do të zgjonte vëmendjen e lexuesve perëndimorë. Sot, ajo që është interesante është se libri im do të botohet në të vërtetë në një ish vend komunist. Të them të drejtën, nuk prisja që vepra ime të botohej në një vend misterioz dhe të largët si Kina një ditë, dhe do të jehojë me lexuesit kinezë. Kjo më bëri të ndjej edhe një herë universalitetin e veprave letrare, domethënë, vetë veprat letrare kanë një jetë këmbëngulëse, ato nuk do të ndryshojnë me sistemet e ndryshme politike, dhe veprat letrare të prodhuara nën sistemin nazist nuk janë naziste. Letërsia, veprat letrare nën sistemin komunist nuk janë letërsi komuniste dhe veprat letrare nën sistemin kapitalist nuk quhen letërsi kapitaliste. Në fakt, edhe nëse letërsia stigmatizohet nga sistemi politik në sipërfaqe, në thelb, letërsia është universale. Prona është pasuria e përbashkët në pronësi të njerëzimit. Nuk ka vendlindje në veprat letrare. Punimet nga një komb i caktuar janë gjithashtu letërsi kushtuar të gjitha vendeve, të gjitha kombeve dhe të gjitha kohërave. Kjo është me të vërtetë një tipar magjik dhe është kundër çdo vetë-mbylljeje. Kjo është arsyeja pse unë jam veçanërisht i ngazëllyer kur dëgjoj se vepra ime është botuar në Kinë dhe vendet e tjera ish-komuniste.

Fa Guang: A mendoni se arsyeja pse puna juaj është e popullarizuar në këto vende është pikërisht sepse puna juaj është një dëshmi e vendeve të sistemit komunist?

Kadare: Mund të thuhet se gjithashtu se është e kundërta, sepse lexuesit në vendet ish-komuniste gjithashtu mund të thonë se të gjithë i kemi provuar këto gjëra nga dora e parë, prandaj nuk ka nevojë t’i lexojmë përsëri. Në të vërtetë, realiteti është gjithmonë më i komplikuar se teoria, sepse njerëzit shpesh lexojnë vepra letrare jo vetëm për kuriozitet. Për shembull, “Prilli i Thyer”, historia e treguar në këtë libër mund të ndodhë kudo në botë. Tradita e Vendetës midis familjeve popullore ka ekzistuar në të gjitha pjesët e botës që nga Greqia e lashtë. Kam studiuar veprat e Shekspirit për një kohë të gjatë dhe kam bërë një hulumtim të veçantë mbi temën e hakmarrjes. Shumica e skenareve të interpretuara në teatrot britanike të epokës së Shekspirit kishin të bënin me hakmarrje. Kur shikuan dramën, audienca pyeti për çfarë historie ishte. A ka lidhje me hakmarrjen? Nëse nuk është kështu, audienca do të ndihet shumë e zhgënjyer. Tradita e hakmarrjes është një traditë shumë e vjetër në të gjithë Evropën, dhe historia e Hamletit është vetë një histori e hakmarrjes. Për lexuesit e sotëm, zakoni i hakmarrjes duket të jetë shumë primitiv dhe shumë i largët. Duket se vetëm popujt e prapambetur dhe të largët si Korsika dhe Shqipëria do ta vazhdojnë këtë traditë. Në fakt, kjo traditë ka vazhduar në Evropë. Për një kohë të gjatë. Ky kontrast midis traditës dhe realitetit tregon gjithashtu natyrën rebele të letërsisë. Veprat letrare shpesh u ofrojnë lexuesve një version historik ndryshe nga versioni zyrtar.

Faleminderit Z. Ismail Kadalay për pranimin e intervistës tonë.

PREGATITI LAD [email protected]