Nesër do të lexoni/ Epoka e Maskarenjve i vetmi aktivitet që kemi

221
Mark Topollaj
Etërit tanë të harmonizuar me natyrën i kanë mbrojtur trojet e tyre kundra pushtuesve në vazhdimësi nëpërmjet shpatave e sëpatave. Toka jonë është e mistereve të mëdha me një popull të kërcënuar e të diskriminuar. Ndryshimi i sistemit politik që erdhi mbas despotizmit dhe e futi vendin në një kaos total dhe frenoi perspektivën e masave nga këlyshët e dosës së komunizmit.
Mbi bazën e harruar të civilizimit të vdekur, letërsia katolike zgjoi bukurinë e ndjenjave kombëtare me një qartësi gjuhësore e artistike të mahnitshme. Pra pa letërsi e art nuk ka zhvillim kombi. Por hardhitë osmane për pesë shekuj na dhuruan injorancën myslimane. Kultivimi i ndërgjegjes mbeti një fletë e bardhë. Udhëton nëpër rrugët e dhimbjeve të paharruara si triumfatori komunisti Sali Berisha. Erdhi i komanduar në gjirin e demokracisë së shumë pritur dhe rizgjoi vëllavrasjen me një interpretim të pa shembullit. Menjëherë erdhi ngujimi i kuptimi i vdekjes së përjetshme. Zoti Sali pasioni i injorancës është teoria dhe praktika e eliminimit të Shqiptarëve nga shqiptarët. E kemi thënë dhe herë të tjera se çubllilloviqi armiku i vetuar i shqiptarëve nuk ka mundur ta imagjinojë e ta shkruaj në promemorien….
Per me teper neser ne gazeten “Telegraf”….