Cili ishte spiuni brenda SS-së dhe çfarë bëri kundër Hitlerit

791
Sigal

Kur nazistët erdhën në pushtet në 1933, Kurt Gerstein u zemërua nga planet e Hitlerit

Spiuni brenda SS-së së Hitlerit, ja çfarë bëri ai për të ndaluar nazistët

Helmi kundër hebrenjve “Karvina e Zyklon B” arriti në kazermat SS-se në Lublin më 17 gusht 1942.

Gëzim Llojdia

1.

Lufta e Dytë Botërore ndonëse ka marrë shumë viktima dhe kanë kaluar vite të tëra prej fundit të saj ende mbeten shumë mistere që po zbardhen.  Greg Leuis sjell shembullin e parë të kësaj lufte kur zbardhet një mister. Më 8 qershor 1942, me  Luftën e Dytë Botërore shkruan ai, në kulmin e saj, një oficer nazist me uniformë civile hyri në Institutin e Higjienës në Berlin dhe u shfaq në zyrën e Major Kurt Gerstein. Vizitori solli një urdhër nga eprori i tij, Adolf Eichmann, nga Zyra kryesore e Reich Security. Gerstein duhej të mblidhte një sasi të madhe të një gazi special nga një fabrikë sekrete dhe ta dërgonte atë në një lokacion në Poloni. Gazi ishte “Zyklon B”, një variant i acidit hidrokianik ose prusik, i cili lëshoi ​​tym vdekjeprurës gjatë kontaktit me ajrin. Përdorimi i tij nuk u diskutua. Gerstein e dinte tashmë. Një vit  parë, ai kishte marrë një dokument informues për krijimin e ndërtesave “të nevojshme” në një Poloni të okupuar “për gazimin e hebrenjve”.  Gerstein, dyshoi se “Zyklon B” ishte mjeti me të cilin do të përshpejtohej vrasja masive. Por, me gjithë tunikën e tij të zezë me dritat e jakës së rrufeve SS-se, Gerstein nuk ishte nazist i zakonshëm. Ai ishte bashkuar në Ëaffen SS  për të ekspozuar krimet e saj. Tani, ai jo vetëm që do të jetë dëshmitar i tmerrit – ai ishte urdhëruar të sigurohej që instrumenti i vrasjes të ishte dorëzuar në destinacionin e tij.

2.

Duke vijuar ngjarjet autori thotë:

Hitleri, i shoqëruar nga Joseph Goebbels dhe Julius Schaub pas tij, shkuan në një ngjarje në Pallatin Sportiv të Berlinit me shumë anëtarë të SS-ve në pjesëmarrje, rreth vitit 1940. Një burrë i gjatë, i hollë, me fytyrë serioze dhe me sy të errët dhe depërtues, Kurt Gerstein ishte 35 vjeç kur aplikoi të bashkohej me Ëaffen-SS në Shtator 1940.  Një vështrim i shpejtë në rekordin e tij tregoi se ai kishte prodhimet e një rekruti të përsosur.  Ai kishte lindur në një familje thellësisht konservatore dhe të dy prindërit e tij ishin nazistë entuziastë. Por një vështrim nga afër i jetës së tij sugjeroi si vullnetin dhe guximin për t’u rebeluar. Në shkollë ai fitoi një reputacion për vërtetësi dhe paturpësi, sjellje që e sollën atë në konflikt me babanë e tij. Ai gjeti ngushëllim në Bibël dhe, pasi la shkollën për të studiuar për t’u bërë inxhinier i minierave, i kaloi fundjavat e tij duke shkruar pamflete për një rreth kombëtar biblik. Kur nazistët erdhën në pushtet në 1933, Gerstein u zemërua nga planet e Hitlerit për të krijuar një kishë protestante gjermane me ndikim nazist. Në shkurt të vitit 1935, ai u ngrit në një teatër për të protestuar kundër një shfaqjeje “antikristiane” dhe u rrah nga anëtarët e Rinisë Hitler. I paditur, ai vazhdoi kritikën e tij publike për regjimin e Hitlerit. Ai u arrestua dy herë por, pasi kaloi disa javë në një kamp përqendrimi, ai papritmas u duk se ishte një njeri i ndryshuar. Duke marrë një vend pune në një minierë kaliumi, ai ndihmoi Rininë lokale Hitler dhe mori një certifikatë naziste të një qytetarie të mirë. Por ishte një akt. Gerstein e kishte kuptuar që, pasi nazistët do të shkatërronin këdo që ata e perceptonin si armik, mënyra e vetme për të ndryshuar regjimin ishte nga brenda. Dhe dëshira e tij për të ekspozuar regjimin ishte intensifikuar nga një zbulim i ri dhe i sëmurë. Ndërsa pyeste për vdekjen e një të afërmi, Gerstein zbuloi se nazistët kishin filluar një program sekret për të euthanizuar  të prekurit mendorë.

“U hodh poshtë nga familja e tij për besimin e propagandës britanike, Gerstein tha:” Unë synoj të di se çfarë po ndodh! “Më 15 mars 1941 – gjashtë muaj pasi ai aplikoi – Kurt Gerstein u pranua në Ëaffen-SS.  Brenda muajve, përkushtimin e tij për punën e tij dhe njohuritë e tij për inxhinierinë dhe mjekësinë e vërejtën nga eprorët e tij, dhe ai u transferua në Institutin e Higjienës në Berlin, ku kimistët punuan në fshehtësi të rreptë në eksperimentet për Reich.  Kur Gerstein zhvilloi metoda për të trajtuar një shpërthim tifoni në Ëehrmacht, ai shpejt u bë eksperti kryesor i institutit për dezinfektimin dhe kanalizimet. Për nazistët, shoqëria gjermane mund të “vërtetohej” vërtet me largimin e hebrenjve.

3.

Greg Leuis -rrëfimi:”Ne kemi nevojë që ju të përmirësoni shërbimin e dhomave tona të gazit.”Bora po binte në Berlin në mëngjesin e 20 janarit 1942, kur një seri makinash të zeza përshkuan portat e një vile luksoze në Ëannsee, një periferi në jugperëndim të qytetit. Rreth 15 zyrtarë të lartë të Rajhut ishin ftuar për   një mbledhje të veçantë  në këtë vend të qetë, pasi urdhrat e ushtrisë u shërbenin atyre pije. Takimi ishte rregulluar nga Reinhard Heydrich, shefi i SD, një agjenci inteligjence e SS.  Ai dhe bashkëpunëtorët e tij kishin qenë një detyrë: të bënin të gjitha “përgatitjet e nevojshme për të organizuar  zgjidhjen e plotë  të çështjes hebraike brenda sferës gjermane të ndikimit në Evropë”. Takimi do të vinte në praktikë teorinë – dhe do të vinte në lëvizje  holokaustin. Disa muaj më vonë, një nënoficer i Adolf Eichmann mbërriti në zyrën e Gerstein për të dhënë një urdhër: Mblidhni “Zyklon B” dhe dorëzojeni në Lindje. Në fillim të gushtit, Gerstein udhëtoi me një kolonë në një rajon të pyllëzuar të ish-Çekosllovakisë për të marrë kontejnerët e gazit nga një fabrikë potash, përpara se të shkonte në Poloni. Trazirat e brendshme të Gerstein e konsumuan. Në ndalesën tjetër, ai bëri sikur të inspektonte ngarkesën dhe u tha të tjerëve se njëri prej kontejnerëve po rrjedh. Ata e ndihmuan për ta varrosur atë në anë të rrugës.  Ishte një fitore, por vetëm një e vogël.

4.

Cili ishte helmi i përdorur?

Karvina e “Zyklon B” arriti në kazermat SS-se në Lublin më 17 gusht 1942. Ishte nga baza e tij këtu që shefi lokal i policisë SS-se, gjeneral brigade Odilo Globočnik, po krijonte një rrjet të kampeve të vdekjes në Belzec, Sobibor dhe Treblinka — me qëllim, ai mburrej, për të likuiduar të gjithë hebrenjtë polakë. Vrasja masive në Belzec kishte filluar tashmë, dhe plani ishte të vriste çdo çifut brenda disa orësh nga mbërritja. Duke parë Gerstein, ekspertin e “kanalizimeve”, Globočnik tha: “Ne kemi nevojë që ju të përmirësoni shërbimin e dhomave tona të gazit.”‘Merr frymë thellë.  Ai forcon mushkëritë.” Vendosur përballë një shpati të pyllëzuar, kampi në Belzec përbëhej nga kazerma SS-se, një stacion i vogël hekurudhor dhe një seri ndërtesash kompakte. Ndërsa shikonte Gerstein, transporti i fundit i hebrenjve të Europës u ndalua. Komandanti i kampit, Christian Virth, një polic i moshuar që kishte futur programin euthanazisë së Hitlerit në një praktikë kaq vdekjeprurëse, qëndroi atje për ta takuar atë. Virth ishte në ankth, pasi kishte një pikë për të provuar. Ai besonte se tymi nga motori i benzinës që kishin bashkangjitur në dhomat e vdekjes mund të vriste më me efikasitet sesa “Zyklon B”, dhe ai nuk dëshironte të tregohej se ishte i gabuar para eksperti nga Berlini.Pjesa e parë e ritualit vdekjeprurës shkoi sipas planit të Virth: Qindra burra, gra dhe fëmijë u nxituan nga treni dhe u nisën nga kamxhikët dhe bërtitjet në tokë të ashpër. Një altoparlant u tha atyre se para se të viheshin në punë ata do të duhej të bënin dush. Gratë dhe vajzat, të marra së pari, u dërguan duke vrapuar përmes një kanali midis telit me gjemba tek dhomat Bade und Inhalationsräume , dhomat e banjës dhe mbytja, ku një burrë SS-se me yndyrë me fytyrë të butë u tha atyre të mos shqetësohen. “E tëra çfarë duhet të bësh është të marrësh frymë thellë. Ajo forcon mushkëritë – një masë paraprake kundër sëmundjes! “Ndërsa një grua prej rreth 40 -vjeç arriti hapat, ajo u kthye në Gerstein dhe Virth dhe i mallkoi vrasësit e saj. Virth iu hodh duke e rrahur  me kamzhik, dhe ajo u fut brenda. Dhoma e vdekjes u paketua aq shpejt sa SS dhe ndihmësit e tyre ukrainas u detyruan të përdorin supet e tyre për të detyruar të mbyllnin dyert e rënda. Kishte britma, lutje dhe britma zemërimi dhe urrejtjeje. Rreshteri SS, Lorenz Hackenholt, tani shkoi përpara. Ai ishte në krye të kamionit, shterrat e të cilit u futën në dhomat për të mbytur viktimat. Por motorët e saj nuk arritën të fillojnë. Virth bërtiti dhe mallkoi në siklet, pasi brenda qindra pësuan agoni të zgjuar të paimagjinueshme. Minutat u shndërruan në një orë.  Një kronometër shënoi një pjesë të udhëzimeve të Gerstein për të gjykuar metodën më efikase për kryerjen e vrasjeve në shkallë industriale. Nga brenda, klithmat u kthyen: «Na ndihmo! Ju lutemi na ndihmoni!” Kur motori më në fund filloi, ai funksionoi për 32 minuta derisa të gjithë ishin të vdekur. Më vonë, ndërsa të tjerët nga treni u vranë, Virth i tregoi Gerstein grumbujt e sendeve të çmuara të vjedhura nga viktimat. Ndërsa nxori  xhepi dy monedha ari, ai i tha Gerstein se problemi me motorin nuk kishte ndodhur më parë dhe ai i kërkoi që të mos propozonte ndonjë ndryshim në Berlin. Gerstein gënjeu dhe i tha atij se dërgesa e “Zyklon B” që ai kishte sjellë duket se ishte e kontaminuar dhe do të duhej të hidhej.

5.

Gerstein u përpoq, pa sukses, të paralajmërojë Aleatët.

Pas kthimit në Gjermani vetëm me një tren natë në Berlin, Gerstein u takua me një diplomat  suedez  të quajtur Baron Göran von Otter. Në dritën e dobët të trenit të zi, Gerstein u mbyt në lot ndërsa përshkroi atë që kishte parë. “Nëse u thoni Aleatëve, atëherë ata mund të hedhin miliona fletëpalosje në të gjithë Gjermaninë,” tha Gerstein, “në mënyrë që njerëzit të dinë se çfarë po ndodh, dhe ata do të ngrihen kundër Hitlerit.” Suedezi  i bëri një raport të plotë qeverisë neutrale suedeze,  e cila nga frika e përkeqësimit të marrëdhënies së saj me Hitlerin, e fshehu atë deri pasi të mbaronte lufta. Kur u kthye në Berlin, Gerstein kontaktoi legacionin zviceran atje, i cili gjithashtu ishte i shqetësuar për antagonizmin e Hitlerit, dhe më pas nuncio lokale papale, i cili – i panjohur për Gerstein – besonte në “kompromis dhe pajtim” me Rajhun e Tretë. Stafi i nuncio e kishte hequr Gerstein nga ndërtesa.

Pastaj në banesën e tij, Gerstein u rrëzua në një karrige. “Kam humbur shpresën time të fundit,” tha ai. Në punë, Gerstein u shty më tej në tmerr, duke u përpjekur ku të mundte të devijonte ose sabotonte dërgesat e gazit. “Makina është hedhur në lëvizje dhe unë nuk mund ta ndaloj atë,” i tha Gerstein një shoku. “Është diçka që e kam parë me sytë e mi.”

6.

Si u perceptua Gerstein pas luftës, pyet autori i shkrimit.

Më 1945, ndërsa Gjermania naziste u shemb, Kurt Gerstein shfrytëzoi mundësinë e tij për të dëshmuar dhe iu dorëzua forcave franceze. Në fillim, i pranuar si një anti-nazist i vërtetë, ai shkroi një raport mbi ato që kishte parë në kampet e vdekjes. Por kur inteligjenca e ushtrisë franceze e çoi në Paris, ata i thanë që ai po hetohej si një kriminel lufte. Më 25 korrik 1945, ai u var në qelinë e tij. Ndërkohë në Poloni, hetuesit po pajtoheshin me tmerrin që ishte kryer në Sobibor, Treblinka dhe Belzec, ku rreth 1.4 milion hebrenj të Evropës ishin vrarë. Në gusht 1950 emri i Gerstein u vu para një gjykate de-Nazifikimi në Gjermani për të vlerësuar reputacionin e tij. Gjykata pranoi që Gerstein devijoi dhe shkatërroi sasitë e “Zyklon B” në “aktet e rezistencës”, por tha se veprimet e tij nuk ishin “aq të rëndësishme ose me ndikim për të ndaluar këtë makinë”. Ai vendosi që Gerstein nuk ishte “ndër kriminelët kryesorë, por e ka vendosur atë midis “të njollosurve”. Shkrimtari Saul Friedländer, prindërit e të cilit u vranë nga nazistët, ka argumentuar se gjykata “e dënoi atë, në të vërtetë, për padobinë e përpjekjeve të tij”. Pesëmbëdhjetë vjet pas aktgjykimit, një gjykatë më e lartë rrëzoi vendimin e fajit.