Këshilla mjekësore për të zvogëluar dhimbjet në qafë

  146

  Sipas studimit të bërë nga Asociacioni Osteopatik
  Amerikan , dhimbja e qafës ishte e treta në listën e dhimbjeve më të
  shpeshta.

  Edhe
  pse gjysma e të anketuarve pranuan se kanë dhimbje ata thanë se nuk kërkojnë
  ndihmë profesionale.

  Flini me shall rreth qafës: Më
  shumë se 80% e nxehtësisë së trupit vjen nga kontraktimet muskulore. Kur kemi
  të ftohtë muskujt tkurren që të prodhojnë nxehtësi. Qafa gjatë natës është
  e ekspozuar sidomos kur mbuloheni me batanije. Nëse mbani shall, atëherë
  nuk do të ndjeni dhembje dhe do të ndiheni të relaksuar.

  Ushtrimet fizike: Në një
  studim të bërë në Dublin është gjetur se njerëzit të cilët vuajnë nga dhimbjet
  e qafës që bëjnë ushtrime të quajtura “pilates” ankohen më pak. Pra, edhe kjo
  mënyrë pakëson dhimbjet e qafës.

  Përdorni barëra sa më
  natyrale: 
  Personat që vuajnë
  nga dhimbjet kronike kanë nevojë të përdorin qetësues, kështu që ata duhet të
  kenë përbërje sa më natyrale. Rekomandohet edhe pirja e çajit të gjelbër.

  Bëni masazhe që zgjasin një orë: Njerëzit që vuajnë nga dhimbjet kronike të qafës janë
  testuar dhe është vërejtur se ata ndihen më mirë pasi kanë bërë një orë masazh
  sesa vetëm gjysmë ore.