Kryeprokurori i antimafies Nicola Gratteri

313

Mafia e së ardhmes do jetë ajo ajo shqiptare, në Shqipëri ka korrupsion dhe paratë ndikojnë në drejtësi

Faktet e Nicola Gratteri prokurorit të antimafias italiane

Mafia shqiptare, lidhjet me Ndragheta dhe ndikimi në drejtësi

Ndrangheta ka qenë e pranishme në Zvicër për dekada të tëra. Megjithë bashkëpunimin e mirë me Italinë, sistemi gjyqësor zviceran nuk është i përshtatshëm me realitetin kriminal të pranishëm në territorin e tij. Kjo është thënë nga prokurori italian Nicola Gratteri në një intervistë për sëissinfo.ch. Nicola Gratteri, prej vitit 2016 është në krye të Departamentit të Antimafias italiane të Katanzaros në rajonin e Kalabrisë. Prej vitit 1989, ai është nën mbrojtjen e shtetit dhe në linjën e parë të luftës kundër mafias kalabreze Ndrangheta. “Le të themi që Ndrangheta është shumë e pranishme në Zvicër. Por unë parashikoj që në Konfederatë, si në të gjithë Evropën, Mafia e së ardhmes do të jetë ajo shqiptare. Në Shqipëri ka një korrupsion të madh, ka organizata shumë të fuqishme kriminale që askush nuk i kundërshton dhe që, falë parave, arrijnë të ndikojnë në sistemin gjyqësor dhe të vendosen në tregun e kokainës në Evropë. Tani ata janë shumë të pranishëm në Hollandë, por edhe në Amerikën e Jugut së bashku me ‘Ndrangheta”.

A është droga sektori në të cilin ndranghetistët italianë në Zvicër janë më aktiv?

Nicola Gratteri: Sipas hetimeve që kemi bërë, 80% e kokainës që mbërrin në Evropë është në dorën e ‘Ndrangheta”. Paratë që ata bëjnë nuk kthehen në Kalabria apo Amerika e Jugut sepse, për shembull, kartelet kolumbiane duan të paguhen në Evropë, sepse ato janë më të lira. Evropa dhe për këtë arsye edhe Zvicra bëhen një supermarket i madh ku mund të blini gjithçka që është në dispozicion. Prandaj, me paratë e bëra nga droga, blejnë armë dhe investojnë në pasuri të paluajtshme. Pastrimi i parave është një nga fushat në të cilat ‘Ndrangheta’ është më aktive. Sipas sondazheve, kjo nuk ndodh vetëm në kantonin fqinj Ticino, por edhe në pjesë të tjera të Zvicrës siç konfirmohet nga sondazhi i Helvetia i vitit 2014 mbi bandën Frauenfeld në kantonin e Thurgau.

A ka ndonjë lidhje midis mafies italiane në Zvicër ose marrëdhënie specifike midis ‘Ndrangheta dhe shoqatave të tjera kriminale – Ballkanit ose Afrikës – të pranishëm në Zvicër?

Le të themi se Ndrangheta është shumë e pranishme në Zvicër. Por unë parashikoj që në Konfederatë, si në të gjithë Evropën, Mafia e së ardhmes do të jetë ajo shqiptare. Në Shqipëri ka një korrupsion të fortë, ka organizata shumë të fuqishme kriminale që askush nuk i kundërshton dhe që, falë parave, arrijnë të ndikojnë në sistemin gjyqësor dhe të vendosen në tregun e kokainës në Evropë. Tani ata janë shumë të pranishëm në Hollandë, por edhe në Amerikën e Jugut së bashku me ‘Ndrangheta”.

Nicola Gratteri: Mafia e së ardhmes do të jetë ajo shqiptare. Në Shqipëri ka një korrupsion të fortë, ka organizata shumë të fuqishme kriminale dhe që, falë parave, arrijnë të ndikojnë në sistemin gjyqësor dhe të vendosen në tregun e kokainës në Evropë. Tani ata janë shumë të pranishëm në Hollandë, por edhe në Amerikën e Jugut