Si vendet po mbledhin borxhe për të luftuar COVID dhe pse vendet në zhvillim përballen me zgjedhje më të ashpra

69

COVID vazhdon të shkatërrojë shoqëritë në të gjithë botën, dhe një çështje kryesore është se si qeveritë mund të përballojnë luftën ndaj tij. Ndërsa ekonomitë janë ndërprerë, qeveritë po ndërhyjnë për të rritur shpenzimet e tyre për të shpëtuar kompanitë, për të paguar koston e masave shëndetësore dhe për të subvencionuar pagat e punëtorëve.

Para COVID, kur njerëzit argumentuan se shteti duhet të ishte në gjendje të ofronte kujdes shëndetësor falas dhe arsim falas, midis shërbimeve të tjera dhe masave të mirëqenies, një përgjigje standarde politike ishte se burimet e shtetit ishin të kufizuara. I pyetur nga një infermiere në vitin 2017 pse pagat e saj nuk ishin rritur nga nivelet e vitit 2009, atëherë kryeministrja britanike, Theresa May, tha: “Nuk ka asnjë pemë magjike parash që mund të shkundim që siguron papritmas për gjithçka që njerëzit duan.”

Përveç kësaj, qeveria jo vetëm që ka qenë në gjendje të paguajë pagat e miliona njerëzve, por ajo ka krijuar gjithashtu paketa shpëtimi për mijëra firma dhe u ka ofruar qytetarëve kupona për të ngrënë jashtë në restorante. Një numër vendesh europiane kanë ndërmarrë gjithashtu hapin e pashembullt të nënshkrimit të pagave të miliona punëtorëve në përgjigje të pandemisë.

Si është i aftë shteti britanik dhe të tjerët për këtë rritje rrënjësore të shpenzimeve në një kohë kur të ardhurat nga taksat po bien?

‘Pema magjike e parave’
Përgjigja për këtë qëndron në tregun e borxhit. Gjatë muajve të fundit, qeveritë botërore kanë rritur në mënyrë drastike huamarrjen e tyre për të mbuluar kostot e pandemisë. Mund të duket logjike që kostoja e kredisë do të rritet gjatë kohërave të pasigurta ekonomike. Realiteti, megjithatë, është se kapitali shpesh shkon në borxh më të sigurt sovran gjatë rënies ekonomike, veçanërisht pasi tregjet e kapitalit bëhen të paqëndrueshme.

Gjatë muajve të fundit, në vend që të luftonin për të gjetur huadhënës ose të kishin për të paguar më shumë për borxhin, qeveritë e ekonomive kryesore kanë qenë të zhytur në kredi me norma historikisht të ulëta. Në tetor, BE, deri më tani një lojtar i vogël në tregun e borxhit (pasi huamarrja bëhet kryesisht nga qeveritë nacionale të vendeve anëtare), filloi një fushatë të madhe huazimi si pjesë e përpjekjeve për të luftuar COVID përmes programit SURE (Mbështetje për të zbutur Papunësinë Rreziqet në rast urgjence) i cili u krijua në maj.

Shitja e parë e bonove me vlerë 17 miliardë euro u përmbush me atë që disa e përshkruan si “kërkesë të egër”, me investitorët që ofruan një total prej 233 miliardë € për t’i blerë ato. Kjo konkurrencë e fortë ishte për obligacione që ofruan një kthim prej -0,26% për dhjetë vjet, që do të thotë që një investitor që e mban obligacionin deri në maturim do të marrë më pak sesa paguan sot.

BE nuk është huamarrësi i vetëm që paguhet në mënyrë efektive për të marrë hua para. Shumë prej ekonomive të përparuara kanë qenë në vitet dhe muajt e fundit duke shitur borxhin me norma negative. Për disa vende, ndryshimi ka qenë dramatik. Edhe vende të tilla si Spanja, Italia dhe Greqia që më parë shiheshin si huamarrës relativisht të rrezikshëm, me Greqinë që kalon një krizë të madhe borxhi, tani po shijojnë huazimin e parave me norma shumë të ulëta.

Arsyeja për këtë fenomen është se ndërsa këto bono janë blerë fillimisht nga aktorë të “tradicionale” të tregut, bankat qendrore po blejnë sasi të mëdha të këtyre obligacioneve pasi ato të qarkullojnë në treg. Për disa vite tani, Banka Qendrore Europiane (BQE) ka qenë një blerës aktiv i obligacioneve qeveritare Evropiane – jo direkt nga qeveritë por nga tregu dytësor (nga investitorët që i blenë këto obligacione më herët). Ky program i blerjes së aseteve të BQE u zgjerua për të ndihmuar në përballimin e krizës COVID, me BQE që shpenzoi 676 miliardë € në bono qeveritare nga fillimi i vitit 2020 deri në shtator.

Bankat e tjera qendrore në ekonomitë kryesore të përparuara po ndjekin të njëjtën strategji. Përmes këtyre programeve, ato banka qendrore inkurajojnë investitorët të vazhdojnë të blejnë bono qeveritare me dijeninë se kërkesa për ato bono në tregun sekondar do të mbetet e fortë.

Vendet më të varfra
Megjithatë, jo të gjithë gëzojnë një pozicion të ngjashëm në tregun e borxhit. Ndërsa ekonomitë e pasura janë duke u ndjekur nga investitorët për të marrë paratë e tyre, situata është rrënjësisht e ndryshme për vendet e varfëra. Shumë vende të varfra kanë qasje të kufizuar në tregun e kredive dhe mbështeten në këtë mënyrë te huazuesit publik, të tillë si Banka Botërore.

Në vitet e fundit, ky model filloi të ndryshonte me një numër në rritje të vendeve në zhvillim që rritnin kreditimet e tyre të huaja nga huadhënësit privatë. Megjithatë, vendet në zhvillim janë në një pozicion më të dobët nga pikëpamja strukturore sesa kolegët e pasur. Shkalla më e vogël e tregjeve të tyre të kapitalit do të thotë që ata janë më të varur nga financimi i jashtëm. Kjo mbështetje do të thotë që vendet në zhvillim mbështeten në mbledhjen e parave në valutë të huaj, gjë që rrit rrezikun për ekonomitë e tyre.

Ndërsa shumë vende në zhvillim kanë eksporte më pak të larmishme me një përqindje më të lartë të mallrave, rënia e çmimeve të mallrave në muajt e fundit ka rritur këto rreziqe. Si rezultat, vendet në zhvillim përballen me një kosto dukshëm më të lartë të huamarrjes krahasuar me ekonomitë më të pasura.

Disa vende të mëdha në zhvillim, të tilla si Indonezia, Kolumbia, India dhe Filipinet, kanë filluar të ndjekin politikën e miratuar nga ekonomitë e përparuara të blerjes së bonove të qeverisë për të financuar një deficit në zgjerim. Rreziqet për ta bërë këtë, megjithatë, janë më të larta se ekonomitë më të pasura, duke përfshirë një rënie të flukseve hyrëse të kapitalit, ikjes së kapitalit dhe krizave të monedhës. Një raport nga agjencia e vlerësimit S&P Global Ratings ilustroi ndryshimet midis këtyre dy ekonomive:

Vendet e përparuara zakonisht kanë tregje të thella të kapitalit të brendshëm, institucione të forta publike (përfshirë bankat qendrore të pavarura), inflacion të ulët dhe të qëndrueshëm dhe transparencë dhe parashikueshmëri në politikat ekonomike. Këto atribute lejojnë bankat e tyre qendrore të mbajnë zotërime të mëdha të obligacioneve qeveritare pa humbur besimin e investitorëve, duke krijuar frikë nga inflacioni më i lartë ose duke shkaktuar daljen e kapitalit. Në të kundërt, sovranët me institucione publike më pak të besueshme dhe më pak monetare, kursi i këmbimit dhe fleksibiliteti fiskal kanë më pak kapacitet për të monetuar deficitet fiskale pa rrezikuar një inflacion më të lartë. Kjo mund të shkaktojë dalje të mëdha të kapitalit, duke zhvlerësuar monedhën dhe duke bërë që normat e brendshme të interesit të rriten, siç shihet në Argjentinë gjatë pjesëve të dekadës së kaluar.

Ndërsa reagimi i tregut ndaj kësaj qasjeje nga vendet në zhvillim është heshtur deri më tani, raporti argumentoi, kjo situatë mund të ndryshojë. Vendet në zhvillim që e bëjnë këtë mund të “dobësojnë fleksibilitetin monetar dhe stabilitetin ekonomik, i cili mund të rrisë gjasat e uljes së vlerësimit të vlerësimit sovran”.

Vlerësimet ulen
Gjatë muajve të fundit, degradimi nga agjencitë e vlerësimit ka qenë një rrezik i madh me të cilin përballen vendet në zhvillim me shumë ekonomi që përballen me kosto më të larta të huamarrjes si rezultat i një degradimi të tillë. Këto ulje shpesh ishin të lidhura me rënien e çmimeve dhe eksportet e mallrave, siç ishte rasti për diamantet për Botsvanan dhe naftën për Nigerinë.

Në korrik, pas pjesëmarrjes së Etiopisë, Pakistanit, Kamerunit, Senegalit dhe Bregut të Fildishtë në një iniciativë të pezullimit të borxhit G20 të miratuar nga Banka Botërore, agjencia e vlerësimit Moody’s ndërmori veprime kundër atyre vendeve duke argumentuar se pjesëmarrja në këtë skemë rrit rrezikun për investitorët në obligacione të emetuara nga këto vende, duke çuar në disa ekonomi në zhvillim që të shmangin iniciativën për të mos dërguar një “sinjal negativ në treg”. Zambia është në prag të të qenurit “e paracaktuara COVID” dhe vendet e tjera në zhvillim mund të përballen me një situatë të ngjashme në muajt e ardhshëm.

Si rezultat i këtyre dinamikave, shumë vende në zhvillim po përballen me zgjedhjen e vështirë të heqjes dorë nga çdo masë shëndetësore e kushtueshme ekonomikisht ose përballjen e krizave serioze fiskale dhe ekonomike. Aksesi në kredi është bërë një faktor përcaktues në aftësinë e qeverive për t’iu përgjigjur pandemisë. Si rezultat i aksesit në kredi të lirë, ekonomitë e zhvilluara janë deri tani në gjendje të marrin masa të tilla shëndetësore ndërsa kufizojnë ndikimin social dhe ekonomik të pandemisë. Shumë vende në zhvillim nuk e kanë këtë luks. Jo të gjithë mund të tundin degët e pemës magjike të parave.