Dënohen në Greqi dy shoferët e MPJ shqiptare

  54

   

  Gjykata
  e Janinës ka vendosur sot të dënojë me 30 muaj burg me kusht per 3 vjet, 2
  shoferë të Ministrisë së Jashtme Shqiptare që u ndaluanpara disa ditësh nga
  Greqia me pretendimin se transportonin tekste shkollore shqipe me hartën e
  “Shqipërisë së Madhe”, gjë që cënonte shtetin helen. Ka qënë dëshmia e një
  doganiereje në Kakavijë ajo që ka fundosur dy shqiptarët Altin Tafa dhe Agim
  Asllani.

  Ndërsa dy shoferët kanë pretenduar se kishin
  pasaporta diplomatike, përfaqësuesja e Doganës së Kakavijës nguli këmbë që
  mjeti nuk kishte targa diplomatike ndaj edhe u kontrollua.

  Në momentin e ndalimit dy
  drejtuesit e mjetit i treguan një autorizim të Ministrisë së Jashtme Shqiptare
  ku thoshte që po transportonin material diplomatik, madje kanë deklaruar se
  kishin edhe pasaporta diplomatike, siç dëshmoi doganierja greke.

  Kjo e fundit tha më tej se, gjatë
  kontrollit ka vërejtur një libër me hartën e “Shqipërisë së Madhe”, madje
  shkruhej edhe Çamëria.

  “Pashë në libër hartën që tregonte
  Shqipërinë deri në Prevezë, Janinë, Kostur dhe Follorinë. Madje shkruhej edhe
  Çameria”,- tha ajo.

  Duke vijuar dëshminë, shtoi: “Pas
  kësaj njoftova drejtuesin tim dhe I konsiderova të paligjshëm”

  Në total mësohet të jenë
  sekuestruar 1512 tekste me vendim gjykate si edhe mjeti ku u gjetën librat.

  Në Gjykatë është paraqitur edhe
  Konsulli Shqiptar në Janine, Sofokli Vasili, i cili ka kërkuar të përfaqësojë
  shtetin shqiptar, po nuk është lejuar. Gjykata i ka dhënë vetëm të drejtën e
  dëshmitarit.

  Seancën e ndoqën edhe dy zyrtarë të
  lartë të Ministrisë së Jashtme Shqiptare.

  Prej vitesh në Greqi funksionojnë
  klasa të mësimit të shqipes të cilat janë hapur nga organizata të emigrantëve
  në bashkëpunim me disa Bashki greke. Sigurimi i teksteve për fëmijët bëhet nga
  vetë prindërit dhe me ndihmën e Ambasadës shqiptare në Athinë. Pikërisht për ta
  ishin të destinuara edhe tekstet në fjalë, per të cilat pala greke pretendon se
  kishin hartën e “Shqipërisë së Madhe”.

  Edhe Serbia ndaloi vetëm pak kohë
  më parë disa libra shqip që do tu dërgoheshin fëmijëve shqiptarë nga Kosova në
  Preshevë me të njëjtin motivacion. Këto libra edhe sot vazhdojnë të qëndrojnë
  në depot e doganës serbe dhe për to aktualisht askush nuk interesohet.