Sëmundjet e shpinës dhe të dhëmbëve shkaktohen nga evolucioni njerëzor

563
Sigal

ZBULIM TRONDITËS/ Industrializimi na ka bërë që të na shtohen më shumë sëmundje të zakonshme

Kështu të paktën shpjegojnë profesorët nga Universiteti Princeton pas një studimi të bërë. Modifikimi i këmbëve tona, të cilat përbëhen nga 26 pjesë dhe ndryshimi i ecjes sonë nga ai i majmunit shkaktoi dhimbje të shpinës, me një fjalë ecja me dy këmbë shkakton dhimbje në shpinë. Në anën tjetër zhvillimi apo rritja e trurit gjatë kohës dhe lërja sa më e paktë e hapësirës në gojë ka bërë që të fillojë edhe dhimbja e dhëmbit përkatësisht dhëmballëve. Shpjegim të tille jep profesori i antropologjisë Alan Mann nga Universiteti Princton, i cili thotë se të dy këto sëmundje me të shpeshta tek njeriu vijnë si rezultat i evolucionit njerëzor. Këto ndryshime evolucionare janë përgjegjëse për një numër të madh të sëmundjeve të zakonshme tona.

për më tepër lexoni Gazetën Telegraf