Studimi/ Evolucioni i virusit mund të dëmtojë një vaksinë COVID-19 – por kjo mund të ndalet

88

Ilaçi i parë kundër HIV i ktheu pacientët që vdisnin nga pragu. Por ndërsa mjekët e entuziazmuar garuan për të shpërndarë ilaçin e mrekullueshëm te pacientët e rinj, mrekullia u tret. Në secilin pacient, ilaçi funksionoi vetëm për pak kohë.

Doli që ilaçi ishte shumë i mirë në vrasjen e virusit, por virusi ishte edhe më i mirë në zhvillimin e rezistencës ndaj ilaçit. Një mutacion spontan në materialin gjenetik të virusit e parandaloi ilaçin të bënte punën e tij, dhe kështu viruset mutante ishin në gjendje të kopjonin në mënyrë të egër pavarësisht ilaçit, duke i bërë pacientët përsëri të sëmurë. U desh një dekadë tjetër para se shkencëtarët të gjenin terapi të evolucionit.

A mund të ndodhë e njëjta gjë me një vaksinë COVID-19? A mund të dështojë një vaksinë e sigurt dhe efektive në provat fillestare, sepse virusi evoluon nga problemet? Si mikrobiologë evolucionarë që kanë studiuar një virus të pulave që ka evoluar rezistencë ndaj dy vaksinave të ndryshme, ne e dimë që një rezultat i tillë është i mundur. Ne gjithashtu mendojmë se dimë se çfarë duhet për ta ndaluar atë. Vaksinat COVID-19 mund të dështojnë – por nëse ato kanë veti të caktuara, nuk do të ndodhin.

Historia e rezistencës ndaj vaksinës
Për pjesën më të madhe, njerëzimi ka qenë me fat: Shumica e vaksinave njerëzore nuk janë dëmtuar nga evolucioni mikrob.

Për shembull, virusi i lisë u çrrënjos sepse kurrë nuk gjeti një mënyrë për të evoluar rreth vaksinës së lisë dhe asnjë lloj virusi i fruthit nuk është shfaqur kurrë që të mundë imunitetin e shkaktuar nga vaksina e fruthit.

Por ekziston një përjashtim. Një bakter që shkakton pneumoni arriti të zhvillojë rezistencë ndaj një vaksine. Zhvillimi dhe zëvendësimi i kësaj vaksine me një tjetër ishte i kushtueshëm dhe kërkoi shumë kohë, me shtatë vjet midis shfaqjes fillestare të rezistencës dhe licencimit të vaksinës së re.

Nuk ka pasur dështime të tjera për vaksinat njerëzore akoma, por kjo ka lënë të kuptohet se viruset, bakteret dhe parazitët mund të evoluojnë ose po evoluojnë në përgjigje të vaksinimit. Mutantët e arratisjes që janë në gjendje të shmangin imunitetin e shkaktuar nga vaksinat, shihen rregullisht në mikrobet që shkaktojnë hepatitin B dhe pertusin.

Për sëmundje të tilla njerëzore si malaria, trypanosomiaza, gripi dhe AIDS, vaksinat kanë qenë të vështira ose të pamundura të zhvillohen sepse mikrobet që shkaktojnë ato sëmundje evoluojnë kaq shpejt. Në mjediset bujqësore, vaksinat e kafshëve shpesh minohen nga evolucioni viral.

Si do të dukej?
Nëse SARS-CoV-2 evoluon në përgjigje të një vaksine COVID, ka disa drejtime që mund të marrë. Më e dukshme është ajo që ndodh me virusin e gripit. Imuniteti funksionon kur antitrupat ose qelizat imune lidhen me molekulat në sipërfaqen e virusit. Nëse mutacionet në ato molekula në sipërfaqen e virusit ndryshojnë, antitrupat nuk mund t’i kapin aq fort dhe virusi është në gjendje të shpëtojë. Ky proces shpjegon pse vaksina e gripit sezonal ka nevojë për azhurnim çdo vit. Nëse kjo ndodh, një vaksinë COVID do të ketë nevojë për azhurnim të shpeshtë.

Por evolucioni mund të shkojë drejt drejtimeve të tjera. Do të ishte më mirë për shëndetin e njeriut, për shembull, nëse virusi evoluon një mënyrë vjedhurazi, ndoshta duke u riprodhuar ngadalë ose duke u fshehur në organe ku imuniteti është më pak aktiv. Shumë patogjenë që shkaktojnë infeksione kronike mezi të dukshme e kanë marrë këtë goditje. Ata shmangin zbulimin sepse nuk shkaktojnë sëmundje akute.

Një rrugë më e rrezikshme do të ishte nëse virusi evoluan një mënyrë për të replikuar më shpejt sesa imuniteti i gjeneruar nga vaksina. Një strategji tjetër do të ishte që virusi të synojë sistemin imunitar dhe të zbusë imunitetin e shkaktuar nga vaksinat.

Shumë mikrobe mund të mbijetojnë brenda trupit të njeriut për shkak të aftësisë së tyre të hollë për të ndërhyrë në sistemin tonë imunitar. Nëse SARS-CoV-2 ka mënyra për të çaktivizuar edhe pjesërisht imunitetin njerëzor, një vaksinë COVID mund të favorizojë mutantët që e bëjnë atë edhe më mirë.

Vaksinat e mbrojtura nga evolucioni

Para se të vinte COVID, ne të dy krahasuam vaksinat që vazhdojnë të punojnë me vaksinat që janë dëmtuar nga evolucioni i patogjenit.

Rezulton se vaksinat me të vërtetë të mbrojtura nga evolucioni kanë tre karakteristika. Së pari, ato janë shumë të efektshme në shtypjen e replikimit viral. Kjo ndalon transmetimin e mëtejshëm. Asnjë përsëritje, asnjë transmetim, asnjë evolucion.

Së dyti, vaksinat e mbrojtura nga evolucioni sjellin përgjigje imune që sulmojnë disa pjesë të ndryshme të mikrobeve në të njëjtën kohë. Është e lehtë për një pjesë të vetme të virusit të shndërrohet dhe të shpëtojë nga shënjestrimi. Por nëse shumë vende sulmohen në të njëjtën kohë, arratisja imune kërkon që shumë mutacione të veçanta të arratisjes të ndodhin njëkohësisht, gjë që është pothuajse e pamundur. Kjo tashmë është treguar në laborator për SARS-CoV-2. Atje virusi evoluoi me shpejtësi rezistencën ndaj antitrupave që synojnë një vend të vetëm, por u përpoq të zhvillonte rezistencën ndaj një koktej antitrupash, secila duke synuar vende të ndryshme.

Së treti, vaksinat e mbrojtura nga evolucioni mbrojnë nga të gjitha llojet që qarkullojnë, në mënyrë që askush tjetër të mos mund të mbushë vakumin kur hiqen konkurrentët.

A do të jetë vaksina COVID e qëndrueshme ndaj evolucionit?

Rreth 200 kandidatë për vaksina COVID janë në faza të ndryshme të zhvillimit. Gjithashtu është shumë shpejt të dihet se sa prej tyre kanë ato karakteristika të evolucionit.

Për fat të mirë nuk kemi nevojë të presim derisa një vaksinë e licencuar nuk arrin të zbulohet. Pak përpjekje shtesë gjatë provave të vaksinave mund të shkojnë shumë përpara për të kuptuar nëse një vaksinë do të jetë e qëndrueshme ndaj evolucionit. Duke thithur njerëzit që kanë marrë vaksinën eksperimentale, shkencëtarët mund të tregojnë se deri ku shtypen nivelet e virusit. Duke analizuar gjenomin e cilitdo virus tek njerëzit e vaksinuar, mund të jetë e mundur të shihet rendja evolucionare në veprim. Dhe duke marrë gjak nga vaksinuesit, ne mund të mësojmë në laborator se sa vende në virus janë sulmuar nga imuniteti i shkaktuar nga vaksinat.

Sot është e qartë, bota ka nevojë për vaksina COVID. Ne besojmë se është e rëndësishme të ndjekim ata që do të vazhdojnë të punojnë. Vaksinat që ofrojnë vetëm lehtësim të përkohshëm i lënë njerëzit të pambrojtur dhe marrin kohë dhe para në këmbim. Ato gjithashtu mund të mohojnë vaksinat e tjera nëse evoluojnë viruse që janë rezistente ndaj disa vaksinave në të njëjtën kohë.

Sot, bota ka mushkonja dhe dëmtues të bimëve rezistente ndaj insekticideve, barëra të këqija rezistente ndaj herbicideve dhe një krizë të rezistencës ndaj antibiotikëve. Nuk ka nevojë që historia të përsëritet.