Media greke: Në Shqipëri të drejtat e pakicës greke po zhduken, do të apelojmë në gjykatat evropiane

281
Sigal

Shqipëria kërkon hyrjen në BE pa respektuar të drejtat e pakicës, kryesisht për çështjen e vetëvendosjes dhe pronës, ndërsa minoritarët janë të pakënaqur nga qëndrimi i palës Greke

Pakica Greke në Shqipëri është e vendosur mbi “thëngjijtë e djegur” ndërsa presioni nga qeveria e vendit fqinj forcohet dita ditës. Ështje me rëndësi të madhe për pakicën greke në çështjet e të drejtave të njeriut, siç janë e drejta e vetëvendosjes dhe e drejta për pronësi. Fatkeqësisht, ata nuk respektohen nga qeveria shqiptare, përkundër faktit se kjo e fundit po i afrohet vazhdimisht Bashkimit Evropian aq sa kërkon të bashkohet me të.

Në të njëjtën kohë, përfaqësuesit e pakicës Greke shfaqen të pakënaqur me qëndrimin që ka marrë qeveria shqiptare ndaj veprimeve të Shqipërisë, pasi qeveria grek ka pranuar ata në heshtje. Pakica greke mund të mos i kërkojë palës greke të vërë veton për hyrjen e Shqipërisë në Bashkimin Evropian, por thekson në të gjitha tonet e saj se një vend që nuk respekton të drejtat e njeriut, siç përcaktohet nga traktatet ndërkombëtare, nuk ka vend në ditët e sotme europe, transmenton e përditëshmja “ETHNOS”

Duke shtuar se: “Shqipëria po vazhdon duke shkelur ashpër të drejtat tona, veçanërisht në çështjet e vetëvendosjes dhe pronës, dhe pala greke e saj, pa bërë realisht asgjë thelbësore. Hapat janë bërë vazhdimisht në drejtim të të drejtave tona. Janë këto dy çështje kryesore, të cilat, nëse nuk mbrohen, nuk do të ketë pakicë greke. Është e nevojshme që pala greke të rishikojë strategjinë e saj dhe të përdorë çfarëdo mjeti që mendon se mund të mbrojë në mënyrë të duhur të drejtat tona. Sot e kam shumë të vështirë të kuptoj pozicionin e saj, “thotë për gazetën ETHNOS, kryetari i organizatës së pakicës greke” Omonia ” zoti Fredi Beleris.

Gjithashtu ai ka thënë për gazetën se pakica greke do të apelojë në gjykatat evropiane dhe në çdo fushë të Drejtësisë që ka mundësinë të mbrojë të drejtat e saj dhe të respektohet nga qeveria shqiptare. Një tregues i mosgatishmërisë së shqiptarëve për të respektuar të drejtat e pakicës Greke është qëndrimi i tyre ndaj çështjes të pasurisë së Grekëve.

Sipas Z. Belleris, ligji i ri i pronave është shumë më i keq se ai i mëparshmi, i cili tashmë kishte krijuar probleme. Zonat bregdetare (dhe jo vetëm) që i përkasin pakicave Greke, humbasin kundër një bordi lentesh. Nëse ligji zbatohet përfundimisht, do të thotë fundi i pakicës, pasi pa pronë nuk do të jetë në gjendje t’i rezistojë shpërthimeve të saj stërgjyshore.

“Ligji i ri lë zona të mëdha me vlerë të madhe ekonomike në duart e Grekëve. Gjithnjë e më shumë pronë është duke u humbur. Çfarë kërkon që Shqipëria të anëtarësohet në Bashkimin Evropian, kur nuk respekton të drejtat tona? “, Theksoi z.Belleris.