FAKTE/ Neuroshkenca tregon sesi të bëheni më të mençur

161
Sigal

Pyesni njerëzit se cili faktor kontribuon më shumë në sukses dhe shumica do të zgjedhin inteligjencën, edhe pse shkenca thotë se duhet të jeni edhe me fat: Vendi i duhur, koha e duhur. Personi i duhur, koha e duhur. Ide e duhur, treg i duhur, audiencë e duhur në kohën e duhur.

Megjithatë, edhe pse ka mënyra për të “krijuar” fatin tuaj, ju nuk mund ta kontrolloni fatin.

Ajo çfarë mund të kontrolloni në njëfarë mase është se sa i zgjuar jeni.

Ndërsa ka një numër të formave të ndryshme të inteligjencës, le të përqendrohemi në dy. Inteligjenca e kristalizuar është njohuri e akumuluar: fakte, shifra. Mendoni “të shkolluar”.

Sigurisht që të gjithë njohim njerëz që janë “të zgjuar ” por jo domosdoshmërisht të mençur. Këtu hyn në lojë inteligjenca fluide: aftësia për të mësuar dhe mbajtur informacione të reja dhe për t’i përdorur ato në zgjidhjen e një problemi, për të mësuar një aftësi të re, për të sjellë kujtimet e mëparshme dhe për t’i modifikuar ato me njohuri të reja. Mendoni “inteligjencën e aplikuar”.

Të bëhesh më i arsimuar është  sigurisht e thjeshtë. Përmirësimi i inteligjencës fluide është më i vështirë, ndaj lojërat e zhvillimit të trurit, si: fjalëkryqe, Sudoku, aplikacione për trajnimin e trurit, etj. – janë mjaft të njohura. Por a ju bëjnë ata më të zgjuar? A e përmirësojnë inteligjencën?

Në thelb, Jo.

Një studim i vitit 2007, i botuar në Behavioral and Brain Science vlerësoi ndikimin në inteligjencë të lojërave të trajnimit të trurit.

Ky është problemi me lojërat e trajnimit të trurit. Zgjidhja e enigmave Sudoku nuk do të përmirësojnë inteligjencën. Vetëm e bën atë më të mirë në zgjidhjen e enigmave Sudoku.

Mësoni se si të përdorni një sistem të ri për administrimin e arkivës. Kjo do të përmirësojë inteligjencën tuaj fluide, derisa ta keni zotëruar atë.

Sapo të arrini një nivel komoditeti, truri juaj nuk ka pse të punojë më aq shumë dhe i gjithë ai muskul i ri mendor i fituar fillon të atrofizohet.

Atëherë, çfarë mund të bësh?

Sa më shumë që dini, aq më shumë mund të shfrytëzoni fuqinë e të mësuarit asociativ – procesin e lidhjes së diçkaje të re me diçka që tashmë e dini. Pra, duke mësuar marrëdhëniet midis gjërave në dukje të palidhura. Në terma të thjeshtë, sa herë që thoni: “Oh, kjo ka kuptim: Kjo është në thelb e tillë”, ju jeni duke përdorur të mësuarit shoqërues.

Sa më shumë të mësoni, aq më shumë gjasa ka të jeni në gjendje të lidhni njohuritë “e vjetra” me gjëra të reja. Kjo do të thotë se duhet të mësosh vetëm ndryshime ose nuanca. Dhe do të jeni në gjendje të aplikoni një kontekst më të madh, i cili gjithashtu ndihmon në ruajtjen dhe rikuperimin e kujtesës, në informacionin e ri që mësoni.

Të gjitha këto e bëjnë mësimin edhe më të lehtë, gjë që tregon hulumtimi do të rezultojë në aftësinë tuaj për të mësuar edhe më shpejt – dhe të ruani shumë më tepër.

Pra, nëse ju pëlqejnë lojërat e trajnimit të trurit, zotëroni një dhe pastaj kaloni në një tjetër e një tjetër.

Më mirë akoma, vazhdoni ta shtyni veten për të mësuar gjëra të reja në lidhje me biznesin tuaj, klientët tuaj, industrinë tuaj, etj.

Jo vetëm që do t’ju ndihmojë të bëheni më të suksesshëm. Ju do të përmirësoni edhe inteligjencën tuaj të kristalizuar dhe inteligjencën e lëngshme – e cila me siguri do t’ju ndihmojë të bëheni edhe më të suksesshëm.

Aty ku bëhet fjalë për fitore, kjo është e vështirë për t’u mposhtur.