Virusin korona e vret nxehtësia,harroni pijet me akull… ja disa këshilla të vlefshme

2427
Sigal

Ilirian Agolli

Virusin korona e vret nxehtësia… Harroni pijet me akull…

Infektimi nga coronavirus nuk shkakton ftohje me rrjedhje hundësh apo kollë me sekrecione, por kollë të thatë: Kjo është gjëja e parë që duhet të dini.
Virusi nuk i reziston nxehtësisë dhe asgjësohet po të ekspozohet në temperaturat 26-27 grade; kështu që konsumoni shpesh gjate ditës lëngje të ngrohta si çaj, supë apo thjesht ujë të ngrohtë; lëngjet e ngrohta e neutralizojne virusin. Evitoni ujin me akull.
Kush ka mundësi të rrije sa me gjatë në diell.

  1. Corona virus është i madh (diametri 400-500 nanometer) kështu që çdo lloj maske mund ta ndalojë. Nuk ka nevojë për maska të vecanta.
    Ndryshon situata në rastin e mjekëve dhe infermiereve të cilët ekspozohen para ngarkesave të forta të virusit dhe duhet të perdorin mjete speciale.
    Nëse një person i i fektuar teshtin para jush, duhet të jeni 3 metra larg që virusi të bjere në toke e mos tju ngjitet.
    2. Kur virusi ndodhet në siperfaqe metalike jeton aty rreth 12 orë. Kështu që kur prekni sipërfaqe metalike si dorëza dyersh, eletroshtepiake, mbajtesët në autobuz etj, lajini mire duart dhe dizinfektojini me kujdes.
    3. Virusi mund të jetojë dhe i strehuar në rrobat tuaja për 6-12 orë; detersivet e thjeshtë larës e vrasin virusin. Për rrobat që nuk lahen cdo ditë, mundësisht ekspozojini në diell dhe virusi zhduket.

Si shfaqet coronavirusi?
1. Virusi, pikë së pari, pozicionohet në gryke duke shkaktuar inflamacion dhe ndjesinë e grykës se thatë; kjo simptome zgjat 3-4 ditë.
2. Virusi lëviz nëpërmjet lagështisë së rrugëve të frymëmarrjes, zbret në trakè dhe futet në mushkri.
Ky kalim zgjat 5-6 ditë
3. Polmoniti shfaqet me temperaturë të lartë dhe vështirësi frymëmarjeje. Nuk shfaqet me ftohjen e zakonshme.
Mund të keni ndjesine sikur po mbyteni. Në këtë rast drejtohuni menjëherë tek mjeku.

Si mund ta evitoni virusin?
1. Transmetimi i virusit ndodh më së shumti me kontakt direkt, duke prekur rroba apo sende ku ai ndodhet; është thelbesore larja sa me shpesh e duarve.
Virusi mbineton tek duart tuaja vetëm 10 minuta por ne ato 10 minuta mund të ndodhin shumë gjëra: po ferkuat sytë, hundët apo gojën, keni lejuar virusin të futet në grykën tuaj.
Kështu që, për të mirën tuaj dhe të të tjerëve, lajini duart dhe dizinfektojini shumë shpesh!
2. Bëni gargare me soluzione dizinfektuese për të eleminuar ose pakësuar sasinë e virusit në grykën tuaj, duke vepruar e eleminoni para se të zbresë në trake e tuaj e pastaj në mushkëri.
3. Dizinfektoni tastierën dhe mouse-in e kompjuterit!