A mundemi të ndryshojmë gjenet dhe ADN-në tonë me anë të mendimeve ?

263
Sigal

Për herë të parë, studiuesit kanë qenë në gjendje të ndërtojnë një rrjet gjenesh që mund të kontrollohet nga mendimet. Martin Fussenegger, një profesor në ETH Zyrih udhëhoqi projektin kërkimor që tregon potencialin e fuqishëm të mendimit. Ndërsa nuk mund t’i përgjigjemi ende me siguri të plotë pyetjes se mund të kontrollojmë gjenet dhe ADN-në tonë me anë të mendimit, zbulimi duket se po lëviz në këtë drejtim.

Kjo mund të tërheqë vëmendjen e disa mendjeve shkencore pasi gjithnjë besohej se ne jemi një viktimë e gjeneve tona në një kuptim dhe se nuk kemi asnjë kontroll të vetëdijshëm se si funksionon trupi ynë. Por epigjenetika ka filluar të krijojë një pamje tjetër me kalimin e kohës. Fusha e epigjenetikës i referohet shkencës që studion se si zhvillimi, funksionimi dhe evolucioni i sistemeve biologjike ndikohen nga forcat që veprojnë jashtë sekuencës së ADN-së, duke përfshirë ndikimet intraqelizore, mjedisore dhe energjike.

Sipas biologut qelizor Dr. Bruce Lipton, biologjia e re ju largon nga të qenurit viktima dhe drejt zotërimit mbi shëndetin tuaj. Ai i referohet përdorimit të mendimit dhe emocionit për të ndryshuar gjenet.

“Ne duhet të sjellim një mënyrë të re për të kuptuar biologjinë. Ky kuptim ‘i ri’ në të vërtetë ka qenë tashmë në avantazhin e shkencës prej 10 vitesh. Duhen të paktën 10 ose 15 vjet që shkenca të marrë një fakt që nga fillimi i saj i parë dhe ta nxjerrë atë në publik në mënyrë që njerëzit ta kuptojnë atë. Kjo do të thotë se çdo gjë në librat shkollorë aktualë është së paku 10 ose 15 vjeçare. Ajo që do të dëgjoni është se cilat do të jenë librat shkollorë në të ardhmen “. – Dr. Bruce Lipton

Marc Folcher dhe studiues të tjerë nga grupi i udhëhequr nga Martin Fussenegger, Profesor i Bioteknologjisë dhe Bioinxhinierisë në Departamentin e Biosistemeve (D-BSSE) në Bazel, ishin në gjendje të futeshin në valët e trurit dhe të shndërronin gjenet në proteina (shprehja e gjenit) duke përdorur një metodë të re të rregullimit të gjeneve.

Për herë të parë, ne kemi qenë në gjendje të futemi në valët e trurit të njeriut, t’i transferojmë ato pa tel në një rrjet gjenesh dhe të rregullojmë shprehjen e një gjeni në varësi të llojit të mendimit. Të jesh në gjendje të kontrollosh shprehjen e gjeneve përmes fuqisë së mendimit është një ëndërr që ne kemi ndjekur për më shumë se një dekadë,” Martin Fussenegger

Sistemi u prezantua në revistën Nature Communications. Sistemi regjistron valët e trurit dhe i transmeton ato pa tel në një implant i cili përdor një llambë LED që prodhon dritë infra të kuqe. Dhoma e kulturës që përmban qelizat e modifikuara gjenetikisht ndriçohet, e cila nga ana tjetër u thotë atyre të fillojnë të prodhojnë proteinat e dëshiruara.

Siç është thënë nga ETH Zyrih:

“Për të rregulluar sasinë e proteinave të lëshuara, subjektet e testit u kategorizuan sipas tre gjendjeve të mendjes: bio-feedback, meditim dhe përqendrim. Subjektet e provës që luajtën Minecraft në kompjuter, d.m.th. të cilët po përqendroheshin, nxisin vlera mesatare SEAP në qarkullimin e gjakut të minjve. Kur ishin plotësisht të relaksuar (meditim), studiuesit regjistruan vlera shumë të larta SEAP në kafshët e provës. Për bio-feedback, subjektet e provës vëzhguan dritën LED të implantit në trupin e miut dhe ishin në gjendje të ndiznin ose fiknin me vetëdije dritën LED përmes reagimit vizual. Kjo nga ana tjetër u reflektua nga sasitë e ndryshme të SEAP në qarkullimin e gjakut të minjve. “

Burimi i frymëzimit në këtë rrjet të ri gjenesh erdhi nga një lojë e quajtur Mindflex, ku lojtarët do të vishnin një kufje speciale dhe përmes një sensori në ballin e tyre do të përdornin mendimin për të ndikuar në një top të vogël përmes një kursi pengese. Elektroencefalograma e regjistruar (EEG) u transferua nga mendja e personit përmes sistemit të matjes në lojë.

Ideja që mendimet dhe valët tona të trurit mund të kenë kaq shumë fuqi duket si diçka që do ta gjenim në ndonjë roman apo film fantastik futurist. Por realiteti i një ideje të tillë është folur për shekuj me radhë dhe shumë mendje të mëdha besuan se gjithçka në botën tonë është e lidhur dhe për këtë arsye mund të ndikojë njëra-tjetrën. Albert Ajnshtajn, Leonardo Da Vinci dhe Nikola Tesla janë të njohur për diskutimin e këtyre ideve.

Një artikull i vitit 2002 i botuar prej Shoqatës Amerikane të Psikologjisë, nga profesori i psikologjisë në Universitetin e Connecticut Irving Kirsch me titull, “Drogat e reja të perandorit”, bëri disa zbulime më tronditëse. Ai zbuloi se 80 përqind e efektit të antidepresantëve, siç matet në provat klinike, mund t’i atribuohet efektit placebo. Ky profesor madje është dashur të paraqesë një kërkesë për Lirinë e Informimit (FOIA) për të marrë informacion mbi provat klinike të antidepresantëve më të mirë.

Një studim i Baylor School of Medicine, botuar në 2002 në New England Journal of Medicine, vëzhgoi operacionin për pacientët me dhimbje të forta të gjurit. Shumë kirurgë e dinë se nuk ka efekt placebo në operacion, ose kështu besojnë shumica e tyre. Pacientët u ndanë në tre grupe. Kirurgët rruajnë kërcin e dëmtuar në gju të njërit grup. Për grupin e dytë, ata nxorrën nyjen e gjurit, duke hequr të gjithë materialin që besohet të shkaktojë inflamacion. Të dyja këto procese janë operacionet standarde që kalojnë njerëzit të cilët kanë gjunjë të rëndë artritik. Grupi i tretë mori një operacion “të rremë”, pacientët ishin qetësuar dhe mashtruar duke u thënë se ata në të vërtetë kishin bërë operacionin e gjurit. Për pacientët që nuk kanë marrë në të vërtetë operacionin, mjekët bënë prerje dhe spërkatën ujë të kripur në gju siç do të bënin në një operacion normal. Ata më pas qepën prerjet si gjëja e vërtetë dhe procesi ishte i plotë. Të tre grupet kaluan të njëjtin proces rehabilitimi dhe rezultatet ishin mahnitëse. Grupi placebo u përmirësua po aq sa dy grupet e tjera që u operuan vërtet.

Me çdo zbulim të ri të madh ose ide të gjera, do të ketë nga ata që qëndrojnë fort në sferën aktuale të të menduarit dhe që flasin me ëndërrimtarët dhe mendimtarët e mëdhenj të botës sonë që po përpiqen të kapin kufijtë. Pse të mos eksploroni mundësinë magjepsëse që kjo mund të jetë e mundur në vend që ta harrojmë mënjanë?

Ndoshta jemi në një moment të rëndësishëm në kohë kur bëhet fjalë për shkencën e vetëdijes. Vit pas viti më shumë shkencëtarë të mëdhenj po i bashkohen fushës së studimit dhe po prodhojnë një vepër magjepsëse. Trupi i provave vazhdon të rritet, por po kështu rritet edhe skepticizmi dhe urrejtja ndaj fushës. Mbase sepse sfidon kulturën e ngurtë, me mendje të ngushtë, të një pjese të madhe të komunitetit shkencor ? Apo ndoshta thjesht nuk ka ende kërkime të mjaftueshme që botëkuptimet e njerëzve të zhvendosen ?

Sido që të jetë, është e qartë se një nga gjërat më të rëndësishme që mund të bëjmë në këtë fazë të lojës është të qëndrojmë të hapur dhe të mos lejojmë që besimet tona të ndërpresin kërkimin e së vërtetës. Krijimi i ndjeshmërisë është një aspekt i rëndësishëm i jetës tonë në këtë moment, dhe të mësuarit për të eksploruar me të vërtetë informacionin është thelbësore.